Τετάρτη, 22 Μαΐ
22oC Αθήνα

Καταλονία: Δύο χρόνια από το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία

Ισπανία

Δύο χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τη διεξαγωγή του απαγορευμένου από το Ανώτατο Δικαστήριο της Μαδρίτης δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλονίας. Οι πολιτικές παρατάξεις του αυτονομιστικού μετώπου προετοιμάζονται για τη σημερινή επέτειο, προκειμένου να καταδείξουν ότι παραμένει άσβεστη η «διαδικασία» για την αποχώρηση της περιοχής από τον κορμό της Ισπανίας.

Ο πρόεδρος της αυτόνομης Περιφέρειας Κιμ Τόρα και ο αντιπρόεδρος Πέρε Αραγονές, καθώς και τα υπόλοιπα μέλη της κυβέρνησης θα συμμετέχουν σε μία εκδήλωση στο Μέγαρο της Τζενεραλιτάτ (κυβέρνηση) με τίτλο «Δέσμευση της 1ης Οκτωβρίου».

Περί το μεσημέρι, κόμματα κι οργανώσεις της αυτονομιστικής πτέρυγας έχουν οργανώσει εκδήλωση στους κήπους της Λα Σεδέτα στη Βαρκελώνη για να παρουσιάσουν «το πλαίσιο των κινητοποιήσεων», που θα δρομολογήσουν σε περίπτωση που η ισπανική δικαιοσύνη καταδικάσει τους Καταλανούς πολιτικούς. Στην εκδήλωση θα συμμετέχουν τα κόμματα JxCat, ERC, CUP, κι οι οργανώσεις ANC και Ómnium Cultural.

Μήνυμα μέσα από τις φυλακές

Μάλιστα οι προφυλακισμένοι επί 700 ημέρες ηγέτες της ANC Τζόρδι Σάντσεθ και Ómnium Cultural Τζόρδι Κισάρτ, στο μήνυμά τους από τη φυλακή για την επέτειο καλούν τους αυτονομιστές «να διατηρήσουν ζωντανό τον σπόρο της μη βίας».

Πριν από τις 19:00 έχει οργανωθεί, με πρωτοβουλία της ANC, διαδήλωση στους δρόμους της Βαρκελώνης. Η πορεία θα διέλθει από την κεντρική Πλατεία της Καταλωνίας και θα καταλήξει στο Ινστιτούτο Τζάουμε Μπαλντές –όπου είχαν σημειωθεί συγκρούσεις κατά την επέμβαση της αστυνομίας για την καταστολή του δημοψηφίσματος– αφού κάνει μία στάση μπροστά από τα γραφεία της ΕΕ στην καταλανική μεγαλούπολη.

Διαφορετικές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας έχει διοργανώσει –όπως έκανε και στην εθνική εορτή των ‘Ντιάδας’– το κεντροαριστερό ERC, ενώ διαδηλώσεις θα γίνουν και σε πολλές άλλες πόλεις της Καταλονίας.

Το βράδυ, όλες οι πορείες στην καταλανική πρωτεύουσα είναι συμφωνημένο να συγκλίνουν και να καταλήξουν έξω από τις φυλακές του Λιεντονέρς της Βαρκελώνης, όπου κρατούνται οι «πρωταίτιοι» του δημοψηφίσματος.

Άγνωστο παραμένει ακόμη πως θα τιμήσουν την επέτειο οι Επιτροπές για την Άμυνα της Δημοκρατίας (CDR), που κατά την περσινή πρώτη επέτειο είχαν πρωτοστατήσει με καταλήψεις αυτοκινητοδρόμων, υποδομών και δυναμικών εκδηλώσεων και πορειών σε όλο το μήκος και πλάτος της Καταλονίας.

Την προτεραία της επετείου, ο σύμβουλός (υπουργός) Εσωτερικών της Καταλονίας Μικέλ Μπουκ αποφάσισε την αντικατάσταση του επικεφαλής της τοπικής αστυνομίας (Mossos d’ Esquadra) Αντρέου Μαρτίνεθ, κρίνοντας πως έχει εκπληρώσει την αποστολή του για αποκατάσταση της τάξης έπειτα από τα γεγονότα που σημάδεψαν τη διεξαγωγή του απαγορευμένου δημοψηφίσματος, που είχε κοστίσει την καθαίρεση για μη συμμόρφωση του προηγούμενου αρχηγού Τζουζέπ Λιουίς Τραπέρο.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις