Κυριακή, 28 Απρ.
24oC Αθήνα

Κιμ Γιονγκ Ιλ: Ο «αιώνιος ηγέτης» της Βόρειας Κορέας και το μυστήριο που τον περιέβαλε

Κιμ Γιονγκ Ιλ: Ο «αιώνιος ηγέτης» της Βόρειας Κορέας και το μυστήριο που τον περιέβαλε
Φωτογραφία αρχείου ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο Κιμ Γιονγκ Ιλ, ήταν ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας για 17 χρόνια και πατέρας προκάτοχος του σημερινού ηγέτη, Κιμ Γιονγκ Ουν.

Ο Κιμ Τζονγκ Ιλ ή Κιμ Γιονγκ Ιλ γεννήθηκε στις 16 Φεβρουαρίου 1941 και πέθανε στις 17 Δεκεμβρίου 2011 με εκατοντάδες χιλιάδες στη Βόρεια Κορέα να τον αποχαιρετούν με αναφιλητά και λυγμούς. Τον διαδέχτηκε ο τρίτος γιος του, ο Κιμ Γιονγκ Ουν, τον οποίο επέλεξε ο ίδιος. 

Ας γνωρίσουμε, όσο καλύτερα μάς επιτρέπεται, αυτόν τον ηγέτη που ήταν 17 χρόνια στην εξουσία αλλά και τον μυστήριο που τον περιβάλλει.

Η Βόρεια Κορέα είναι η πιο κλειστή χώρα στον κόσμο. Ελάχιστα γνωρίζουμε για το τι ακριβώς συμβαίνει σε αυτό το κράτος. Το κράτος έχει τον υψηλότερο αριθμό στρατιωτικών και παραστρατιωτικών, διαθέτει πυρηνικά και δεν έχει καμία σχέση με τη δημοκρατία.

Μετά τον θάνατο του πατέρα του Κιμ Ιλ Σουνγκ από καρδιακή προσβολή, το 1994, η εξουσία πέρασε στον μεγαλύτερο γιο του, Κιμ Γιονγκ Ιλ, ο οποίος, σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή είχε γεννηθεί στις 16 Φεβρουαρίου 1942 σε σπηλιά-ορμητήριο της αντίστασης, στο ιερό όρος Πεκτού.

Σοβιετικές πηγές, με μία πιο νηφάλια προσέγγιση στα πράγματα, ανέφεραν πάντως ότι γεννήθηκε στις 16 Φεβρουαρίου του 1941 σε προσφυγικό καταυλισμό, στην ανατολική Ρωσία. Πρώτο μέλημά του Κιμ Γιονγκ Ιλ ήταν να περιορίσει την επισιτιστική κρίση που του κληροδότησε ο πατέρας του.

Ο νεότερος αδελφός του πνίγηκε το 1947 στη Βόρεια Κορέα, λίγο μετά την επιστροφή της οικογένειας από την ΕΣΣΔ.

Ο Κιμ Γιονγκ Ιλ προσπάθησε να βελτιώσει τις σχέσεις της χώρας του με τη Ν. Κορέα. Έτσι τον Ιούνιο του 2000 συναντήθηκε με το Νοτιοκορεάτη πρόεδρο Κιμ Ντε Tζουνγκ.

Ήταν η πρώτη συνάντηση μεταξύ των ηγετών των δύο χωρών στην ιστορία. Οι συνομιλίες απέτυχαν και οι σχέσεις της χώρας με τις ΗΠΑ επιδεινώθηκαν.

Ο πρόεδρος Τζορτζ Μπους συμπεριέλαβε τη Βόρεια Κορέα στον «Άξονα του Κακού» και το Φεβρουάριο του 2005 η χώρα ανακοίνωσε ότι επίσημα κατέχει πυρηνικά όπλα.

Στις 22 Απριλίου 2004 σημειώθηκε μία μεγάλη έκρηξη στο σιδηροδρομικό σταθμό στη Ριόνγκτσον. Λίγες ώρες πριν είχε περάσει το τρένο του Κιμ Γιονγκ-ιλ κατά την επιστροφή του από την Κίνα.

Αν και αρχικά ανακοινώθηκε ότι η έκρηξη οφειλόταν σε ατύχημα, πηγές στη Βόρεια Κορέα μίλησαν για αποτυχημένη δολοφονική απόπειρα κατά του ηγέτη. Από την έκρηξη σκοτώθηκαν σχεδόν 3.000 άνθρωποι.

Τέσσερα χρόνια μετά, τον Σεπτέμβριο του 2008 αξιωματούχος δυτικής υπηρεσίας πληροφοριών μετέδωσε ότι ο Βορειοκορεάτης ηγέτης είχε υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο. Το γεγονός κρατήθηκε μυστικό από τις αρχές.

Τις φήμες για την υγεία του διεύρυνε και το γεγονός ότι δεν παρέστη στους εορτασμούς για την επέτειο της ανεξαρτησίας της χώρας του.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της κρατικής τηλεόρασης της Βόρειας Κορέας που αναμεταδόθηκε από ΜΜΕ σε όλον τον κόσμο, πέθανε το Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2011 σε ηλικία 70 ετών από καρδιακή προσβολή.

Ήταν παντρεμένος με την Κιμ Γιονγκ-σουκ και έχει μία κόρη, την Κιμ Σολ-σονγκ που γεννήθηκε το 1974.

Είχε ένα γιο από άλλη γυναίκα, τον Κιμ Γιονγκ Ναμ, που είχε γεννηθεί το 1971. Με την Κο Γιονγκ Χούι απέκτησε έναν ακόμα γιο, τον Κιμ Γιονγκ Τσολ στις 25 Σεπτεμβρίου του 1981.

Ο τρίτος και πιο αγαπημένος γιος του, Κιμ Γιονγκ Ουν, που το 2009 ήταν 24 ετών, ανακοινώθηκε στις 15 Ιανουαρίου του 2009 από μέσα μαζικής ενημέρωσης στη χώρα ότι επιλέχθηκε ως διάδοχος του ηγέτη από τον ίδιο.

Τα δυτικά ΜΜΕ μετέδωσαν το 2004 ότι η Κο Γιονγκ Χούι πέθανε εκείνη τη χρονιά σε ηλικία 51 ετών.

Το Κομμουνιστικό κόμμα της Βόρειας Κορέας έδωσε στον Κιμ Γιονγκ Ιλ τον τίτλο του «αιώνιου ηγέτη» ενώ ο πατέρας του είχε τον τίτλο «αιώνιος πρόεδρος».

Σύμφωνα με το βορειοκορεατικό πρακτορείο KCNA, η 16η Φεβρουαρίου, επέτειος των γενεθλίων του, ονομάστηκε «Ημέρα του Λαμπρού Αστεριού», με απόφαση του πολιτικού γραφείου της κεντρικής επιτροπής του κόμματος.

Η σορός του Κιμ Γιονγκ-Ιλ ταριχεύτηκε και τοποθετήθηκε στο μαυσωλείο Κουμσουσάν της Πιονγκγιάνγκ, εκεί όπου βρίσκεται και η σορός του πατέρα του Κιμ Ιλ Σουνγκ.

Και μπορεί η διεθνής κοινότητα να θεωρεί αμφιλεγόμενο τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ιλ που απεβίωσε και άφησε την εξουσία στο γιο του, ωστόσο στη χώρα του λατρευόταν.

Στην κηδεία του εκατοντάδες χιλιάδες Βορειοκορεάτες βγήκαν στους δρόμους της παγωμένης Πιονγιάνγκ για να αποτίσουν φόρο τιμής στο «μεγάλο ηγέτη». Έκλαιγαν με λυγμούς ενώ παρακολουθούσαν της πομπή της σορού του Κιμ Γιονγκ Ιλ.

Ο γιος του και διάδοχος Κιμ Γιονγκ Ουν παρέμεινε δίπλα στη λιμουζίνα που μετέφερε τη σορό του πατέρα του μέσα από τους δρόμους της βορειοκορεατικής πρωτεύουσας.

Η χώρα παρέμεινε σε εθνικό πένθος ενώ οι μαζικές εκδηλώσεις θλίψης δεν σταμάτησαν από τη στιγμή που ανακοινώθηκε η απώλεια του 70χρονου Κιμ Γιονγκ Ιλ.

Τα πράγματα δεν ήταν βέβαια καθόλου καλά για όσους δεν θρήνησαν τον ηγέτη. Τους περίμεναν καταναγκαστικά έργα.

Μία νοτιοκορεάτικη εφημερίδα υποστήριζε ότι η Βόρεια Κορέα επέβαλε πολύμηνες καταδίκες σε στρατόπεδα εργασίας για όσους δεν θρήνησαν «σωστά» μετά το θάνατο του ηγέτη της χώρας Κιμ Γιονγκ Ιλ.

Όσοι καταδικάστηκαν σε έξι μήνες καταναγκαστικά έργα κατηγορήθηκαν ότι δεν πήραν μέρος στις οργανωμένες τελετές πένθους ή ότι δεν κατάφεραν να κλάψουν ή να δείξουν ειλικρινή θλίψη στις τελετές, όπως αναφέρει η εφημερίδα επικαλούμενη ανώνυμη πηγή.

Άλλοι Βορειοκορεάτες εστάλησαν σε στρατόπεδα επανεκπαίδευσης ή εκδιώχθηκαν σε αγροτικές περιοχές μαζί με τις οικογένειές τους επειδή επέκριναν την κληρονομική διαδοχή στην ηγεσία της χώρας για τρίτη γενιά.

Ακόμα και η εκφωνήτρια της τηλεόρασης της χώρας λύγισε την ώρα που ανακοίνωνε τον θάνατο του Κιμ Γιονγκ Ιλ.

Δεν μπορούσε να συγκρατήσει τους λυγμούς της όταν μετέδιδε την δυσάρεστη είδηση.

Η αλήθεια είναι πολύ λίγα και θολά τα στοιχεία που γνωρίζουμε για τη χώρα αυτή και τους ηγέτες της.

Αλλά ειδικά για τον Κιμ Γιονγκ Ιλ πολλά μυστηριώδη γράφτηκαν σε διεθνή μέσα μετά τον θάνατό του.

Κατ’ αρχήν, ότι η γέννησή του ήταν… υπερφυσική. Σύμφωνα με σοβιετικά έγγραφα γεννήθηκε στη Σιβηρία το 1941, καθώς οι γονείς του ήταν εκεί κατά τη διάρκεια της ιαπωνικής κατοχής. Σύμφωνα όμως με την επίσημη βορειοκορεάτικη εκδοχή, γεννήθηκε στη μυστική βάση του πατέρα του και πρώην ηγέτη της χώρας, στον ιερό όρος Πεκτού.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως την γέννησή του προανήγγειλε ένα χελιδόνι που έφερε την άνοιξη μες το καταχείμωνο και σηματοδοτήθηκε από ένα άστρο που έλαμπε στον ουρανό ενώ εμφανίστηκαν ουράνια τόξα.

Ο Κιμ Γιονγκ Ιλ φημολογείται ότι ήταν ο καλύτερος παίκτης γκολφ όλων των εποχών.

Μάλιστα, το 1994 τα μέσα ενημέρωσης της Πιονγιάνγκ μετέδωσαν πως πέτυχε ένα ρεκόρ επιτυγχάνοντας σε έντεκα τρύπες με την πρώτη του προσπάθεια. Το επιβεβαίωσαν και οι 17 σωματοφύλακές του. Τι άλλο χρειάζεται…;

Ο Βορειοκορεάτης ηγέτης λάτρευε το σινεμά, και μάλιστα σε τέτοιο βαθμό που λέγεται ότι απήγαγε έναν κινηματογραφιστή και μία ηθοποιό για να γυρίσουν το «Pulgasari», μία monster ταινία δράσης και σκοτεινής φαντασίας μία… εκδοχή του «Godzilla».

Το ζευγάρι αναγκάστηκε να το σκάσει ενώ βρισκόταν στην Αυστρία για την ολοκλήρωση των γυρισμάτων, ζητώντας άσυλο στην αμερικανική πρεσβεία.

Ο «μεγάλος ηγέτης» υπήρξε fashion icon.  Η Πιονγιάνγκ είχε ανακοινώσει πως τα κοστούμια του ήταν παγκόσμιο φαινόμενο και μάλιστα ένας «ανώνυμος Γάλλος ειδικός σε θέματα μόδας» είχε δηλώσει σε βορειοκορεατική εφημερίδα πως το στυλ του Κιμ Γιονγκ Ιλ διαδίδεται σε όλο τον κόσμο.

Ακόμα, φημολογείται ότι ήταν μία αυθεντία στο διαδίκτυο, παρότι στους πολίτες της χώρας του απαγορεύεται η χρήση κινητών ή διαδικτύου.

Επίσης είχε τέτοια εμμονή με το ρύζι, που είχε γυναικείο προσωπικό να επιβλέπει ξεχωριστά κάθε κόκκο για να διασφαλιστεί πως ανταποκρινόταν στις γαστρονομικές του απαιτήσεις.

Ο μύθος λέει επίσης πως Κιμ Γιονγκ Ιλ είχε και μαγικές ικανότητες και μπορούσε, ανάλογα με τη διάθεσή του, να ελέγξει και να επηρεάσει τον καιρό.

Σύμφωνα με δύο ψυχολόγους που σκιαγράφησαν το ψυχολογικό προφίλ τού Κιμ Γιονγκ Ιλ ήταν σαδιστής, παρανοϊκός, αντικοινωνικός, νάρκισσος, σχιζοειδής και σχιζοτυπικός.

Με λίγα λόγια είχε και τις έξι μεγάλες διαταραχές προσωπικότητας που είναι κοινές σε δικτάτορες όπως οι Χίτλερ, Στάλιν και Χουσεΐν.

Πάντως στη Βόρεια Κορέα πολύ συχνά μεταδιδόταν από το ραδιόφωνο και τα μεγάφωνα στην Πιονγιάνγκ το τραγούδι «No Motherland Without You», που μεταφράζεται «Δεν υπάρχει πατρίδα χωρίς εσένα», το οποίο γράφτηκε το 1992 για τον ίδιο και τις αρετές του. 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις