Σάββατο, 20 Απρ.
15oC Αθήνα

Κάρλες Πουτζδεμόν: Δεν θα γίνουν πρόωρες εκλογές

Κάρλες Πουτζδεμόν

Ο πρόεδρος της Καταλονίας Κάρλες Πουτζδεμόν απέκλεισε την προκήρυξη πρόωρων εκλογών.

Ο ηγέτης της Καταλονίας Κάρλες Πουτζδεμόν δεν προχώρησε στην προκήρυξη πρόωρων εκλογών, όπως αναμενόταν, λέγοντας ότι εξέτασε αυτή τη δυνατότητα αλλά την απέκλεισε.

Ο Κάρλες Πουτζντεμόν τόνισε ότι δεν έλαβε επαρκείς εγγυήσεις από την κεντρική κυβέρνηση ότι με την προκήρυξη εκλογών θα σταματούσε η διαδικασία με την οποία θα τεθεί η Καταλονία υπό κηδεμονία.

“Ήμουν έτοιμος να προκηρύξω εκλογές αν δίνονταν εγγυήσεις. Δεν υπάρχει κάποια εγγύηση που να δικαιολογεί την προκήρυξη εκλογών σήμερα”, συνέχισε.

Πρόσθεσε ότι πλέον “επαφίεται στο καταλανικό κοινοβούλιο να προσδιορίσει τις συνέπειες από την εφαρμογή, σε βάρος της Καταλονίας, του άρθρου 155” του Συντάγματος που επιτρέπει την αναστολή της αυτονομίας της περιφέρειας. Η αναστολή της αυτονομίας της Καταλονίας αναμένεται στο μεταξύ να εγκριθεί την Παρασκευή.

Ο Κάρλες Πουτζδεμόν εξέταζε το ενδεχόμενο να προκηρύξει εκλογές, σύμφωνα με τους πολιτικούς συμμάχους του, σε μια προσπάθεια να τερματιστεί το αδιέξοδο μεταξύ Μαδρίτης και Βαρκελώνης.

ERC: Αν ο Πουτζδεμόν προκηρύξει εκλογές, αποχωρούμε από την κυβέρνηση

Ωστόσο, το καταλανικό, αυτονομιστικό κόμμα ERC (Ρεπουμπλικανική Αριστερά της Καταλονίας) απειλεί να αποχωρήσει από την περιφερειακή κυβέρνηση στην περίπτωση που προκηρυχθούν εκλογές.

«Δεν δικαιολογείται. Πρόκειται για ρητή αποκήρυξη της εντολής που δόθηκε την 1η Οκτωβρίου (σ.σ. το δημοψήφισμα που η Μαδρίτη θεωρεί αντισυνταγματικό) χωρίς κανενός είδους αντιστάθμισμα», είπε μια πηγή του κόμματος, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Πηγή: Euronews, ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις