Παρασκευή, 26 Απρ.
20oC Αθήνα

Κατάρ: Ένα δισεκατομμύριο δολάρια έφερε την εμπλοκή!

Κατάρ: Ένα δισεκατομμύριο δολάρια έφερε την εμπλοκή!

Ήταν μια είδηση που στον δυτικό κόσμο πέρασε μάλλον στα… ψιλά. Ήταν η απαγωγή 26 μελών της βασιλικής οικογένειας του Κατάρ οι οποίοι είχαν πάει για κυνήγι στην έρημο του Ιράκ.

Ακόμη μικρότερη σημασία έδωσε ο δυτικός Τύπος στη σύλληψη 50 αξιωματικών των ενόπλων δυνάμεων του Κατάρ στη Συρία.

Την περασμένη πρωταπριλιά υπήρξε άλλη μια κίνηση που δεν έγινε ποτέ είδηση καθώς κρατήθηκε μυστική. Σύμφωνα με του Financial Times την 1η Απριλίου το Κατάρ κατέβαλε ένα δισεκατομμύριο δολάρια.
Το που πήγαν τα χρήματα έβαλε τη βασιλική οικογένεια της Ντόχα στη μαύρη λίστα. Τα δολάρια μπήκαν σε βαλίτσες και μοιράστηκαν σε ένα από τα πλέον γνωστά παρακλάδια της Αλ Κάιντα στην περιοχή, αλλά και σε αξιωματούχους ασφαλείας του Ιράν.

Τα παιχνίδια του Ερντογάν με το Κατάρ

Η Ντόχα αρνείται ότι χρηματοδότησε τζιχαντιστές ή ότι έστειλε χρήματα σε Ιρανούς μυστικούς. Η συναλλαγή για την απελευθέρωση ομήρων έγινε, ωστόσο το Κατάρ αρνείται ότι έχει σχέση με την ισλαμική τρομοκρατία.
Δεν είναι όμως η πρώτη φορά που το Κατέρ έδωσε χρήματα τα οποία κατέληξαν σε τζιχαντιστές. Σύμφωνα με τους Financial Times περίπου 700 εκατομμύρια δολάρια πήγαν σε αξιωματούχους του Ιραν και σε Σιίτες που στηρίζουν στην περιοχή του Κόλπου. Άλλα 200 με 300 εκατομμύρια πήγαν πάντα σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες στην οργάνωση Tahrir al-Sham που δραστηριοποιείται στη Συρία και είναι μια ομάδα που συνδέεται άμεσα με την Αλ Κάιντα.
Δυτικοί διπλωμάτες λένε ότι το Κατάρ εδώ και καιρό μαζί με το Ιράν αναζητούσαν τρόπους να ενισχύσουν τους ισλαμιστές. Η περίπτωση της απαγωγής των στρατιωτικών και των μελών της βασιλικής οικογένειας, λένε, ήταν απλά μια πρόφαση, η ευκαιρία που αναζητούσαν οι δυο πλευρές να στείλουν τα χρήματα στις τζιχαντιστικές οργανώσεις. Μάλιστα πληροφορίες από το Ιράκ κάνουν λόγο για χρήματα που έφταναν με αεροπλάνα, χωρίς φυσικά να δηλώνονται και μεταφέρονταν μέσα σε βαλίτσες!

 

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε