Κόσμος

Καύσωνας σε ΗΠΑ και Καναδά με ρεκόρ ζέστης: Έφτασε τους 46,6 η θερμοκρασία

Οι δυτικές περιοχές των ΗΠΑ και του Καναδά «λιώνουν» τα τελευταία 24ωρα εξαιτίας του καύσωνα που προκαλεί νέα ρεκόρ θερμοκρασιών. Σε πάρκα, λίμνες και πισίνες αναζήτησαν οι κάτοικοι λίγες ανάσες δροσιάς.

Ένας «θόλος ζέστης» πάνω από τον δυτικό Καναδά προκάλεσε ρεκόρ θερμοκρασιών στη χώρα, ενώ αντίστοιχη είναι η κατάσταση στην άλλη πλευρά των συνόρων, με τον καύσωνα να πλήττει και τις βορειοδυτικές πολιτείες των ΗΠΑ.

Περισσότερα από 40 νέα ρεκόρ θερμοκρασίας καταγράφηκαν στη Βρετανική Κολομβία στον Καναδά στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, κυρίως στο θέρετρο σκι Γουίσλερ.

Το Λάιτον κατέχει πλέον το απόλυτο ρεκόρ υψηλότερης θερμοκρασίας στη χώρα, αφού ο υδράργυρος έφτασε τους 46,6 βαθμούς Κελσίου, σύμφωνα με την υπηρεσία Περιβάλλοντος Καναδά.

kausonas canada

Η υψηλότερη θερμοκρασία που είχε καταγραφεί μέχρι τώρα ήταν στις 5 Ιουλίου 1937, όταν ο υδράργυρος είχε φτάσει τους 45 βαθμούς Κελσίου σε δύο πόλεις της επαρχίας Σασκάτσουαν.

Οι υψηλές πιέσεις που παγιδεύουν τον θερμό αέρα στην περιοχή αναμένεται να διατηρηθούν όλη την εβδομάδα, με τον υδράργυρο να παραμένει στα ύψη.

Η υπηρεσία περιβάλλοντος Καναδά εξέδωσε προειδοποιήσεις για τις επαρχίες Βρετανική Κολομβία και Αλμπέρτα όπως και για κάποιες περιοχές στις επαρχίες Σασκάτσουαν, Γιούκον και τα Βορειοδυτικά Εδάφη.

kausonas canada

«Ένα παρατεταμένο, επικίνδυνο και ιστορικό κύμα ζέστης θα επιμείνει όλη την εβδομάδα», τόνισε. «Οι θερμοκρασίες το απόγευμα θα ξεπεράσουν τους 30 βαθμούς την Κυριακή και θα φτάσουν κοντά στους 40 βαθμούς Κελσίου σε κάποιες περιοχές στα μέσα της εβδομάδες», πρόσθεσε. Πρόκειται για θερμοκρασίες 10 με 15 βαθμούς Κελσίου πάνω από το κανονικό.

«Κάνει περισσότερη ζέστη σε κάποιες περιοχές του δυτικού Καναδά απ’ ό,τι στο Ντουμπάι», σχολίασε ο Ντέιβιντ Φίλιπς, επικεφαλής κλιματολόγος στην υπηρεσία Περιβάλλοντος.

Εξαιτίας των πρωτόγνωρων θερμοκρασιών έχουν εξαντληθεί τα αποθέματα των καταστημάτων σε κλιματιστικά και ανεμιστήρες, ενώ οι πόλεις έχουν ανοίξει κέντρα όπου οι πολίτες μπορούν να πάνε για να αποφύγουν τη ζέστη. Παράλληλα έχει ανασταλεί ο εμβολιασμός κατά της covid-19 και τα σχολεία έκλεισαν, ενώ η κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος στη Βρετανική Κολομβία έφτασε στα ύψη.

«Επικίνδυνο κύμα καύσωνα» και στις ΗΠΑ

Στην άλλη πλευρά των συνόρων η αμερικανική μετεωρολογική υπηρεσία εξέδωσε προειδοποίηση για «επικίνδυνο κύμα καύσωνα», το οποίο πλήττει κυρίως το βορειοδυτικό τμήμα των πολιτειών Ουάσινγκτον και Όρεγκον.

«Το ιστορικό κύμα καύσωνα στα βορειοδυτικά θα συνεχιστεί κατά το μεγαλύτερο μέρος της εβδομάδας», προειδοποίησε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Στο Πόρτλαντ, την πρωτεύουσα του Όρεγκον, η θερμοκρασία έφτασε τους 44,4 βαθμούς Κελσίου. Πρόκειται για την υψηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί στην πόλη από το 1940 που διατηρούνται αρχεία.

kausonas usa

kausonas usa

Οι αρχές της κομητείας Μάλτομαχ, στην οποία ανήκει και το Πόρτλαντ, άνοιξαν εκτάκτως 11 χώρους, όπως δημόσιες βιβλιοθήκες, όπου μπορούν να καταφύγουν όσοι κάτοικοι δεν διαθέτουν κλιματιστικό.

Η κυβερνήτης του Όρεγκον Κέιτ Μπράουν ήρε τους περιορισμούς για τη συγκέντρωση ατόμων σε χώρους όπου υπάρχει κλιματισμός, όπως τα θέατρα και τα εμπορικά κέντρα, αλλά και στις πισίνες πριν το Σαββατοκύριακο ενόψει του καύσωνα.

kausonas usa

kausonas usa

Στο Σιάτλ, τη μεγαλύτερη πόλη της πολιτείας Ουάσινγκτον, ο υδράργυρος έφτασε τους 40 βαθμούς Κελσίου, ξεπερνώντας το προηγούμενο ρεκόρ των 39,4 βαθμών που είχε καταγραφεί το 2009.

Στο Πόρτλαντ, μια πόλη γνωστή για τον βροχερό της καιρό, έχουν εξαντληθεί τα αποθέματα σε κλιματιστικά και ανεμιστήρες σε πολλά καταστήματα, ενώ οι κάτοικοι δυσκολεύονται να βρουν ακόμη και πάγο.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
Φωτογραφίες: Reuters

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ξέφυγε η Ζαχάροβα: Κατηγορεί Μακρόν, Σολτς και Μερτς για χρήση ναρκωτικών – «Εξαρτημένοι, ακατάλληλοι να κυβερνήσουν»
«Πήραν μία ανάσα ανακούφισης, τόσο μεγάλη που ξέχασαν να τακτοποιήσουν τα σύνεργά τους», γράφει σε ανάρτησή της η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών
Ο καγκελάριος της Γερμανίας Φρίντριχ Μερτς, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Κιρ Στάρμερ και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κάθονται μαζί στο βαγόνι του ειδικού τρένου για το Κίεβο 4
Ουσιαστική πρόοδο στις εμπορικές διαπραγματεύσεις Κίνας και ΗΠΑ στην Ελβετία «βλέπει» ο Αμερικανός Υπουργός Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ
Ο Σκοτ Μπέσεντ είπε επίσης ότι ενημέρωσε τον Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ για την πρόοδο των συνομιλιών με την Κίνα για το εμπόριο Πεκίνου - Ουάσινγκτον
Ο Υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Scott Bessent 1
Η Βρετανία περιορίζει τις βίζες εργασίας μόνο σε πτυχιούχους – Πιέσεις σε Στάρμερ από την άνοδο του ξενοφοβικού Φάρατζ
Οι Βρετανοί εργοδότες εκφράζουν ανησυχίες για τα σχέδια αυστηροποίησης των κανόνων για τους αλλοδαπούς εργαζομένους, λέγοντας ότι είναι απαραίτητοι για την κάλυψη των κενών στην αγορά εργασίας
Πλατεία του Κοινοβουλίου στο Λονδίνο, με φόντο τον Πύργο της Ελισάβετ, όπου στεγάζεται η καμπάνα του Μπιγκ Μπεν
Μακρόν σε τηλεφωνική επικοινωνία με Τραμπ: «Να σε καλέσω σε 2 λεπτά με τον Ζελένσκι και τους άλλους;» – Δείτε βίντεο
Ένα βίντεο από το ταξίδι του με προορισμό το Κίεβο, ανέβασε ο Γάλλος πρόεδρος, στο οποίο φαίνεται ένα στιγμιότυπο όπου ο Μακρόν συνομιλεί με τον Ντόναλντ Τραμπ στο τηλέφωνο
Ο Εμαννουέλ Μακρόν