Πέμπτη, 28 Μαρ.
22oC Αθήνα

Καταψηφίζει η Γαλλία τις εμπορικές διαπραγματεύσεις ΕΕ – ΗΠΑ

Καταψηφίζει η Γαλλία τις εμπορικές διαπραγματεύσεις ΕΕ – ΗΠΑ
photo Reuters

Η Γαλλία δεν πρόκειται να δώσει θετική ψήφος για την έναρξη εμπορικών διαπραγματεύσεων ανάμεσα σε Ευρωπαική Ένωση και ΗΠΑ.

Βέβαια η Γαλλία μπορεί να καταψηφίσει αυτή την απόφαση την Δευτέρα στις Βρυξέλλες αλλά δεν έχει το δικαίωμα να ψηφίσει βέτο, όπως έγινε γνωστό απόψε από το Ελυζέ.Όλες οι υπόλοιπες χώρες ενέκριναν σήμερα κατ’ αρχήν την έναρξη αυτών των διαπραγματεύσεων.

“Πιθανότατα η Γαλλία θα είναι η μόνη που θα ψηφίσει κατά”, παραδέχτηκε η γαλλική προεδρία, υπενθυμίζοντας ότι ο Εμανουέλ Μακρόν αρνείται να συνάψει εμπορικές συμφωνίες με μια χώρα που δεν μετέχει στη Συμφωνία του Παρισιού για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ η Γαλλία πρόκειται να ενημερώσει για τις προθέσεις της το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ενώ να σημειωθεί πως η τελική απόφαση λαμβάνεται με ειδική πλειοψηφία και δεν απατείται ομοφωνία των χωρών-μελών της ΕΕ.

Το Παρίσι εκτιμά εξάλλου ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ εξακολουθεί να ασκεί έντονες πιέσεις καθώς αρνείται να αναθεωρήσει την απόφασή του για την επιβολή δασμών στο αλουμίνιο και τον χάλυβα, ενώ απειλεί ότι θα επιβάλει δασμούς και στα αυτοκίνητα. “Πώς να διαπραγματευτείς σ’ αυτό το πλαίσιο;” σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις