Κόσμος

Κατάρ: Θύματα εκμετάλλευσης και κακοποιήσεων οι οικιακές βοηθοί στη χώρα

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Οι οικιακές βοηθοί στο Κατάρ πέφτουν τακτικά θύματα κακομεταχείρισης, περιλαμβανομένων σωματικών κακοποιήσεων και ταπεινωτικών συνθηκών εργασίας, κατήγγειλε σε έκθεσή της που δημοσιεύθηκε σήμερα η Διεθνής Αμνηστία.

Αφού πραγματοποίησε συνεντεύξεις με 105 γυναίκες, η οργάνωση ανέφερε ότι περίπου το 85% εξ αυτών δήλωσαν ότι εργάζονται τακτικά περισσότερες από 14 ώρες ημερησίως, παίρνουν ρεπό σπάνια ή ποτέ, ενώ οι εργοδότες κρατούν τα διαβατήριά τους. Πολλές κατήγγειλαν ότι καθυστερούσαν να τις πληρώσουν ή δεν τις πλήρωναν καθόλου.

Περίπου 25 γυναίκες δήλωσαν ότι δεν λάμβαναν αρκετό φαγητό ή τους έδιναν μόνο αποφάγια, ότι αναγκάζονταν να κοιμούνται στο πάτωμα ή ότι τους αρνούνταν ιατρική βοήθεια. Άλλες έκαναν λόγο για ξυλοδαρμούς και σεξουαλικές επιθέσεις.

Η Διεθνής Αμνηστία πήρε συνεντεύξεις από ακτιβιστές καθώς και εργαζόμενους σε πρεσβείες των χωρών από όπου κατάγονται οι αλλοδαπές οικιακές βοηθοί.

“Αν αποδειχθεί ότι είναι αληθινές, αυτές οι καταγγελίες που έκαναν άτομα από τα οποία πήρε συνέντευξη η Διεθνής Αμνηστία αποτελούν σοβαρές παραβιάσεις της νομοθεσίας του Κατάρ και πρέπει να αντιμετωπιστούν με τον προσήκοντα τρόπο”, σχολίασε το γραφείο Τύπου της κυβέρνησης του Κατάρ.

Το υπουργείο Εργασίας είναι έτοιμο να συνεργαστεί με τη Διεθνή Αμνηστία για να ερευνήσει αυτές τις καταγγελίες και να διασφαλίσει ότι όλοι οι ένοχοι θα λογοδοτήσουν, πρόσθετε η ανακοίνωση της κυβέρνησης. “Συνεχίζονται οι προσπάθειες να ενισχυθεί το σύστημα εργασίας και να διασφαλιστεί ότι οι οικιακές βοηθοί προστατεύονται πλήρως από τις κακοποιήσεις και την εκμετάλλευση”, τόνιζε επίσης.

Στο Κατάρ εργάζονται περίπου 2 εκατομμύρια μετανάστες, οι περισσότεροι από φτωχές χώρες όπως το Μπανγκλαντές, το Νεπάλ και η Ινδία. Περίπου 173.000 γυναίκες εργάζονται ως οικιακές βοηθοί εκ των οποίων οι μισές σε σπίτια, σήμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία.

Το Κατάρ, η χώρα που θα υποδεχθεί το 2022 το Παγκόσμιο Κύπελο Ποδοσφαίρου, έχει βρεθεί στο επίκεντρο διεθνών επικρίσεων για την αντιμετώπιση των μεταναστών που εργάζονται εκεί.

Πρόσφατα η χώρα προχώρησε σε μεταρρυθμίσεις σε ό,τι αφορά τις συνθήκες εργασίας των μεταναστών, υιοθετώντας κατώτατο μηνιαίο μισθό 1.000 ρεάλ Κατάρ (περίπου 275 δολάρια) και ανακοινώνοντας ότι οι αλλοδαποί εργαζόμενοι θα μπορούν να αλλάζουν εργασία χωρίς τη συναίνεση του προηγούμενου εργοδότη τους.

Ωστόσο η Διεθνής Αμνηστία εκτιμά ότι οι μεταρρυθμίσεις αυτές “δεν είναι πιθανό να μειώσουν σημαντικά τις κακοποιήσεις που υφίστανται οι οικιακές βοηθοί ή να βελτιώσουν τις συνθήκες εργασίας τους, αν δεν ληφθούν επιπλέον μέτρα που θα ενισχύουν την προστασία τους και θα διασφαλίζουν την εφαρμογή” των κανόνων.

Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πιο σχολιασμένα
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Καζάνι που «βράζει» η Γαλλία: Μισό εκατομμύριο διαδηλωτές στους δρόμους, 1.000 συλλήψεις και νέα επεισόδια - «Μαύρο» στα social media ήθελε η κυβέρνηση
Επεισόδια ξέσπασαν στο τέλος των διαδηλώσεων σε Παρίσι, Μασσαλία και Λυών - Ρίψεις μολότοφ και απάντηση της αστυνομίας με δακρυγόνα - Δύο τραυματίες
Γαλλία
Ο Μοτζταμπά Χαμενεΐ ζητά αποζημίωση για τα «εγκλήματα» ΗΠΑ - Ισραήλ σε βάρος του Ιράν
Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, βρέθηκε με τον επικεφαλής των δικαστικών αρχών, Γολάμ Χοσεΐν Μοχσενί Ετζεΐ, σε μία σπάνια αναφορά συνάντησής του καθώς από τότε που ανέλαβε δεν έχει κάνει δημόσια εμφάνιση
Χαμενεΐ
Μαζική αντικυβερνητική διαδήλωση στο Τελ Αβίβ, τρεις ημέρες πριν από τις εκλογές στο Ισραήλ
Η διαμαρτυρία έρχεται σαν συνέχεια της μακρόχρονης εκστρατείας για τη σύσταση ανεξάρτητης εξεταστικής επιτροπής σχετικά με τις αποτυχίες στον τομέα της ασφάλειας που οδήγησαν στην 7η Οκτωβρίου 2023
Τελ Αβίβ
Πεδίο μάχης και τα Τίρανα: Χημικά, πύρινα οδοφράγματα και κυνηγητό γύρω από το αλβανικό υπουργείο Παιδείας
Υπό τον φόβο περαιτέρω κλιμάκωσης, τα μέτρα ασφαλείας παραμένουν δρακόντεια, με περισσότερους από 2.000 αστυνομικούς να έχουν παραταχθεί σε καίρια σημεία των Τιράνων
Αλβανία