Πέμπτη, 25 Ιουλ.
29oC Αθήνα

Κένυα: Τα 95 έφτασαν τα μέλη της αίρεσης που νήστεψαν μέχρι θανάτου

Κένυα: Τα 95 έφτασαν τα μέλη της αίρεσης που νήστεψαν μέχρι θανάτου
Ο Steven Mwiti κρατά μια φωτογραφία της συζύγου του - οπαδού της αίρεσης, η οποία πίστευε ότι θα πήγαιναν στον παράδεισο, εάν πέθαιναν από την πείνα μαζί με τα έξι παιδιά του - ΦΩΤΟ REUTERS

Άλλα πέντε πτώματα εντοπίστηκαν σήμερα στο δάσος Σακαχόλα στην ανατολική Κένυα, ανεβάζοντας στα 95 τα θύματα του αυτοανακηρυχθέντος «πάστορα» ο οποίος προέτρεψε τα μέλη της αίρεσής του να νηστέψουν μέχρι θανάτου για να πάνε στον παράδεισο!

Το βράδυ της Τρίτης οι εκταφές σταμάτησαν, ώστε να δοθεί χρόνος στους ιατροδικαστές να κάνουν νεκροψία-νεκροτομή στις σορούς και να αποσυμφορηθεί το νεκροτομείο της πόλης Μαλίντι. Οι έρευνες ξανάρχισαν σήμερα το πρωί.

Η έπαρχος Ρόντα Ονιάντσα επιβεβαίωσε ότι βρέθηκαν πέντε νέα πτώματα και «συνολικά οι άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους είναι 95».

Στο δάσος αυτό βρέθηκαν ζωντανοί 39 «πιστοί» ενώ άλλοι 22 έχουν ήδη οδηγηθεί στη φυλακή. Ο Πολ Μακένζι Νθένγκε, ο επικεφαλής της Διεθνούς Εκκλησίας της Χαρμόσυνης Είδησης, κρατείται αφού παραδόθηκε στην αστυνομία στις 14 Απριλίου, όταν ξεκίνησαν οι έρευνες.

Η αποκάλυψη της «σφαγής του δάσος Σακαχόλα», όπως την αποκαλούν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, προκάλεσε αποτροπιασμό στην Κένυα. Πολλοί ζητούν να ληφθούν μέτρα για να παταχθούν οι αιρέσεις σε αυτήν τη χώρα, όπου η πλειονότητα των κατοίκων είναι χριστιανοί.

Οι συγγενείς περιμένουν εξηγήσεις

Συγγενείς μελών της αίρεσης συρρέουν καθημερινά στο νεκροτομείο της Μαλίντι για να μάθουν την τύχη των δικών τους ανθρώπων. Μεταξύ αυτών, ο έφηβος Ίσα Άλι ζητά να μάθει αν η μητέρα του είναι μεταξύ των θυμάτων.

Η γυναίκα είχε ασπαστεί την αίρεση και τον πήρε μαζί της στη Σακαχόλα το 2020, απ’ όπου τον έβγαλε ο πατέρας του πέρσι. «Η τελευταία φορά που την είδα ήταν τον Φεβρουάριο. Ήταν τόσο αδύναμη», εξήγησε ο 16χρονος.

Ο Χασάν Μούσα, ένας υπεύθυνος του Ερυθρού Σταυρού της Κένυας, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι έχουν καταγγελθεί 311 «εξαφανίσεις» μελών της αίρεσης. Από αυτούς τους αγνοούμενους, οι 150 είναι ανήλικοι.

«Πρόκειται για άτομα που κατάγονται κατά κύριο λόγο από την Κένυα, όμως υπάρχουν και κάποιοι από την Τανζανία και τη Νιγηρία. Ορισμένοι αγνοούνται εδώ και χρόνια», είπε.

Το τέλος του κόσμου

Καθημερινά, οι τοπικές αρχές συμπληρώνουν το παζλ αυτής της άνευ προηγουμένου «σφαγής» στην οποία οδήγησε τους πιστούς ο Μακένζι. Σύμφωνα με τον Χουσέιν Χαλίντ, τον διευθυντή της μη κυβερνητικής οργάνωσης Haki Africa, τον άνθρωπο που ειδοποίησε την αστυνομία για τη δράση του «πάστορα», ο Μακένζι σκόπευε να οδηγήσει στον θάνατο πρώτα τα παιδιά, στη συνέχεια τις γυναίκες και τέλος τους άνδρες της αίρεσής του.

Και όλα αυτά έπρεπε να γίνουν πριν από «το τέλος του κόσμου», που είχε προβλέψει ότι θα έρθει τον Ιούνιο.

Ο Χαλίντ είπε ότι το 50-60% των θυμάτων που έχουν βρεθεί μέχρι τώρα είναι παιδιά.

ΦΩΤΟ REUTERS

«Δεν ξέρουμε πόσους μαζικούς τάφους, πόσα πτώματα, θα βρούμε ακόμη», σχολίασε ο υπουργός Εσωτερικών Κιτούρε Κιντίκι, τονίζοντας ότι τα εγκλήματα είναι τόσο σοβαρά που δικαιολογούν τη άσκηση δίωξης στον Πολ Μακένζι για το αδίκημα της τρομοκρατίας.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις