Σάββατο, 4 Μαΐ
21oC Αθήνα

Καταιγίδα Κιαράν: Σε συναγερμό Γαλλία και Βρετανία – Ρεκόρ από τις βροχές και τις ταχύτητες των ανέμων

Καταιγίδα Κιαράν: Σε συναγερμό Γαλλία και Βρετανία – Ρεκόρ από τις βροχές και τις ταχύτητες των ανέμων
Φωτογραφία Reuters

Στο έλεος της καταιγίδας Κιαράν βρίσκονται σήμερα Πέμπτη (2.11.2023) η Γαλλία και η Βρετανία – αναμένονται προβλήματα και στην Ισπανία – καθώς οι σφοδρές βροχές και οι δυνατοί άνεμοι έχουν προκαλέσει μια σειρά προβλημάτων και καταστροφών στις χώρες αυτές, με τα επίπεδα νερού να σπάνε ρεκόρ.

Η καταιγίδα Κιαράν έχει κριθεί επικίνδυνη από το Met Office της Βρετανίας, το οποίο εξέδωσε κίτρινο συναγερμό για τις βροχές που αναμένονται. Το αντίστοιχο μετεωρολογικό ινστιτούτο της Γαλλίας εξέδωσε πορτοκαλί αλλά και κόκκινο συναγερμό σε δεκάδες περιοχές, μεταξύ αυτών και το νησί της Κορσικής.

Ο κίτρινος συναγερμός σημαίνει πως αναμένονται σφοδρές βροχές και καταιγίδες, οι οποίες μπορεί να προκαλέσουν πλημμύρες σε δρόμους και καταστροφές σε σπίτια και επιχειρήσεις, ακόμα και να αποκοπούν κοινότητες λόγω των υψηλών επιπέδων νερού.

Οι άνεμοι σε αρκετές περιοχές της Βρετανίας έφτασαν και ξεπέρασαν τα 160 χιλιόμετρα την ώρα, σύμφωνα με τον Independent, με αποτέλεσμα περίπου 40 κάτοικοι στα νησιά British Isles και Channel Islands να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να πάνε σε καταφύγια.

https://twitter.com/metoffice/status/1720041899115864512

Απίστευτο βίντεο: Ριπές ανέμου άνοιξαν το παράθυρο πάνω από κούνια μωρού

Ένα απίστευτο βίντεο κυκλοφόρησε από το BBC, όπου δείχνει τη στιγμή που οι ριπές των ανέμων της καταιγίδας Κιαράν «χτυπούν» ένα σπίτι και ανοίγουν διάπλατα το παράθυρο στο υπνοδωμάτιο μιας μητέρας που κοιμάται δίπλα στην κούνια του μωρού της.

Ο ήχος του ανέμου που πλησιάζει και ο κρότος από το ξαφνικό άνοιγμα του παραθύρου είναι τρομακτικός, ειδικά αν σκεφτεί κανείς ότι όλα αυτά έγιναν μες στη νύχτα.

Καθηλώθηκαν αεροπλάνα, ακυρώθηκαν δρομολόγια τρένων

Η Βρετανία βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού, όπως και η Γαλλία. Πολλές είναι οι πτήσεις αλλά και τα δρομολόγια τρένων που ακυρώθηκαν, με τις Αρχές να τηρούν μια κατάσταση αναμονής για το υπόλοιπο της σημερινής ημέρας ώστε να κρίνουν αν η πορεία της καταιγίδας θα παραλύσει εντελώς τις συγκοινωνίες.

Οι βρετανικές Αρχές εξέδωσαν και οδηγίες για τους κατοίκους όλων των περιοχών, να φορτίσουν το κινητό τους, να έχουν εύκαιρους φακούς, ζεστά ρούχα και κουβέρτες και να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας σε περίπτωση που η καταιγίδα προκαλέσει προβλήματα στην ηλεκτροδότηση.

https://twitter.com/energynetworks/status/1720040591273164982

Ήδη, σύμφωνα με τον Guardian, 20.000 σπίτια και επιχειρήσεις σε όλη τη Βρετανία έχουν μείνει χωρίς ρεύμα. Η Ένωση Ενεργειακών Δικτύων, η οποία εκπροσωπεί φορείς εκμετάλλευσης δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία, δήλωσε ότι μέχρι στιγμής 107.000 καταναλωτές επανασυνδέθηκαν σήμερα «υπό πολύ δύσκολες καιρικές συνθήκες».

Όσον αφορά τη Γαλλία, η καταιγίδα Κιαράν στοίχισε τη ζωή σε έναν άνθρωπο ενώ 1,2 εκατομμύριο νοικοκυριά έχουν μείνει χωρίς ρεύμα. Η εθνική μετεωρολογική υπηρεσία εξέδωσε κόκκινο συναγερμό για 3 περιοχές στα βορειοδυτικά και 30 πορτοκαλί συναγερμούς σε περιοχές της υπόλοιπης χώρας.

Στο νομό Φινιστέρ της Βρετάνης, όπου άνεμοι που έπνεαν με ταχύτητα έως 207 χλμ/ώρα καταγράφηκαν στο Πουάντ ντι Ραζ, δύο άνθρωποι τραυματίστηκαν ελαφρά και η οδική κυκλοφορία απαγορεύθηκε μέχρι νεωτέρας, δήλωσε στο ραδιοσταθμό RTL ο νομάρχης Αλέν Εσπινάς.

«Επαναλαμβάνω: μείνετε στο σπίτι», τόνισε ο Εσπινάς. Ο υπουργός Μεταφορών Κλεμάν Μπον δήλωσε στο ραδιοσταθμό Franceinfo πως ένας οδηγός φορτηγού έχασε τη ζωή του στο νομό Εν, βορειοανατολικά του Παρισιού, όταν δένδρο έπεσε πάνω στο φορτηγό του.

Το μετεωρολογικό ινστιτούτο της Ισπανίας προειδοποίησε ότι η καταιγίδα Κιαράν αναμένεται να «χτυπήσει» στη χώρα απόψε το βράδυ.

https://twitter.com/AEMET_Esp/status/1720071030524244447

Με πληροφορίες από Guardian, Independent, Axios / Φωτογραφίες: Reuters

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις