Πέμπτη, 28 Μαρ.
24oC Αθήνα

Κατάρ: Τον Οκτώβριο οι πρώτες βουλευτικές εκλογές στην ιστορία του Εμιράτου

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS

Την Κυριακή ξεκίνησε στο Κατάρ η κατάθεση υποψηφιοτήτων για τις πρώτες βουλευτικές εκλογές στο Eμιράτο, η διεξαγωγή των οποίων ορίστηκε, έπειτα από αρκετές αναβολές. Ως τώρα, τα μέλη του κοινοβουλίου διορίζονταν από τον εμίρη Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ Θάνι.

Οι πρώτες βουλευτικές εκλογές στο Κατάρ θα διεξαχθούν την 2η Οκτωβρίου και η ανάδειξη του Μάτζλις ας Σούρα («Συμβουλευτικού Συμβουλίου», του κοινοβουλίου), που θα έχει 45 έδρες, θα γίνει για πρώτη φορά με εκλογές, όπως προέβλεπε το Σύνταγμα του 2004. Η ψηφοφορία είχε αναβληθεί επανειλημμένα.

Μέχρι σήμερα τα μέλη του κοινοβουλίου διορίζονταν από τον εμίρη Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ Θάνι.

Σύμφωνα με δελτίο Τύπου των υπηρεσιών του εμίρη, η ημερομηνία της ψηφοφορίας ορίστηκε με διάταγμα ότι θα είναι η 2η Οκτωβρίου. Η διαδικασία εγγραφής υποψηφίων θα διαρκέσει ως την Πέμπτη. Η προεκλογική εκστρατεία προβλέπεται να αρχίσει τον επόμενο μήνα.

Στο Πανεπιστήμιο του Κατάρ, στην περιφέρεια της Ντόχας, μετέβησαν αρκετοί επίδοξοι υποψήφιοι για να υποβάλουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά.

«Περίμενα τις εκλογές αυτές χρόνια τώρα», είπε χαρακτηριστικά στο Γαλλικό Πρακτορείο η Λίνα Νάσερ αλ Ντάφα, πτυχιούχος νομικής, που κατέθεσε τον φάκελο της υποψηφιότητάς της.

Οι υποψηφιότητες θα υποβληθούν σε διεξοδική εξέταση από το υπουργείο Εσωτερικών και πρέπει να εκπληρώνουν σειρά κριτηρίων.

Μόνο απόγονοι πολιτών του Κατάρ εγγεγραμμένων στα δημοτολόγια από το 1930 έχουν δικαίωμα να ψηφίσουν και να θέσουν υποψηφιότητα. Απαγορεύεται κατά συνέπεια να ψηφίσουν μέλη οικογενειών που απέκτησαν την ιθαγένεια του Κατάρ μετά τη χρονιά εκείνη.

Επίσης εξαιρούνται υπουργοί, μέλη των ένοπλων δυνάμεων και μέλη δημοτικών συμβουλίων. Απαγορεύεται επίσης να είναι υποψήφια μέλη της βασιλικής οικογένειας, αν και θα τους επιτραπεί να ψηφίσουν.

Οι βουλευτικές εκλογές του Οκτωβρίου θα είναι οι πρώτες που θα διεξαχθούν στο Κατάρ, πάντως οι πολίτες είχαν ήδη ψηφίσει για την αναθεώρηση του Συντάγματος, καθώς και για την ανάδειξη τοπικών αιρετών. 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή κεντρικής φωτογραφίας: Reuters (Αρχείου)

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις