Τρίτη, 19 Μαρ.
13oC Αθήνα

Καταδίκης της Τουρκικής προκλητικότητας από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα

Καταδίκης της Τουρκικής προκλητικότητας από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα

Τις πρόσφατες προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας καταδίκασαν οι ηγέτες του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, που συναντήθηκαν σήμερα στις Βρυξέλλες, ζητώντας να σεβαστεί την εδαφική ακεραιότητα της Κύπρου και να ξεκινήσει διάλογο με την Ελλάδα για την άμεση απελευθέρωση των Ελλήνων στρατιωτών.

Ο πρόεδρος του ΕΛΚ Ζόζεφ Ντολ δήλωσε ότι είναι «απαράδεκτο το γεγονός ότι η Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ, εξακολουθεί να εντείνει εσκεμμένα τις συγκρούσεις και τις εντάσεις εναντίον της Κύπρου».

Οι ηγέτες του ΕΛΚ εξέφρασαν σοβαρές ανησυχίες για τις συνεχείς επιθετικές ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και ειδικότερα για τις κλιμακούμενες παραβιάσεις της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου στα χωρικά ύδατά της και στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη.

«Η συμπεριφορά αυτή αποσταθεροποιεί την ασφάλεια στην περιοχή και είναι αντίθετη με την υποχρέωση της Τουρκίας να σέβεται τις σχέσεις καλής γειτονίας με όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ», τονίζει στη δήλωσή του ο Ζ. Ντολ.

Καταλήγοντας, ο πρόεδρος του ΕΛΚ επισημαίνει πως η ασφάλεια στη Μεσόγειο δεν πρέπει να τεθεί σε κίνδυνο. «Καλούμε την Τουρκία να αποφύγει αμέσως τη μελλοντική επιθετικότητα και να σεβαστεί την εδαφική ακεραιότητα της Κύπρου. Η Τουρκία πρέπει επίσης να ξεκινήσει διάλογο με την Ελλάδα για να επιτρέψει την άμεση απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτών που συνελήφθησαν την 1η Μαρτίου», αναφέρει ο Ζ. Ντολ.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις