Πέμπτη, 18 Απρ.
21oC Αθήνα

Καταλονία: Δεν το… κουνάει από τις Βρυξέλλες ο Πουτζδεμόν

Καταλονία Πουτζδεμόν Βρυξέλλες
Φωτογραφία Reuters

Όλα είναι θέμα εντυπώσεων. Και ο καθαιρεθείς Κάρλες Πουτζδεμόν, το ξέρει καλά και φαίνεται ότι φροντίζει να… αποφύγει τις «κακοτοπιές». Διαμηνύει δε ότι δεν γυρίζει, για την ώρα, στην Καταλονία.

Ο Κάρλες Πουτζδεμόν δεν σκοπεύει να γυρίσει άμεσα στην Καταλονία. Παραμένει στις Βρυξέλλες και θέλει να δώσει την “εικόνα” του εξόριστου. Αλλά επειδή κατηγορείται για κακοδιαχείριση δημοσίου χρήματος, φροντίζει να μην… προκαλεί.

Μπορεί λοιπόν να… το’ σκάσε στις Βρυξέλλες, αλλά φρόντισε να μείνει σε ένα ξενοδοχείο της βελγικής πρωτεύουσας, όπου πληρώνει 70 ευρώ τη βραδιά για το δωμάτιο.

Το ξενοδοχείο δίπλα στο Μετρό

Από το δωμάτιο των 70 ευρώ, ακούγεται ο θόρυβος του μετρό των Βρυξελλών. Δεν το λες και… χλιδάτο. Ο Πουτζδεμόν θέλει να δείξει ότι απέχει μακράν από το να ζει τη μεγάλη ζωή ενός πολιτικού φυγάδα. Κατηγορείται άλλωστε (εκτός από εξέγερση και στάση) και για κατάχρηση δημοσίου χρήματος για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία.

Ο αυτονομιστής ηγέτης επέλεξε να “κλείσει” δωμάτιο στο ξενοδοχείο τριών αστέρων Chambord. Το ξενοδοχείο έχει πάρει το όνομά του από το μεγαλοπρεπέστατο γαλλικό κάστρο Σαμπόρ στον Λίγηρα. Εκεί είχε κατοικήσει μεταξύ άλλων ο εξόριστος βασιλιάς της Πολωνίας Στανισλάς Λετσίνσκι και πεθερός του Λουδοβίκου 15ου από το 1725 έως το 1733.

Το ξενοδοχείο παρέχει λίγες ανέσεις για έναν εξόριστο. Κι ας έχει κομψή art deco πρόσοψη, δεκαετίας του 1920. Μπορεί να μην προσφέρει ανέσεις, αλλά προσφέρει κάτι πιο σημαντικό για τον Πουτζδεμόν: διαφυγή στον παρακείμενο σταθμό του μετρό. Μακριά από τα βλέμματα των δημοσιογράφων που έχουν… «στρατοπεδεύσει» απέναντι από την είσοδο.

Ζητά εγγυήσεις

Ο Πουτζδεμόν, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Τρίτη (31.10.2017) διεμήνυσε ότι δεν θα γυρίσει στην Ισπανία αν δεν του δοθούν εγγυήσεις. Η «απάντηση» ήταν να κληθεί από την ισπανική Δικαιοσύνη να καταθέσει.

Προσωπικό του ξενοδοχείου είπε ότι είναι σε διαρκή επαφή με τις υπηρεσίες πληροφοριών και την αστυνομία για την εγγύηση της ασφαλείας του Καταλανού ηγέτη, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Belga.

Ο Πουτζδεμόν και 13 από τους υπουργούς του, καλούνται να παρουσιαστούν την Πέμπτη ή την Παρασκευή για να τους απαγγείλουν κατηγορίες.

Ο γενικός εισαγγελέας έχει ζητήσει να τους ασκηθεί δίωξη για στάση και αποσχιστική δράση. Στη συνέχεια δικαστής θα αποφασίσει αν θα ζητήσει την προφυλάκισή τους.

Έφτιαξε… site

Και ενώ βρίσκεται στην “εξορία” ο Κάρλες Πουτζδεμόν έφτασε τη νέα του ιστοσελίδα: president.exili.eu. Και το ανακοίνωσε ανακοίνωσε σήμερα μέσω των λογαριασμών του στα social media.

Άλλη μια πράξη για να δηλώσει πως θεωρεί εαυτόν εξόριστο στις Βρυξέλλες.

Η παραμονή του Πουτζντεμόν στις Βρυξέλλες αποτελεί ήδη πονοκέφαλο για τις βέλγικες αρχές ασφαλείας, εκπρόσωπος των οποίων δήλωσε πως εξετάζεται το ενδεχόμενο να του παρασχεθεί ειδική προστασία.

«Ευπρόσδεκτο και φίλο» χαρακτήρισε τον Πουτζντεμόν ο Μπαρτ Ντε Βίβερ, φλαμανδός εθνικιστής ηγέτης του βελγικού κόμματος N-VA. Όπως είπε δεν εγκαταλείπει τους φίλους του όταν έχουν προβλήματα. Αποστάσεις πήρε πάντως, από χθες, ο πρωθυπουργός του Βελγίου Σαρλ Μισέλ. Ουδέποτε η βελγική κυβέρνηση ενθάρρυνε τον Καταλανό τέως πρόεδρο να πάει στις Βρυξέλλες, είπε.

Πουτζδεμόν… αμετακίνητος

Βέλγος δικηγόρος του καθαιρεθέντος προέδρου της Καταλονίας δήλωσε ότι δεν περιμένει πως ο πελάτης του να επιστρέψει σύντομα στην Ισπανία. «Δεν μου το έχει πει, αλλά με δεδομένη την κατάσταση δεν πιστεύω ότι θα επιστρέψει στην Ισπανία τις επόμενες εβδομάδες», δήλωσε ο Πολ Μπέκερτ στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο VTM αργά χθες Τρίτη.

Ο Πουτζντεμόν βρίσκεται στο Βέλγιο από το Σαββατοκύριακο, όπως και κάποιοι πρώην υπουργοί της κυβέρνησής του. Αν δεν παρουσιαστεί ενώπιον του δικαστηρίου, ενδέχεται να εκδοθεί ένταλμα για τη σύλληψή του.

Δύσκολη… επιστροφή

Και ενώ ο Πουτζδεμόν αρνείται να επιστρέψει, δυο υπουργοί του πήραν την απόφαση να γυρίσουν στην Καταλονία.

Ο ένας, ο Ζοακίμ Φορν, που είχε το υπουργείο των Εσωτερικών, αποδοκιμάσθηκε στο αεροδρόμιο της Βαρκελώνης από αντίπαλους της ανεξαρτησίας της Καταλονίας, που τον χαρακτήρισαν «προδότη».

https://www.youtube.com/watch?v=z7d0fzHfJR8

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ
Φωτογραφίες: Reuters

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις