Παρασκευή, 29 Μαρ.
17oC Αθήνα

Κατάρ τέλος! Διέκοψαν τις σχέσεις τους Σαουδική Αραβία, ΗΑΕ, Αίγυπτος και Μπαχρέιν

Κατάρ τέλος! Διέκοψαν τις σχέσεις τους Σαουδική Αραβία, ΗΑΕ, Αίγυπτος και Μπαχρέιν

Η Σαουδική Αραβία, η Αίγυπτος, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μπαχρέιν διέκοψαν σήμερα τις σχέσεις τους με το Κατάρ κατηγορώντας αυτό το πλούσιο αραβικό κράτος του Κόλπου ότι υποστηρίζει την τρομοκρατία.

Το Κατάρ κατηγορείται ότι υποστηρίζει τους Αδελφούς Μουσουλμάνους, το παλαιότερο στον κόσμο ισλαμιστικό κίνημα αλλά και την ατζέντα του περιφερειακού αντιπάλου, του Ιράν.

Τα τρία κράτη του Κόλπου ανακοίνωσαν ότι διακόπτουν τις μεταφορικές συνδέσεις με το Κατάρ και έδωσαν στους επισκέπτες από το Κατάρ περιθώριο δύο εβδομάδων για να εγκαταλείψουν τις χώρες τους. Η Σαουδική Αραβία κατηγόρησε το Κατάρ ότι υποστηρίζει μαχητικές οργανώσεις και διαδίδει τη βίαιη ιδεολογία τους δείχνοντας μάλιστα το τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera.

«Το Κατάρ εναγκαλίζεται πολλές τρομοκρατικές και σεχταριστικές οργανώσεις που έχουν στόχο να διαταράξουν τη σταθερότητα στην περιοχή, περιλαμβανομένων των Αδελφών Μουσουλμάνων, του ISIS (Ισλαμικό Κράτος) και της αλ-Κάιντα, και προωθεί διαρκώς το μήνυμα και τις μηχανορραφίες αυτών των οργανώσεων μέσω των μέσων ενημέρωσής του», μετέδωσε το κρατικό σαουδαραβικό πρακτορείο ειδήσεων SPA.

Στη δήλωση κατηγορείται επίσης το Κατάρ ότι υποστηρίζει υποστηριζόμενους από το Ιράν μαχητικούς σιίτες στην ανατολική σαουδαραβική επαρχία Κατίφ και στο Μπαχρέιν. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει αντίδραση από το Κατάρ στις ανακοινώσεις, αλλά η χώρα έχει στο παρελθόν αρνηθεί ότι υποστηρίζει την τρομοκρατία ή το Ιράν.

Μέσω του κρατικού πρακτορείου ειδήσεών της, η Αίγυπτος, αναφέρει πως η πολιτική του Κατάρ «απειλεί την αραβική εθνική ασφάλεια και σπέρνει τους σπόρους της σύγκρουσης και της διαίρεσης μέσα στις αραβικές κοινωνίες βάσει ενός εσκεμμένου σχεδίου που έχει στόχο την ενότητα και τα συμφέροντα του αραβικού έθνους».

Η κρατική αεροπορική εταιρεία του Αμπού Ντάμπι Etihad Airways ανακοίνωσε πως θα διακόψει όλες τις πτήσεις της από και πρός την Ντόχα από αύριο το πρωί και μέχρι νεωτέρας.
Η τελευταία πτήση από το Αμπού Ντάμπι για την Ντόχα θα αναχωρήσει στις 02:45 της Τρίτης, τοπική ώρα , αναφέρει σε email ο εκπρόσωπος της αεροπορικής εταιρείας. Η Etihad ανακοίνωσε πως σήμερα οι πτήσεις της θα πραγματοποιηθούν κανονικά.

Τι απαντάει το Κατάρ

Το Κατάρ εξέφρασε τη λύπη του για τη συντονισμένη απόφαση της Σαουδικής Αραβίας, της Αιγύπτου, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και του Μπαχρέιν να διακόψουν σήμερα τις διπλωματικές σχέσεις μαζί του εξαιτίας της υποστήριξης που η Ντόχα κατηγορείται ότι προσφέρει στην τρομοκρατία, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Jazeera TV που έχει την έδρα του στο Κατάρ.

«Τα μέτρα είναι αδικαιολόγητα και βασίζονται σε ισχυρισμούς και κατηγορίες που δεν έχουν πραγματική βάση», ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών του Κατάρ, σύμφωνα με το Jazeera TV. Στην ανακοίνωση προστίθεται πως οι αποφάσεις αυτές «δεν θα επηρεάσουν την ομαλή διαβίωση πολιτών και κατοίκων».

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε