Τετάρτη, 24 Απρ.
21oC Αθήνα

Κατηγορείται για “ξέπλυμα” χρήματος ο θείος του Άσαντ! [pics]

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS

Το Εθνικό Δικαστήριο (Audiencia Nacional) της Ισπανίας ανακοίνωσε σήμερα ότι ξεκίνησε έρευνα για ξέπλυμα χρήματος στην οποία εμπλέκεται ο Ριφάατ Άσαντ, πρώην αντιπρόεδρος της Συρίας και θείος του νυν προέδρου της χώρας Μπασάρ αλ Άσαντ.

«Ο δικαστής του δικαστηρίου Χοσέ ντε λα Μάτα διέταξε την έναρξη δικαστικών ελέγχων στο πλαίσιο της έρευνας για τον πρώην αντιπρόεδρο της Συρίας Ριφάατ Άσαντ, θείο του νυν προέδρου της Συρίας Μπασάρ Άσαντ, με κατηγορίες για ξέπλυμα χρήματος εγκληματικών οργανώσεων στους δήμους της Μπαρμπέγια και του Πουέρτο Μπάνους στη Μάλαγα», αναφέρει η ανακοίνωση του δικαστηρίου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο δικαστής ζήτησε να πραγματοποιηθούν 15 έρευνες και ανακρίσεις και να δεσμευθούν οι τραπεζικοί λογαριασμοί 16 ανθρώπων και 76 νομικών προσώπων που συνδέονται με τον Ριφάατ Άσαντ. Δεν αναμένονται ακόμη συλλήψεις, αναφέρεται στην ανακοίνωση του δικαστηρίου.

Εκτιμάται πως ο Ριφάατ Άσαντ διαθέτει περιουσία στην Ισπανία αξίας περίπου 691 εκατομμυρίων ευρώ, το σύνολο της οποίας έχει δεσμευθεί όσο διαρκεί η έρευνα, ανέφερε το δικαστήριο.

Νωρίτερα αυτό τον μήνα, οι δικαστικές αρχές της Γαλλίας αποφάσισαν να κατάσχουν την περιουσία του 79χρονου Ριφάατ Άσαντ στο Παρίσι, εκτιμώμενης αξίας περίπου 90 εκατομμυρίων ευρώ. Τον Ιούνιο του 2016, γάλλοι εισαγγελείς απήγγειλαν κατηγορίες εις βάρος του Άσαντ για διαφθορά και τον Σεπτέμβριο δέσμευσαν την περιουσία του, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων μια φάρμα αλόγων, πολλές επαύλεις και γραφεία.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
Φωτογραφίες: Reuters

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε