Τρίτη, 16 Απρ.
19oC Αθήνα

Κατασκοπικό “θρίλερ” με στόχο τον ιδρυτή του Wikileaks

Κατασκοπικό “θρίλερ” με στόχο τον ιδρυτή του Wikileaks

Ένα κατασκοπικό “θρίλερ” με στόχο τον ιδρυτής του WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ είναι σε εξέλιξη, σύμφωνα με όσα αποκαλύπτει γνωστή ιστοσελίδα.

«Το WikiLeaks ανακάλυψε μια εκτεταμένη επιχείρηση κατασκοπείας εναντίον του Τζούλιαν Ασάνζ μέσα στην πρεσβεία του Εκουαδόρ», δήλωσε ο Κρίστιν Χράφνσον, αρχισυντάκτης του WikiLeaks, ο οποίος πρόσθεσε πως η “έξωση” του Ασάνζ από την πρεσβεία, στην οποία είναι από το 2012, μπορεί να συμβεί οποιαδήποτε στιγμή.

Ο Χράφνσον δεν έδωσε προσώρας κάποια στοιχεία για να τεκμηριώσει την καταγγελία του. Το Reuters δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει την καταγγελία αυτή από ανεξάρτητη πηγή.

Ο “πάγος” στις σχέσεις με το Εκουαδόρ

Οι σχέσεις του Ασάνζ με τους οικοδεσπότες του έχουν ψυχρανθεί αφότου το Εκουαδόρ τον κατηγόρησε ότι διαρρέει πληροφορίες για την προσωπική ζωή του προέδρου Λένιν Μορένο. Ο Μορένο έχει πει πως ο Ασάνζ παραβίασε τους όρους βάσει των οποίων του έχει χορηγηθεί άσυλο.

Για ορισμένους, ο Ασάνζ είναι ήρωας επειδή εξέθεσε αυτό που οι υποστηρικτές του θεωρούν ως κατάχρηση εξουσίας από σύγχρονα κράτη και επειδή υπερασπίστηκε την ελευθερία του λόγου. Για άλλους, ωστόσο, είναι ένας επικίνδυνος αντάρτης που έχει υπονομεύσει την ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών.

«Γνωρίζουμε πως υπήρξε ένα αίτημα να παραδοθούν τα βιβλία επισκεπτών της πρεσβείας και τα βίντεο από τις κάμερες ασφαλείας μέσα στην πρεσβεία», δήλωσε ο Χράφνσον στους δημοσιογράφους και πρόσθεσε πως θεωρεί ότι οι πληροφορίες παραδόθηκαν στην κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Κατέφυγε στην πρεσβεία για να αποφύγει έρευνα για σεξουαλική επίθεση

Ο Ασάνζ κατέφυγε στην πρεσβεία προκειμένου να αποφύγει την έκδοσή του στη Σουηδία όπου οι αρχές ήθελαν να τον ανακρίνουν στο πλαίσιο μιας έρευνας για σεξουαλική επίθεση. Η έρευνα αυτή τέθηκε αργότερα στο αρχείο, αλλά ο WikiLeaks φοβάται πως οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν να του ασκήσουν δίωξη.

Ο WikiLeaks προκάλεσε την οργή της Ουάσινγκτον αφού δημοσιοποίησε εκατοντάδες χιλιάδες απόρρητα διπλωματικά τηλεγραφήματα των ΗΠΑ που αποκάλυπταν πολύ επικριτικές αμερικανικές εκτιμήσεις για παγκόσμιους ηγέτες όπως ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ή μέλη της σαουδαραβικής βασιλικής οικογένειας.

Ο Ασάνζ απασχόλησε τα διεθνή πρωτοσέλιδα το 2010 όταν ο WikiLeaks δημοσιοποίησε ένα απόρρητο στρατιωτικό βίντεο των ΗΠΑ που έδειχνε μια επίθεση με ελικόπτερα Απάτσι που είχαν αποτέλεσμα τον θάνατο δώδεκα ανθρώπων στη Βαγδάτη, περιλαμβανομένων δύο μελών του προσωπικού του πρακτορείου ειδήσεων Reuters.

Αργότερα τον ίδιο χρόνο, ο ιστότοπος δημοσιοποίησε τουλάχιστον 90.000 απόρρητα έγγραφα με λεπτομέρειες για τη στρατιωτική εκστρατεία, υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, στο Αφγανιστάν — ακολούθησε η δημοσιοποίηση σχεδόν 400.000 εσωτερικών στρατιωτικών αναφορών των ΗΠΑ για τις επιχειρήσεις στο Ιράκ.

Ακολούθησε η δημοσιοποίηση περισσότερων από 250.000 απόρρητων τηλεγραφημάτων από πρεσβείες των ΗΠΑ, στη συνέχεια σχεδόν τριών εκατομμυρίων τηλεγραφημάτων που ανάγονταν στο 1973.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις