Κόσμος

Καθησυχαστική η φον ντερ Λάιεν: Οι δόσεις που αναμένονται από την Pfizer θα παραδοθούν κανονικά

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Η είδηση ότι θα υπάρχουν καθυστερήσεις στις παραδόσεις των εμβολίων Pfizer/BioNTech προκάλεσε πανικό στην Ευρώπη με την πρόεδρο της Κομισιόν να είναι καθησυχαστική.

Παρά την επιβράδυνση στην παραγωγή των εμβολίων των εταιρειών Pfizer/BioNTech για την Covid-19, η αμερικανική εταιρεία διαβεβαίωσε ότι οι δόσεις που αναμένει η Ευρωπαϊκή Ένωση κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους θα παραδοθούν σύμφωνα με τα προβλεπόμενα, ανακοίνωσε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Αφού γνωστοποιήθηκε ότι θα υπάρξει κάποια επιβράδυνση της παραγωγής «αμέσως επικοινώνησα με τον γενικό διευθυντή της Pfizer (…) και με διαβεβαίωσε» ότι θα γίνει κανονικά η παράδοση όλων των δόσεων που προβλέπονταν για το πρώτο τρίμηνο του 2021, είπε η ντερ Λάιεν, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Λισαβόνα.

Η αμερικανική εταιρεία επιβεβαίωσε σήμερα ότι οι παραδόσεις του εμβολίου που ανέπτυξε σε συνεργασία με τη γερμανική BioNTech θα μειωθούν προσωρινά στα τέλη Ιανουαρίου και τις αρχές Φεβρουαρίου με στόχο, στο διάστημα αυτό, να προχωρήσει σε αλλαγές που θα αυξήσουν την παραγωγική της ικανότητα τις επόμενες εβδομάδες.

Ο πρόεδρος της Pfizer «ασχολείται προσωπικά ώστε να μειωθεί αυτή η περίοδος των καθυστερήσεων» και να διασφαλιστεί ότι θα ανακτηθεί ο χαμένος χρόνος το συντομότερο δυνατόν. «Είναι ουσιαστικής σημασίας να του στείλουμε το μήνυμα ότι χρειαζόμαστε κατεπειγόντως τις δόσεις που μας έχουν υποσχεθεί, από το πρώτο τρίμηνο», συνέχισε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Συνολικά, οι Βρυξέλλες έχουν προαναγγείλει 500 εκατομμύρια δόσεις από την Pfizer/BioNTech, με οψιόν για αγορά άλλων 100 εκατομμυρίων δόσεων. Καθώς απαιτείται να χορηγηθούν δύο δόσεις του εμβολίου σε διάστημα μερικών εβδομάδων η μία από την άλλη «είναι ιατρική ανάγκη να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα που συμφωνήσαμε και να διασφαλίσουμε τις παραδόσεις», τόνισε η φον ντερ Λάιεν.

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Πορτογάλο πρωθυπουργό Αντόνιο Κόστα, η πρόεδρος προσπάθησε επίσης να καθησυχάσει τις ανησυχίες των έξι χωρών μελών της ΕΕ οι οποίες έκαναν λόγο για «απαράδεκτες» καθυστερήσεις εκ μέρους της Pfizer, οι οποίες θα μπορούσαν να υπονομεύσουν «την αξιοπιστία της διαδικασίας του εμβολιασμού».

«Δεν είναι η πρώτη φορά που μια εταιρεία ανακοινώνει καθυστερήσεις στην παράδοση για μικρό χρονικό διάστημα (…) άλλες αναγκάστηκαν να καθυστερήσουν την υποβολή του εμβολίου τους στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων», παρατήρησε. «Επομένως, είχαμε ήδη αντιμετωπίσει προβλήματα, θα τα ξαναδούμε στο μέλλον, όμως ας μην ξεχνάμε ότι στο σύνολό της είναι μια τεράστια επιτυχία», σημείωσε, υπενθυμίζοντας ότι η Επιτροπή διαπραγματεύτηκε την αγορά πάνω από δύο δισεκατομμυρίων δόσεων ώστε να εμβολιαστεί πάνω από το 80% του πληθυσμού της ΕΕ.

Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Αυτά είναι τα όπλα που έδωσε ως δώρα ο Ερντογάν στους ηγέτες του ΝΑΤΟ
Ευρωπαίοι ηγέτες, μεταξύ των οποίων ο απερχόμενος πρωθυπουργός της Βρετανίας Κίρ Στάρμερ και ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Ρομπ Τζέτεν δήλωσαν δημοσίως ότι θα αφήσουν τα πιστόλια τους στην Τουρκία
Lithuanian President's Office
Αδιανόητη υπόθεση στις ΗΠΑ: Γιατρός κήρυξε νεκρό παιδί 18 μηνών και το βρήκαν ζωντανό στο νεκροτομείο
Το παιδί εντοπίστηκε χωρίς τις αισθήσεις του σε πισίνα - «Παρακαλώ κάντε τα δικά σας και αφήστε με να κάνω τα δικά μου. Πήγα στην ιατρική σχολή για κάποιο λόγο» έλεγε ο γιατρός στους αστυνομικούς που επέμεναν ότι το παιδί είχε ζωτικές ενδείξεις
Πισίνα
Η Μαρίν Λε Πεν νικήτρια των εκλογών στη Γαλλία σύμφωνα με δύο δημοσκοπήσεις
Οι δημοσκοπήσεις πραγματοποιήθηκαν αφότου η 57χρονη ηγέτιδα της ακροδεξιάς ανακοίνωσε ότι θα πάρει μέρος στις εκλογές, μετά την απόφαση του εφετείου που την έκρινε ένοχη για κατάχρηση ευρωπαϊκών κονδυλίων
Η Μαρίν Λε Πεν
Αναστασία Μπερεζόφσκα: Ποιοι ήθελαν νεκρό τον Ουκρανό ολιγάρχη και γιατί «έβγαλαν από τη μέση» τη γυναίκα πίσω από τη βόμβα στο Μονακό
Κατασκοπευτικό θρίλερ με πολλές σκιές και αναπάντητα ερωτήματα - Τα δύο μοιραία λάθη της 39χρονης Ουκρανής που καθόρισαν το τέλος της
Αναστασία Μπερεζόφσκα
Hurriyet: Mεταβίβαση των ρωσικών S-400 σε τρίτη χώρα μπορεί να ανοίξει τον δρόμο για την πώληση των F-35 στην Τουρκία
Η Χουριέτ αναφέρει επίσης ότι βρίσκεται στο τελικό στάδιο η διαδικασία έγκρισης από τις ΗΠΑ για την εξαγωγή 80 κινητήρων συνολικής αξίας άνω των 700 εκατ. δολαρίων
F-35