Παρασκευή, 3 Μαΐ
18oC Αθήνα

Κάστρο Νοϊσβανστάιν: Το παραμυθένιο κάστρο της Βαυαρίας

Κάστρο Νοϊσβανστάιν: Το παραμυθένιο κάστρο της Βαυαρίας

Το κάστρο Νοϊσβανστάιν είναι ένα εκπληκτικής ομορφιάς παλάτι του 19ου αιώνα, στη νοτιοδυτική Βαυαρία, στη Γερμανία και δεσπόζει σε λόφο, περιτριγυρισμένο από βουνά με πυκνό δάσος και δύο μεγάλες λίμνες.

Πρόκειται για ένα βασιλικό ανάκτορο που μοιάζει με μεσαιωνικό κάστρο και το έχτισε ο Λουδοβίκος Β’ της Βαυαρίας, γνωστός και ως Βασιλιάς των παραμυθιών.

Λόγω της εμμονής που είχε με τον Μεσαίωνα, ο Λουδοβίκος έφτιαξε αρκετά εντυπωσιακά κάστρα, ενώ λόγω της εκτίμησης που είχε στον ρομαντικό ποιητή, συνθέτη και μουσικό Ρίχαρντ Βαγκνερ, μέσα στο κάστρο υπάρχουν τοιχογραφίες με ιππότες, που απεικονίζουν σκηνές από τα έργα του.

Το παλάτι αρχικά σχεδιαζόταν να γίνει προσωπικό καταφύγιο του βασιλιά, αλλά άνοιξε στο κοινό επί πληρωμή αμέσως μετά τον θάνατό του το 1886, μη έχοντας ακόμα αποπερατωθεί.

Το παλάτι έχει εμφανιστεί σε πολλές ταινίες και αποτέλεσε την έμπνευση για το κάστρο της Ωραίας Κοιμωμένης της Ντίσνεϋλαντ.

Το Κάστρο Νοϊσβάνσταϊν δέχεται περισσότερους από 1,3 εκατομμύρια επισκέπτες κάθε χρόνο, καθιστώντας τον έναν από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς στην Ευρώπη.

Το κάστρο που είναι ένα παγκόσμιο σύμβολο της εποχής του Ρομαντισμού, το 1977 έγινε θέμα ενός γραμματόσημου της Δυτικής Γερμανίας, ενώ αργότερα, το 2012 εμφανίστηκε και σε ένα αναμνηστικό κέρμα των 2 ευρώ.

Για λόγους ασφαλείας, το παλάτι είναι προσπελάσιμο μόνο με τριανταπεντάλεπτη ξενάγηση με ξεναγό, ενώ δεν επιτρέπονται οι φωτογραφίες.

Το 2007 ήταν φιναλίστ στη διαδικτυακή ψηφοφορία «Τα νέα Επτά θαύματα του κόσμου», ενώ από το 2015, το κάστρο Νοϊσβάνσταϊν συμπεριλαμβάνεται στον γερμανικό κατάλογο μνημείων για μελλοντική συμπερίληψη στο Κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Ουνέσκο.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις