Παρασκευή, 19 Απρ.
20oC Αθήνα

Καταλονία – Ανεξαρτησία: Την… τρολάρει ο Ραχόι!

Καταλονία
Φωτογραφία: Reuters

Μετά την ομιλία του Καταλανού προέδρου, Κάρλες Πουιτζδεμόντ, για την ανεξαρτησία στην Καταλονία, ήρθε και η πρώτη απάντηση από την κυβέρνηση.

Ανεξάρτητη Καταλονία: Μια έννοια που -και- σήμερα δεν πήρε σάρκα και οστά. Ο Καταλανός πρόεδρος, Κάρλες Πουιτζδεμόντ, στην πολυαναμενόμενη ομιλία του, δεν έκανε κανέναν σοφότερο.

Τόνισε μεν πως θέλει να ακολουθήσει την “εντολή” του πρόσφατους δημοψηφίσματος. Εξήγησε δε, πως θέλει να το πετύχει αυτό με διάλογο. Το τι μεσολάβησε θα το μάθουμε πιθανότατα αργότερα, ωστόσο η ισπανική κυβέρνηση δεν έχασε χρόνο.

Η πρώτη αντίδραση ήρθε και μάλλον είναι… περιπαικτική. Στην ουσία η Μαδρίτη λέει στην Καταλονία να… αποφασίσει πρώτα τι θέλει και μετά… βλέπουμε!

“Ο Πουιτζδεμόν δεν ξέρει πού βρίσκεται και πού πηγαίνει”

Ο Πουιτζδεμόν «δεν ξέρει πού βρίσκεται και πού πηγαίνει» δήλωσε η αντιπρόεδρος της ισπανικής κυβέρνησης Σοράγια Σάενθ δε Σανταμαρία, έπειτα από την υπογραφή της ανακήρυξης της ανεξαρτησίας της επαρχίας και την παράλληλη αναστολή των συνεπειών αυτής.

«Αυτή είναι μια ομιλία κάποιου που δεν ξέρει πού βρίσκεται, πού πηγαίνει, και πού θέλει να πάει», δήλωσε η Σανταμαρία στους δημοσιογράφους, ανακοινώνοντας παράλληλα τη σύγκληση υπουργικού συμβουλίου την Τετάρτη 09:00 (τοπική ώρα), 10:00 ώρα Ελλάδας, για να καθοριστεί η απάντηση στην κρίση.

Τι είπε εκπρόσωπος της Κυβέρνησης

Η συντηρητική κυβέρνηση της Ισπανίας θεωρεί ότι η στρατηγική του Καταλανού προέδρου Κάρλες Πουτζντεμόν, ο οποίος σύμφωνα με τη Μαδρίτη κήρυξε εμμέσως ανεξαρτησία, είναι “μη αποδεκτή”, όπως και η πρότασή του, αμέσως μετά, για αναβολή της εφαρμογής της.

Μια έμμεση ανακήρυξη της ανεξαρτησίας που ακολουθείται κατόπιν από μια σαφή αναβολή δεν είναι αποδεκτή“. Αυτό είπε ένας εκπρόσωπος της κυβέρνησης που μίλησε στο Γαλλικό Πρακτορείο…

ανεξαρτησία

Η ομιλία Πουτζντεμόντ για την ανεξαρτησία στην Καταλονία

Στην πολυαναμενόμενη ομιλία του ο Πουτζντεμόν ζήτησε αρχικά από το κοινοβούλιο να του δώσει την εντολή για να κηρύξει την Καταλονία ανεξάρτητο κράτος.

Σεβόμενος όπως είπε τη βούληση του καταλανικού λαού. Συνεχίζοντας όμως, πρότεινε στο κοινοβούλιο το εξής: Να αναστείλει προσωρινά τον νόμο που αφορά τη διαδικασία εφαρμογής του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος. Αυτό, ούτως ώστε να διεξαχθούν συνομιλίες.

Με λίγα λόγια… ναι μεν αλλά. Ο Καταλανός πρόεδρος υποστήριξε πως η κυβέρνηση της περιοχής θέλει να ακολουθήσει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος (σ.σ. δηλαδή την ανεξαρτησία) αλλά θα επιχειρήσει να το κάνει μέσω διαλόγου με την ισπανική Κυβέρνηση.

Ο Πουτζντεμόντ τόνισε ακόμη ότι θα συμμορφωθεί με το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος υπέρ της ανεξαρτησίας. Το οποίο χαρακτήρισε “επιτυχημένο”. Πρώτα, όμως, θα επιδιώξει διαπραγματεύσεις για την εξεύρευση μιας λύσης με την Ισπανία.

Ο Καταλανός πρόεδρος είπε ακόμη ότι η “σύγκρουση” με τη Μαδρίτη μπορεί να επιλυθεί μέσω διαπραγμάτευσης. Πρόσθεσε, τέλος, ότι αξίζει να γίνει μια προσπάθεια για να αναζητηθεί διεθνής μεσολάβηση.

Καταλονία

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
Φωτογραφίες: Reuters

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις