Παρασκευή, 19 Απρ.
21oC Αθήνα

«Κασέτα» Ερντογάν για τη βόρεια Συρία! Τι θα συζητήσει με τον Πούτιν

«Κασέτα» Ερντογάν για τη βόρεια Συρία! Τι θα συζητήσει με τον Πούτιν

Απειλεί ξανά ο Ερντογάν αν οι δεσμεύσεις των ΗΠΑ στη βόρεια Συρία δεν τηρηθούν.
Απόψε στις 22:00 λήγει η 120ωρη εκεχειρία.
800 Κούρδοι έχουν φύγει από την περιοχή, παραμένουν 1.200 με 1.300 είπε ο Τούρκος πρόεδρος.
Αποκάλυψε τι θα συζητήσει στο Σότσι με τον Βλαντιμίρ Πούτιν.
Άγριο κράξιμο στον Μακρόν: Μιλάει με τρομοκράτες
Πώς ο Ρώσος πρόεδρος του… έκοψε τη φόρα για ζώνη ασφαλείας 444 χιλιομέτρων.

Οι ευθεία απειλή των ΗΠΑ (δια στόματος Μάικ Πομπέο) πως αν χρειαστεί ο Ντόναλντ Τραμπ θα διατάξει επίθεση στη (σύμμαχο στο ΝΑΤΟ) Τουρκία δεν “αγγίζει” τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ή τουλάχιστον έτσι δείχνει.

Επαναλαμβάνοντας, σαν να παίζει μια… κασέτα, τις απειλές του, ο Τούρκος πρόεδρος λίγο πριν αναχωρήσει από την Άγκυρα για το Σότσι, όπου σήμερα συναντά τον Βλαντιμίρ Πούτιν με την κατάσταση στη βόρεια Συρία στο επίκεντρο, εκτόξευσε ξανά τις γνωστές και χιλιοειπωμένες απειλές του.

Προειδοποίησε για πολλοστή φορά τα τελευταία 24ωρα ότι η τουρκική στρατιωτική επιχείρηση στη βόρεια Συρία θα συνεχιστεί «με ακόμη μεγαλύτερη αποφασιστικότητα», αν οι Κούρδοι δεν υποχωρήσουν από τη «ζώνη ασφαλείας» την οποία η Άγκυρα θέλει να δημιουργήσει στα σύνορα Συρίας- Τουρκίας.

«Η διαδικασία της κατάπαυσης του πυρός ολοκληρώνεται σήμερα στις 22:00. Αν οι υποσχέσεις που έχουν δώσει οι Αμερικάνοι δεν γίνουν σεβαστές, η επιχείρηση θα συνεχιστεί με ακόμη μεγαλύτερη αποφασιστικότητα», είπε ο Ερντογάν λίγο πριν μπει στο αεροπλάνο για το Σότσι.

Η επιχείρηση «Πηγή Ειρήνης» που εξαπέλυσε η Τουρκία στη βόρεια Συρία ξεκίνησε στις 9 Οκτωβρίου και την περασμένη Πέμπτη ο Ερντογάν συμφώνησε με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Μάικ Πενς για μια κατάπαυση πυρός 120 ωρών, ώστε να δοθεί ο χρόνος στην κουρδική πολιτοφυλακή Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) (την οποία η Άγκυρα θεωρεί «τρομοκρατική»), να αποχωρήσει και να δημιουργηθεί εκεί μία «ζώνη ασφαλείας».

Ο Ερντογάν υποστήριξε ότι «700 με 800» Κούρδοι μαχητές έχουν απομακρυνθεί μέχρι στιγμής, ενώ πρόσθεσε ότι 1.200 με 1.300 ακόμη θα πρέπει να φύγουν από την περιοχή.

«Το παρακολουθούμε στενά. Η διαδικασία αυτή δεν θα έχει ολοκληρωθεί αν δεν υπάρξει πλήρης απόσυρση», τόνισε, ενώ αποκάλυψε ότι το θέμα αυτό θα βρεθεί στο επίκεντρο των συζητήσεών του με τον Πούτιν.

Click4more: Ερντογάν: “Η Δύση στηρίζει Κούρδους τρομοκράτες”

«Θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε την απόσυρση της YPG από τις περιοχές όπου βρίσκεται το καθεστώς», είπε ο Τούρκος πρόεδρος. «Ελπίζουμε να απαλλάξουμε την περιοχή αυτή από τη μάστιγα της αυτονομιστικής τρομοκρατίας μέσω της συνεργασίας με τη Ρωσία», υπογράμμισε.

Από τις νέες δηλώσεις του Ερντογάν δεν έλειψε ο… νέος εξάψαλμος του Τούρκου προέδρου στον Γάλλο ομόλογό του, Εμανουέλ Μακρόν. Ο πρόεδρος της Γαλλίας επιχείρησε να μεσολαβήσει ανάμεσα στην Τουρκία και τους Κούρδους για μια νέα κατάπαυση του πυρός, αλλά ο Ερνογάν… ούτε ν’ ακούσει.

«Δεν έχω λάβει μια τέτοια πρόταση από τον Μακρόν. Ο Μακρόν συναντάται με τρομοκράτες και επέλεξε αυτό τον τρόπο για να μας ενημερώσει για την πρόταση των τρομοκρατών», τόνισε μετά τη συνομιλία που είχε χθες, Δευτέρα, ο Γάλλος πρόεδρος με τον Πούτιν στη διάρκεια της οποίας ο Μακρόν τόνισε «τη σημασία της παράτασης της κατάπαυσης του πυρός».

Κρεμλίνο: Θέλουμε… εξηγήσεις από τον Ερντογάν

Από πλευράς… Πούτιν, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε πως από τη συνάντηση στο Σότσι, η Μόσχα ελπίζει να μάθει περισσότερες πληροφορίες από τον Ερντογάν για τα σχέδια της Άγκυρας σχετικά με τη βόρεια Συρία.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου επεσήμανε ότι οι δύο άνδρες έχουν πολλά να πουν αναφορικά με τη Συρία και πρόσθεσε ότι η Μόσχα παρακολούθησε την ανταλλαγή σκληρών, όπως τις χαρακτήρισε, ανακοινώσεων μεταξύ των ΗΠΑ και της Τουρκίας.

Όταν ρωτήθηκε για την πρόταση της Γερμανίδας υπουργού Άμυνας Ανεγκρέτ Κραμπ- Κάρενμπαουερ να δημιουργηθεί μια διεθνώς ελεγχόμενη ζώνη ασφαλείας στη βόρεια Συρία, στην οποία θα συμμετέχουν η Τουρκία και η Ρωσία, ο Πεσκόφ απάντησε ότι το Κρεμλίνο θα εξετάσει τη νέα αυτή πρόταση.

Πως ο Πούτιν «πετσόκοψε» τη ζώνη ασφαλείας του Ερντογάν

Ο Τούρκος πρόεδρος επεσήμανε ότι στη συνάντησή του με τον Πούτιν θα αναφερθούν και στο ζήτημα της συνταγματικής επιτροπής της Συρίας, η οποία συναντάται αργότερα αυτό τον μήνα, και στο πώς αυτή θα μπορέσει να πραγματοποιήσει συγκεκριμένη πρόοδο.

Η συνάντηση των δύο ηγετών και των αντιπροσωπειών τους θα ξεκινήσει στο Σότσι περίπου στις 13:00 και στη συνέχεια αναμένεται να παραχωρήσουν συνέντευξη Τύπου.

Αν και η Μόσχα λέει ότι κατανοεί κάποια από τα αιτήματα της Τουρκίας, το Κρεμλίνο (βασικός σύμμαχος του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ) στην πραγματικότητα σταμάτησε την προέλαση των τουρκικών στρατευμάτων ενθαρρύνοντας τον διάλογο μεταξύ της Δαμασκού και των Κούρδων.

Ο συριακός στρατός, συνοδευόμενος από ρωσικές στρατιωτικές περιπόλους, βοήθησε τους Κούρδους και ανακατέλαβε περιοχές που έλεγχαν αυτοί, ανατρέποντας τα σχέδια της Άγκυρας, αλλά και των ίδιων των Κούρδων για αυτονομία…

Ο Ερντογάν ήθελε να δημιουργήσει μια ζώνη ασφαλείας 444 χιλιομέτρων κατά μήκος των συνόρων της Τουρκίας με τη Συρία. Όμως μετά την επιστροφή του συριακού στρατού στα βορειοανατολικά χρειάστηκε να αναθεωρήσει τα σχέδιά του για να αποφύγει μια άμεση σύγκρουση.

Πλέον η ζώνη ασφαλείας αναμένεται να εκτείνεται σε μήκος 120 χιλιομέτρων και για να την επεκτείνει ο Ερντογάν θα χρειαστεί τη σύμφωνη γνώμη της Ρωσίας.

Από την πλευρά του το Κρεμλίνο ανέφερε ότι στόχος των συνομιλιών Πούτιν- Ερντογάν είναι «η καταπολέμηση της διεθνούς τρομοκρατίας».

Οι Ρώσοι όπως και οι Δυτικοί, θέλουν με κάθε κόστος να αποφύγουν την επανεμφάνιση των τζιχαντιστών στη Συρία. Περίπου 12.000 τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους κρατούνται σε φυλακές των Κούρδων και μια τουρκική επιχείρηση ενδέχεται να τους επιτρέψει να αποδράσουν.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις