Σάββατο, 20 Απρ.
13oC Αθήνα

Καταλονία: Αποκλεισμός δρόμων και αναβρασμός!

Καταλονία
Φωτογραφία Αρχείου: Reuters

Ομάδες διαδηλωτών διέκοψαν για λίγο την κυκλοφορία σε δρόμους και σε μια σιδηροδρομική γραμμή στην Καταλονία. Οι εξελίξεις είναι ραγδαίες.

Οι διαδηλωτές διαμαρτύρονταν για την προφυλάκιση μελών της αποπεμφθείσας αυτονομιστικής κυβέρνησης στην Καταλονία.

Η καταλανική υπηρεσία οδικών πληροφοριών ανακοίνωσε στο Twitter ότι η κυκλοφορία διακόπηκε σε τέσσερις δρόμους στη διάρκεια του πρωινού. Στη συνέχεια, έπειτα από μισή ώρα, ότι οι αποκλεισμοί αυτοί είχαν αρθεί.

Οι υπηρεσίες σιδηροδρομικών μεταφορών στην Καταλονία ανέφεραν και αυτές μια κατάληψη δρόμων στον σταθμό Σαντ Κουγκάτ. Κοντά στη Βαρκελόνη, που προκάλεσε καθυστερήσεις τρένων. Η κυκλοφορία επανήλθε στα κανονικά επίπεδα δύο ώρες αργότερα.

Ομάδα διαδηλωτών απέκλεισε επίσης τη λεωφόρο Γκραν Βία της Βαρκελόνης, στην είσοδο της πόλης.

Αναβρασμός στην Καταλονία

«Αποκλείουμε την Γκραν Βία», ανέφερε στον λογαριασμό του στο Twitter το κίνημα Arran των νεολαίων της αυτονομιστικής ριζοσπαστικής αριστεράς. Την ανακοίνωση πλαισίωνε μία φωτογραφία όπου διακρίνονταν δεκάδες άνθρωποι, ορισμένοι κρατώντας τη σημαία της αυτονομίας.

Μετά την προφυλάκιση χθες βράδυ οκτώ μελών της αποπεμφθείσας από τη Μαδρίτη κυβέρνησης, ένα μέρος των Καταλανών εξέφρασε τη διαμαρτυρία του ενώ μια μεγάλη διαδήλωση προβλέπεται να διεξαχθεί την Κυριακή 12 Νοεμβρίου στη Βαρκελόνη.

Κατηγορούνται για «απόσχιση» και «στάση» και κινδυνεύουν με ανώτατη ποινή κάθειρξης 15 και 25 ετών. Η γενική εισαγγελία τους κατηγορεί ότι υποκίνησαν μια εξέγερση που οδήγησε στην ανακήρυξη της «Δημοκρατίας της Καταλονίας» στις 27 Οκτωβρίου.

Στο μεταξύ, ο προφυλακισθείς καταλανός ηγέτης Σάντι Βίλα βγήκε από τη φυλακή έπειτα από την καταβολή εγγύησης, σύμφωνα με έγγραφο του δικαστηρίου.

Ο Βίλα, που παραιτήθηκε από το καταλανικό υπουργικό συμβούλιο πριν από την μονομερή κήρυξη της ανεξαρτησίας την περασμένη Παρασκευή και πιέζει για την επίλυση της κρίσης μέσω διαπραγματεύσεων με την κυβέρνηση, κατέβαλε εγγύηση 50.000 ευρώ.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις