Κόσμος

Καζακστάν: Κόπηκε το ίντερνετ σε όλη τη χώρα εν μέσω πρωτοφανών ταραχών

Βλάβη παρουσιάζει το ίντερνετ στο Καζακστάν σε εθνική εμβέλεια, σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση παρακολούθησης του web NetBlocks, την ώρα που η χώρα μαστίζεται από πρωτοφανείς ταραχές και έχει βυθιστεί στο χάος.

«Το Καζακστάν αντιμετωπίζει αυτήν την στιγμή εθνικής εμβέλειας βλάβη του Ίντερνετ, έπειτα από μία ημέρα προβλημάτων στο mobile internet και επιμέρους περιορισμών», ανακοίνωσε η ΜΚΟ τονίζοντας ότι το γεγονός αυτό «πιθανόν να περιορίσει σημαντικά την κάλυψη των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων που κλιμακώνονται». 

Οργισμένες διαδηλώσεις για το φυσικό αέριο

Την ίδια ώρα, στο Καζακστάν, η αστυνομία ανακοίνωσε ότι συνέλαβε περισσότερους από 200 διαδηλωτές και ότι σχεδόν 100 αστυνομικοί τραυματίστηκαν στις οργισμένες διαδηλώσεις που έγιναν κατά της αύξησης των τιμών του αερίου, οι οποίες προκάλεσαν αναστάτωση σε αρκετές πόλεις του Καζακστάν.

Οι διαμαρτυρίες αυτές, μεταξύ των οποίων η διαδήλωση χιλιάδων ανθρώπων την οποία διέλυσαν οι δυνάμεις της τάξης ρίχνοντας βομβίδες κρότου-λάμψης και δακρυγόνα κατά τη διάρκεια της νύχτας που πέρασε στο Αλμάτι, την οικονομική πρωτεύουσα του Καζακστάν, αποτελούν σπάνιο φαινόμενο στο Καζακστάν.

Σήμερα ξέσπασε φωτιά στο γραφείο του δημάρχου του Αλμάτι, σύμφωνα με εικόνες που μετέδωσε απευθείας στο Instagram ένας μπλόγκερ στο Καζακστάν, και εκεί κοντά ακούγονταν πυροβολισμοί.

Το κτίριο του δημαρχείου στο Αλμάτι έχει περικυκλωθεί από διαδηλωτές οι οποίοι φαίνεται ότι κατάφεραν να σπάσουν την περίμετρο ασφαλείας που είχαν στήσει οι δυνάμεις της τάξης παρά τις βομβίδες κρότου-λάμψης που έριχναν αυτές. Οι εκρήξεις από τις βομβίδες κρότου-λάμψης ακούγονταν σε όλο το κέντρο της πόλης.

Παραιτήθηκε η κυβέρνηση

Νωρίτερα στη διάρκεια της νύχτας που πέρασε, ο πρόεδρος Κασίμ-Τζομάρτ Τοκάγεφ αποδέχθηκε την παραίτηση της κυβέρνησης. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αλιχάν Σμαΐλοφ θα αναλάβει προσωρινά καθήκοντα πρωθυπουργού ως τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης.

Επίσης κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε ως τις 19 Ιανουαρίου στην περιοχή του Μανγκιστάου, από όπου ξεκίνησαν οι διαδηλώσεις, και στην περιοχή του Αλμάτι, όπου απαγόρευση κυκλοφορίας θα τεθεί σε ισχύ από τις 23:00 ως τις 07:00 τοπική ώρα.

Λίγες ώρες νωρίτερα ο Τοκάγεφ είχε απευθυνθεί στον πληθυσμό με βίντεό του που μεταδόθηκε στο Facebook, στο οποίο έκανε έκκληση για να επανέλθει η ηρεμία.

«Δεν χρειαζόμαστε την σύγκρουση», είπε, αφότου νωρίτερα είχε προειδοποιήσει τους διαδηλωτές να απόσχουν από οποιαδήποτε «πρόκληση».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ρουμανία: Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία βάζει στο «μικροσκόπιο» απάτης με δημόσιες συμβάσεις για την προμήθεια ιατρικού εξοπλισμού εν μέσω Covid-19
Οι αξιωματούχοι φέρονται να ζήτησαν και να πήραν χρήματα ως «μίζες», που έφταναν περίπου το 5% της συνολικής αξίας της σύμβασης
Covid test 6
Ο Ντόναλντ Τραμπ ζητά το «κεφάλι» του Τζίμι Κίμελ από το ABC μετά το σχόλιο για τη Μελάνια Τραμπ ότι «λάμπει σαν μέλλουσα χήρα»
«Ο Τζίμι Κίμελ, ο οποίος δεν είναι καθόλου αστείος όπως αποδεικνύουν οι άθλιες τηλεθεάσεις του, έκανε μια δήλωση στην εκπομπή του που είναι πραγματικά σοκαριστική» αναφέρει μεταξύ άλλων
Ντόναλντ και Μελάνισ Τραμπ 8