Τετάρτη, 24 Απρ.
20oC Αθήνα

Κιμ Γιονγκ Ουν καλεί… Ντόναλντ Τραμπ! «Προσφέρει» απελευθέρωση Αμερικανών που έχει φυλακίσει

Κιμ Γιονγκ Ουν Ντόναλντ Τραμπ

Πρώτα ήρθε η πρόταση για συνάντηση. Τώρα, ο Κιμ Γιονγκ Ουν φαίνεται να κάνει ακόμα μια προσπάθεια… προσέγγισης του Ντόναλντ Τραμπ. Και εμφανίζεται διατεθειμένος να απελευθερώσει τρεις Αμερικανούς που κρατούνται σε φυλακές της Βόρειας Κορέας.

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν μάλιστα δεν προτείνει απλά. Συζητά κιόλας. Σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης, η Βόρεια Κορέα έχει ξεκινήσει συζητήσεις με τις ΗΠΑ και τη Σουηδία για την απελευθέρωση των τριών Αμερικανών που κρατούνται στην Πιονγκγιάνγκ!

Το ενδεχόμενο απελευθέρωσης των τριών Αμερικανών κορεατικής καταγωγής συζητιέται μέσω διάφορων διαύλων. Η νέα εξέλιξη έρχεται μέρες μετά την έκπληξη που έκανε ο Ντόναλντ Τραμπ, ανακοινώνοντας ότι δέχτηκε πρόταση του Κιμ Γιονγκ Ουν να συναντηθούν.

Μια συνάντηση, βέβαια, που η Βόρεια Κορέα δεν την έχει επιβεβαιώσει ακόμα.

Σε συνέντευξή της που μεταδόθηκε την Κυριακή από το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CBS, η Νοτιοκορεάτισσα υπουργός Εξωτερικών Κανγκ Κιούνγκ-Ουά δήλωσε ότι ο Κιμ Γιονγκ-Ουν «εξετάζει την κατάσταση» μετά το αιφνιδιαστικό «ναι» του Τραμπ.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι ο Κιμ δεσμεύθηκε στην αποπυρηνικοποίηση. «Είναι η πρώτη φορά που οι λέξεις αυτές προέρχονται απευθείας από τον ίδιο τον ανώτατο ηγέτη της Βόρειας Κορέας», τόνισε η Κανγκ.

Στον… πυρετό του Κιμ Γιονγκ Ουν και του Ντόναλντ Τραμπ

Παρόλο που η Πιονγκιάγκ κρατά… κρυμμένα μυστικά και ντοκουμέντα, έχει ξεκινήσει ήδη μια κούρσα προετοιμασιών για να οριστεί μια ρεαλιστική ατζέντα για τις συνομιλίες.

Το νοτιοκορεατικό τηλεοπτικό δίκτυο MBC μετέδωσε την Κυριακή (18.03.2019) ότι η Πιονγκγιάνγκ και η Ουάσινγκτον βρίσκονται κοντά στη σύναψη τελικής συμφωνίας για την απελευθέρωση των Αμερικανών.

«Συνεννοούνται για τις λεπτομέρειες που αφορούν το χρονοδιάγραμμα των απελευθερώσεων», ανέφερε το MBC, επικαλούμενο νοτιοκορεατική διπλωματική πηγή.

Οι διαπραγματεύσεις διεξάγονται μεταξύ της βορειοκορεατικής αποστολής στον ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη και του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, μέσω ενός διαύλου επικοινωνίας με την επονομασία «ο δίαυλος της Νέας Υόρκης».

Ο ρόλος της Σουηδίας

Το θέμα αναφέρθηκε και στη διάρκεια των τριήμερων συζητήσεων που είχε στη Στοκχόλμη ο Βορειοκορεάτης υπουργός Εξωτερικών Ρι Γιονγκ-Χο και η Σουηδέζα ομόλογός του Μάργκοτ Βάλστρομ, όπως μετέδωσε το CNN.

Η Σουηδία, που εκπροσωπεί τα αμερικανικά συμφέροντα στην Πιονγκγιάνγκ, αναφέρθηκε στο ζήτημα προκειμένου «τα πράγματα να προχωρήσουν προς τη σωστή κατεύθυνση», ανέφερε το CNN. «Οποιαδήποτε εξέλιξη στο θέμα των κρατούμενων θα έχει τεράστιες συνέπειες στις ΗΠΑ».

Ποιοι είναι οι Αμερικανοί που κρατούνται στη Βόρεια Κορέα

Ο Κιμ Ντονγκ-Τσουλ, ένας Αμερικανοκορεάτης πάστορας, συνελήφθη για κατασκοπεία και καταδικάστηκε το 2016 σε δέκα χρόνια καταναγκαστικά έργα.

Ο Κιμ Χακ- Σονγκ και ο Κιμ Σανγκ-Ντουκ, γνωστός και ως Τόνι Κιμ, εργάζονταν για το Πανεπιστήμιο Επιστημών και Τεχνολογίας της Πιονγκγιάνγκ, το οποίο ιδρύθηκε από αλλοδαπούς ευαγγελιστές. Συνελήφθησαν πέρυσι για «εχθρικές ενέργειες».

Οι πληροφορίες για την ενδεχόμενη απελευθέρωσή τους ήρθαν στο φως της δημοσιότητας την ώρα που εντείνονται οι διαβουλεύσεις μεταξύ της Πιονγκγιάνγκ, της Σεούλ, της Ουάσινγκτον και των συμμάχων της.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις