Παρασκευή, 29 Μαρ.
22oC Αθήνα

Καταγγελία της Unicef: Δύο εκατομμύρια παιδιά στην Υεμένη δεν πηγαίνουν σχολείο

Καταγγελία της Unicef: Δύο εκατομμύρια παιδιά στην Υεμένη δεν πηγαίνουν σχολείο
Φωτογραφία αρχείου Reuters

Δύο εκατομμύρια παιδιά στην Υεμένη δεν πηγαίνουν σχολείο, εκ των οποίων σχεδόν μισό εκατομμύριο έχει εγκαταλείψει το σχολείο από τον Μάρτιο του 2015, όταν κλιμακώθηκε η σύγκρουση, υπογράμμισε σήμερα η Unicef με την ευκαιρία της νέας σχολικής χρονιάς στην εμπόλεμη χώρα.

Εξάλλου σε κίνδυνο βρίσκεται η εκπαίδευση επιπλέον 3,7 εκατομμυρίων παιδιών, καθώς δεν έχουν πληρωθεί οι μισθοί των εκπαιδευτικών εδώ και περισσότερα από δύο χρόνια, επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Unicef.

“Η βία, οι εκτοπισμοί και οι επιθέσεις εμποδίζουν πολλά παιδιά να πάνε σχολείο. Καθώς οι μισθοί των εκπαιδευτικών δεν έχουν καταβληθεί εδώ και περισσότερα από δύο χρόνια, η ποιότητα της εκπαίδευσης επίσης βρίσκεται σε κίνδυνο”, κατήγγειλε η Σάρα Μπεϊσόλοου Νιάντι, εκπρόσωπος της Unicef στην Υεμένη.

Από τον εμφύλιο έχει καταστραφεί το ήδη ευάλωτο εκπαιδευτικό σύστημα της Υεμένης, όπου πλέον ένα στα πέντε σχολεία δεν μπορεί πλέον να χρησιμοποιηθεί, επεσήμανε η ίδια πηγή.

“Τα παιδιά που δεν πάνε σχολείο είναι εκτεθειμένα σε κάθε είδους κινδύνους, κυρίως όσα αναγκάζονται να συμμετάσχουν στις μάχες, να εργαστούν ή να συνάψουν πρόωρους γάμους”, υπογράμμισε η εκπρόσωπος της Unicef.

Η οργάνωση σημείωσε ότι πέρυσι είχε καταβάλει επιχορήγηση σε περισσότερους από 127.400 εκπαιδευτικούς και μέλη του προσωπικού σχολείων που δεν είχαν πληρωθεί εδώ και περισσότερα από δύο χρόνια προκειμένου να τους βοηθήσει να καλύψουν το κόστος μετακίνησής τους και άλλα βασικά έξοδα.

Η Unicef πρόσθεσε ότι έχει ανοικοδομήσει περισσότερα από 1.300 σχολεία από το 2015 και εξακολουθεί να προσφέρει εκπαιδευτικό υλικό στα παιδιά. Ζήτησε μάλιστα εκ νέου να σταματήσουν οι επιθέσεις εναντίον σχολείων και να βρεθεί λύση στο πρόβλημα της καταβολής μισθών των εκπαιδευτικών και του σχολικού προσωπικού.

Η σύγκρουση μεταξύ των σιιτών ανταρτών Χούτι και των κυβερνητικών δυνάμεων, οι οποίες από το 2015 υποστηρίζονται από έναν συνασπισμό υπό τη Σαουδική Αραβία, έχει προκαλέσει τον θάνατο δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων, ανάμεσά τους και πολλοί άμαχοι.

Περίπου 3,3 εκατομμύρια άνθρωποι εξακολουθούν να είναι εκτοπισμένοι και 24,1 εκατομμύρια, δηλαδή περισσότερα από τα δύο τρίτα του πληθυσμού, να έχουν ανάγκη ανθρωπιστική βοήθεια, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, ο οποίος κάνει τακτικά λόγο για “τη χειρότερη ανθρωπιστική κρίση στον κόσμο”.

Η Unicef καταγγέλλει ότι 1,8 εκατομμύριο παιδιά κάτω των 5 ετών βρίσκεται σε κάτασταση “οξύ υποσιτισμού”.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις