Πέμπτη, 18 Απρ.
22oC Αθήνα

Καταδικάστηκε δημοσιογράφος της Wall Street Journal στην Τουρκία

δημοσιογράφος Wall Street Journal ΗΠΑ Τουρκία

Σε δυο χρόνια κι ένα μήνα φυλακή καταδικάστηκε, ερήμην, δημοσιογράφος της Wall Street Journal. Κατηγορείται από την Τουρκία πως έκανε προπαγάνδα!

Σε μια φάση που οι σχέσεις ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Τουρκία είναι κάτι περισσότερο από δύσκολες, έρχεται η απόφαση τουρκικού δικαστηρίου να καταδικάσει δημοσιογράφο της αμερικανικής εφημερίδας Wall Street Journal.

Πρόκειται για την Αϊλά Αλμπαϊράκ, η οποία έχει διπλή υπηκοότητα: τουρκική και φινλανδική. Η Αλμπαϊράκ δικάστηκε ερήμην. Καταδικάστηκε για προπαγάνδα υπέρ τρομοκρατικής οργάνωσης. Του PKK εν προκειμένω.

Το κείμενο που την καταδίκασε

Η δημοσιογράφος της Wall Street Journal καταδικάστηκε εξαιτίας άρθρου που είχε γράψει το 2015. Αφορούσε στις συγκρούσεις ανάμεσα στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις και τους αντάρτες του PKK στη νοτιοανατολική Τουρκία.

Αυτή την περίοδο, η δημοσιογράφος βρίσκεται στις ΗΠΑ. Θα ασκήσει έφεση.

«Με δεδομένο το σημερινό κλίμα στην Τουρκία, αυτή η φρικτή ετυμηγορία δεν θα έπρεπε να με εκπλήξει, αλλά το έκανε», δήλωσε η ίδια η Αλμπαϊράκ.

Wall Street Journal: Ανυπόστατη κατηγορία

Πρόκειται για «μια ανυπόστατη ποινική κατηγορία και μια εντελώς απαράδεκτη καταδίκη για ένα ισορροπημένο ρεπορτάζ της Wall Street Journal. Αυτό δήλωσε ο αρχισυντάκτης της εφημερίδας Τζέραρντ Μπέικερ, στην πρώτη του αντίδραση μετά την απόφαση.

Η καταδίκη της Αλμπαϊράκ έρχεται ενώ ΗΠΑ και Τουρκία βρίσκονται στα… μαχαίρια. Μόλις πριν μερικές μέρες αμφότερες ανέστειλαν τις εκδόσεις βίζας.

Μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016 οι αρχές έχουν φυλακίσει περίπου 50.000 ανθρώπους ενόψει των προσαγωγών τους σε δίκες και έχουν απομακρύνει από τις θέσεις τους άλλους 150.000.

Στο πλαίσιο των εκκαθαρίσεων, περίπου 150 ΜΜΕ έχουν αναγκαστεί να διακόψουν τη λειτουργία τους και τουλάχιστον 160 δημοσιογράφοι βρίσκονται στις φυλακές, σύμφωνα με στοιχεία της Ένωσης Τούρκων Δημοσιογράφων.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις