Τετάρτη, 17 Απρ.
20oC Αθήνα

Κατασκοπικό θρίλερ! Εισβολή μυστήριο στην πρεσβεία της Βόρειας Κορέας στη Μαδρίτη

Κατασκοπικό θρίλερ! Εισβολή μυστήριο στην πρεσβεία της Βόρειας Κορέας στη Μαδρίτη
Φωτογραφία Reuters

Θα μπορούσε να είναι ένα σενάριο ταινίας κατασκοπείας. Αλλά επειδή όλα βγαλμένα από τη ζωή είναι, η υπόθεση με την εισβολή μυστήριο στην πρεσβεία της Βόρειας Κορέας στη Μαδρίτη λίγες μέρες πριν από την τελευταία συνάντηση Τραμπ – Κιμ Γιονγκ Ουν στο Βιετνάμ είναι πέρα για πέρα αληθινή.

Και έχει όλα τα στοιχεία ενός θρίλερ κατασκοπείας. Έναν τύπο που κάλεσε ταξί με το όνομα “Οσβάλντο Τραμπ” και μερικές μέρες μετά τηλεφώνησε στο FBI για να… προσφέρει πληροφορίες, Αμερικανούς πολίτες που εμπλέκονται, υπαλλήλους που κρατήθηκαν όμηροι και απειλήθηκαν με μαχαίρια, μασέτες και ψεύτικα όπλα.

Η εισβολή μυστήριο στην πρεσβεία της Βόρειας Κορέας στη Μαδρίτη έγινε στις 22 Φεβρουαρίου, μόλις πέντε μέρες πριν από τη δεύτερη συνάντηση ανάμεσα στον Ντόναλντ Τραμπ και τον Κιμ Γιονγκ Ουν.

Μέχρι τώρα, δεν είχαν γίνει γνωστές πολλές πληροφορίες. Αλλά μια ανακοίνωση από το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας ήρθε να αποκαλύψει συνταρακτικές λεπτομέρειες. Αφενός, η ομάδα των εισβολέων έκλεψε ηλεκτρονικούς υπολογιστές, σκληρούς δίσκους και USB, απείλησε και κράτησε ομήρους υπαλλήλους. Και όχι μόνο αυτό αλλά μερικές μέρες μετά, ένας άνδρας τηλεφώνησε στο FBI και ήθελε να δώσει πληροφορίες για την εισβολή αλλά και οπτικοακουστικό υλικό που είχε κλέψει!

Ο άνδρας που επικοινώνησε με το FBI φέρεται να είναι ο επικεφαλής της ομάδας που εισέβαλε στην πρεσβεία της Βόρειας Κορέας, ανακοίνωσε το ισπανικό Δικαστήριο, σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ.

Οι ισπανικές αρχές κατονόμασαν τον άνθρωπο αυτόν ως τον Έντριαν Χονγκ Τσανγκ, Μεξικανό υπήκοο αλλά κάτοικο ΗΠΑ. Αυτός ήταν που «επικοινώνησε πέντε ημέρες μετά την εισβολή με το FBI στη Νέα Υόρκη προκειμένου να του δώσει πληροφορίες σχετικά με το περιστατικό στην πρεσβεία αλλά και οπτικοακουστικό υλικό που έκλεψε». Σύμφωνα με τον αρμόδιο δικαστή, ο Χονγκ Τσανγκ διευκρίνισε ότι έδρασε έπειτα από δική του πρωτοβουλία.

Το Ανώτατο Δικαστήριο εξέδωσε την Τρίτη διεθνή εντάλματα σύλληψης εναντίον πολλών μελών της ομάδας που έκανε την εισβολή στην πρεσβεία, όπως δήλωσε αστυνομική πηγή, η οποία όμως δεν ήταν σε θέση να διευκρινίσει τον αριθμό των ενταλμάτων, ούτε αν έχει εκδοθεί ένταλμα εναντίον του Χονγκ Τσανγκ.

Τρεις από τους εισβολείς οδήγησαν έναν αξιωματούχο της πρεσβείας στο υπόγειο και τον ενθάρρυναν να αυτομολήσει από τη Βόρεια Κορέα. Οι ίδιοι δήλωσαν ότι είναι μέλη μιας οργάνωσης που μάχεται για την «απελευθέρωση της Βόρειας Κορέας», αναφέρει δικαστικό έγγραφο.

Η οργάνωση αυτή είναι η Πολιτική Άμυνα Cheollima, η οποία ανέλαβε με ανάρτησή της στο site της την ευθύνη για την εισβολή στην πρεσβεία. Υποστήριξε πως δεν ήταν επίθεση αλλά πως την είχαν… προσκαλέσει. Κατά την οργάνωση, κανείς δεν χτυπήθηκε ή κρατήθηκε όμηρος ούτε και εμπλέκονται κυβερνήσεις στην υπόθεση.

Άνοιξε στους αστυνομικούς με… κονκάρδα του Κιμ Γιονγκ Ουν!

Η ανακοίνωση της οργάνωσης έρχεται να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες της Washington Post, η οποία είχε αναφέρει σε άρθρο της στα μέσα Μαρτίου ότι την εισβολή στην πρεσβεία είχε κάνει η Cheollima και η οποία βοηθά Βορειοκορεάτες που επιθυμούν να αυτομολήσουν ή να ανατρέψουν το καθεστώς στη χώρα τους.

Μεταξύ των άλλων μελών της ομάδας που συμμετείχαν στην εισβολή είναι ένας Αμερικανός πολίτης που έχει γεννηθεί στη Νότια Κορέα, τον οποίο το δικαστήριο ταυτοποίησε ως τον Σαμ Ριου, και ένας Νοτιοκορεάτης. Η ομάδα που εισέβαλε στην βορειοκορεάτικη πρεσβεία αποτελούνταν από 10 άτομα, τα οποία μπήκαν στο κτίριο «με τη βία και έχοντας στην κατοχή της ψεύτικα όπλα, ματσέτες, σιδηρολοστούς και μαχαίρια», σύμφωνα πάντα με το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας.

Οι εισβολείς κράτησαν ομήρους όσους υπαλλήλους βρίσκονταν στην πρεσβεία, δένοντάς τους και καλύπτοντας τα πρόσωπά τους με κουκούλες.

Μία από τους υπαλλήλους κατάφερε να ενημερώσει την αστυνομία, η οποία χτύπησε την πόρτα της πρεσβείας. Τότε άνοιξε ο Χονγκ Τσανγκ με μια κονκάρδα του Κιμ στο πέτο του σακακιού του, προσποιούμενος ότι είναι «υψηλόβαθμος εκπρόσωπος» της πρεσβείας και διαβεβαιώνοντας τους αστυνομικούς ότι όλα είναι καλά.

Στη συνέχεια οι εισβολείς έφυγαν από την πρεσβεία, με τον Χονγκ Τσανγκ να καλεί ένα Uber χρησιμοποιώντας το όνομα «Οσβάλντο Τραμπ».

Δικαστική πηγή ανέφερε στο Reuters ότι ο Ισπανός δικαστής πιστεύει πως όλοι οι ταυτοποιημένοι δράστες έχουν διαφύγει στις ΗΠΑ και πρόκειται να ζητήσει την έκδοσή τους στην Ισπανία, όπου κινδυνεύουν να καταδικαστούν έως και σε 28 χρόνια κάθειρξη.

Για το θέμα ρωτήθηκε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Ρόμπερτ Παλαντίνο διαβεβαίωσε ότι η αμερικανική κυβέρνηση δεν είχε καμία σχέση με την εισβολή στην πρεσβεία της Βόρειας Κορέας.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις