Παρασκευή, 26 Απρ.
18oC Αθήνα

Καταλονία – Εκλογές: Πλειοψηφία οι αυτονομιστές, πρωτιά οι… Ciudadanos

Καταλονία εκλογές απόσχιση

Οι εκλογές στην Καταλονία είχαν… δυο νικητές. Από τη μια το κόμμα των Ciudadanos που τάσσεται υπέρ της ενότητας, που ήρθε πρώτο και από την άλλη τα κόμματα υπέρ της απόσχισης, που κερδίσουν την πλειοψηφία στη Βουλή. Η ουσία είναι μία: η Καταλονία παραμένει διχασμένη.

Το κόμμα των Ciudadanos, της Ινές Αριμάδας, τάσσεται υπέρ της διατήρησης του ισπανικού Συντάγματος. Και δεν θέλει την απόσχιση από την Ισπανία. Είναι το κόμμα που ήρθε πρώτο σε ψήφους στις εκλογές που έγιναν την Πέμπτη (21.12.2017) στην Καταλονία. Παρά την πρωτιά όμως, χάνει την πλειοψηφία στη Βουλή. Οι αυτονομιστές, τα κόμματα υπέρ της απόσχισης, συγκεντρώνουν περισσότερες έδρες. Άρα εξασφαλίζουν την πλειοψηφία και την “εντολή” σχηματισμού κυβέρνησης.

Άρα; Όλοι νικητές και η “επόμενη μέρα” στην Καταλονία άγνωστη… Η επαρχία παραμένει διχασμένη και κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ακόμη και το ενδεχόμενο νέου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία.

Πλειοψηφία οι αυτονομιστές

Τα κόμματα που τάσσονται υπέρ της αυτονομίας της Καταλονίας και της απόσχισης από την Ισπανία εξασφαλίζουν την απόλυτη πλειοψηφία μετά τις περιφερειακές εκλογές. Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα, συγκεντρώνουν 70 από τις 135 έδρες της καταλανικής Βουλής.

Και αυτό παρά το γεγονός πως μεγάλος νικητής των πρόωρων εκλογών είναι το κόμμα των Ciudadanos. Που πέτυχε μια ιστορική νίκη και πήρε ποσοστό σχεδόν 25% και 37 έδρες. Δεύτερο κόμμα είναι αυτό του Κάρλες Πουτζδεμόν με 34 έδρες και τρίτο η Δημοκρατική Αριστερά (σ.σ. υπέστη βαριά ήττα αφού οι δημοσκοπήσεις το έδιναν… πρώτο), με 32 έδρες. 16 έδρες κερδίζουν οι Σοσιαλιστές.

Με την καταμέτρηση των ψηφοδελτίων στο 99,8%, τα τρία κόμματα των αυτονομιστών εξασφάλιζαν οριακά, με τις 70 έδρες από τις 135 της τοπικής Βουλής. Αυτό τους δίνει την απόλυτη πλειοψηφία, παρόλο καταλαμβάνουν δύο λιγότερες έδρες από ό,τι το 2015.

Καταλονία εκλογές απόσχιση
Γράφημα από την El Pais

Οι αυτονομιστές, λοιπόν, διατηρούν την πλειοψηφία και την… κυβέρνηση. Όλα δείχνουν ότι η αβεβαιότητα στην Καταλονία θα συνεχιστεί και μάλιστα λίγους μήνες μετά τη μονομερή ανακήρυξη της ανεξαρτησίας που μέχρι τώρα έμεινε… κενό γράμμα.

Η περίπλοκη επόμενη μέρα στην Καταλονία

Η πραγματικότητα στην Καταλονία είναι αρκετά πιο περίπλοκη απ’ ό,τι υποδεικνύει ο συσχετισμός δύναμης στην τοπική Βουλή. Ένας συσχετισμός που έμεινε σχεδόν απαράλλακτος σε σύγκριση με εκείνον των τελευταίων εκλογών, καθώς οι αυτονομιστές… μετρήθηκαν λιγότεροι!

Χάρη στο ιδιότυπο εκλογικό σύστημα στην Καταλονία, το οποίο ωφελεί τις αγροτικές περιοχές, όπου έχουν τη μεγαλύτερη υποστήριξη, οι αυτονομιστές διατήρησαν την απόλυτη πλειοψηφία στο τοπικό κοινοβούλιο, αλλά χωρίς να εξασφαλίσουν τις περισσότερες ψήφους: το 47,6% των Καταλανών ψήφισε τα αυτονομιστικά κόμματα, όμως το 52% αυτά που τάσσονται εναντίον της απόσχισης.

Η Ινές Αριμάδας, επικεφαλής των Ciudadanos

Οι Καταλανοί ψηφοφόροι, που χθες κατέρριψαν το ιστορικό ρεκόρ συμμετοχής σε μια εκλογική αναμέτρηση στην επαρχία (82%) ανέδειξαν μεγαλύτερη πολιτική δύναμη στην επαρχία το φιλελεύθερο, κεντροδεξιό κόμμα Ciudadanos, το οποίο τάσσεται εναντίον της ανεξαρτησίας.

Τι θα γίνει τώρα; Αν καταφέρουν να συνεννοηθούν και να σχηματίσουν μια συμμαχία, οι αυτονομιστές θα ξαναπάρουν τα ηνία λίγους μήνες μετά την απόφαση της Μαδρίτης να εφαρμόσει, για πρώτη φορά, το Άρθρο 155 του Συντάγματος, να παύσει την τοπική κυβέρνηση και να διαλύσει το τοπικό κοινοβούλιο.

«Πουτζδεμόν πρόεδρος»

Αυτό ήταν το σύνθημα που φώναζαν οι υποστηρικτές του έκπτωτου (για τη Μαδρίτη) προέδρου της Καταλονίας. «Ο Πουτζντεμόν πρόεδρος, πρόεδρος!» φώναζαν. Κι εκείνος, από την… ασφάλεια των Βρυξελλών (δεν επέστρεψε ούτε για τις εκλογές αφού κινδυνεύει με σύλληψη), μίλησε μέσω… video για ήττα του κράτους της Μαδρίτης.

«Το ισπανικό κράτος νικήθηκε. Ο Ραχόι και οι σύμμαχοί του έχασαν!», είπε ο Πουτζδεμόν μιλώντας στους υποστηρικτές του. Και έκανε λόγο για ένα αποτέλεσμα «που δεν μπορεί να αμφισβητήσει κανένας».

Ο Ραχόι, είπε ο Πουτζδεμόν, «έχασε στο δημοψήφισμα που ήθελε». Και χαρακτήρισε το αποτέλεσμα των εκλογών «ράπισμα» για τον Ισπανό πρωθυπουργό.

Βαριά ήττα Ραχόι

Το αποτέλεσμα των εκλογών στην Καταλονία είναι βαρύ πλήγμα για τον συντηρητικό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι. Το Λαϊκό Κόμμα (PP) του Ραχόι έχασε τις οκτώ από τις 11 έδρες του στην Καταλονία, προς όφελος κυρίως του κόμματος Ciudadanos (κεντροδεξιά), που ευελπιστεί εξάλλου να κερδίσει έδαφος πέραν της επαρχίας.

Για την Ινές Αριμάδας, την επικεφαλής του ψηφοδελτίου των Ciudadanos, το αποτέλεσμα των εκλογών κάνει «ένα πράγμα ακόμη πιο καθαρό (…) η πλειοψηφία της κοινωνίας θέλει την ενότητα με τους υπόλοιπους Ισπανούς και τους Ευρωπαίους, και τα εθνικιστικά κόμματα δεν μπορούν ποτέ πια να μιλούν εξ ονόματος της Καταλονίας, διότι η Καταλονία είμαστε όλοι εμείς».

Η αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Μπορεί ο Κάρλες Πουτζδεμόν να παραμένει στις Βρυξέλλες με την ελπίδα να εξασφαλίσει την υποστήριξη της Ε.Ε. αλλά για την ώρα κάνει “μια τρύπα στο νερό”. Η Ευρωπαϊκή Ένωση στηρίξει ξεκάθαρα την κυβέρνηση Ραχόι. Και έσπευσε να το διευκρινίσει και μετά τις εκλογές της Πέμπτης.

Η θέση της ΕΕ για την Καταλονία είναι «καλώς εγνωσμένη» και «δεν θα αλλάξει», τόνισε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Αλεξάντερ Βίντερσταϊν στο Γαλλικό Πρακτορείο. Οι Βρυξέλλες θεωρούν την κρίση εσωτερικό θέμα και τάσσονται υπέρ της συνταγματικής τάξης στην Ισπανία. Υπέρ του Ραχόι, δηλαδή.

«Η θέση μας για το ζήτημα της Καταλονίας είναι καλώς εγνωσμένη κι επαναλαμβάνεται τακτικά και σε όλα τα επίπεδα. Δεν θα αλλάξει. Σε ό,τι αφορά την τοπική εκλογική διαδικασία, δεν έχουμε κανένα σχόλιο να κάνουμε», τόνισε στο AFP ο Βίντερσταϊν.

Καταλονία εκλογές απόσχιση

Το χρονικό

Οι εκλογές κηρύχθηκαν την 27η Οκτωβρίου από τον Ισπανό πρωθυπουργό Ραχόι. Ήταν η μέρα που ενεργοποιήθηκε το άρθρο 155. Η Καταλονία τέθηκε υπό την κηδεμονία της Μαδρίτης, η τοπική Βουλή διαλύθηκε και τα μέλη της καταλανικής κυβέρνησης διώχθηκαν για στάση και διασπάθιση δημοσίου χρήματος.

Η κρίση η οποία υπέβοσκε για χρόνια ανάμεσα στη Μαδρίτη και τους αυτονομιστές ήρθε στον αφρό την 1η Οκτωβρίου. Τότε έγινε το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία. Που αμαυρώθηκε από τη βία και τους άγριους ξυλοδαρμούς Καταλανών ψηφοφόρων από την αστυνομία.

Στις 27 Οκτωβρίου, 70 από τους 135 Καταλανούς βουλευτές ανακήρυξαν μονομερώς την «Καταλανική Δημοκρατία». Μόνο που έμεινε νεκρό γράμμα, εν μέσω ενός κύματος συλλήψεων αυτονομιστών για «στάση», διαδηλώσεων, αποκλεισμών τρένων, και της έναρξης της μαζικής φυγής επιχειρήσεων.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ, El Pais και Euronews
Φωτογραφίες: Reuters

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις