Τετάρτη, 24 Απρ.
19oC Αθήνα

Κιμ Γιονγκ Ουν – Ντόναλντ Τραμπ: Τόσο διαφορετικοί και τόσο ίδιοι

Τραμπ Κιμ Γιονγκ Ουν

Ντόναλντ Τραμπ και Κιμ Γιονγκ Ουν. Δυο άνθρωποι που γράφουν ιστορία. Γίνονται οι πρώτοι ηγέτες των ΗΠΑ και της Βόρειας Κορέας που συναντώνται. Αφού πρώτα βέβαια έχουν καθυβριστεί δημόσια.

Αλλά αυτές οι εποχές με τις εκατέρωθεν βαρύτατες προσβολές έχουν περάσει στην ιστορία. Τώρα ο Κιμ Γιονγκ Ουν και ο Ντόναλντ Τραμπ θα αφήνουν όλα πίσω τους. Και είναι έτοιμοι να ποζάρουν στο φωτογραφικό φακό χαμογελαστοί. Και να συμφωνήσουν. Το θέμα είναι σε τι ακριβώς θα συμφωνήσουν.

Ντόναλντ Τραμπ και Κιμ Γιονγκ Ουν. Δυο άνθρωποι τόσο διαφορετικοί. Αλλά και τόσο ίδιοι. Ο πρώτος κλείνει την Πέμπτη (14.06.2018) τα 72 του χρόνια. Είναι ο μεγαλύτερος σε ηλικία άνδρας που αναλαμβάνει την προεδρία των ΗΠΑ. Ο δε Κιμ Γιονγκ Ουν γύρω στα 30 (σ.σ. κανείς δεν ξέρει την πραγματική ηλικία του) ήταν ένας από τους νεαρότερους ηγέτες του κόσμου. Και ήδη έχει έξι χρόνια εμπειρίας. Ενώ ο Τραμπ είναι ένοικος του Λευκού Οίκου μόλις 1,5 χρόνο.

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν ήταν αυτουργός της επιτάχυνσης του πυρηνικού και του βαλλιστικού προγράμματος της Βόρειας Κορέας, στο σημείο που πλέον είναι σε θέση, όπως διατείνεται, να εκτοξεύσει έναν πύραυλο που μπορεί να πλήξει τις ΗΠΑ. Αυτή ήταν και οι αιτία των… ύβρεων που αντάλλαξε πολλάκις, στο πρόσφατο παρελθόν, με τον Ντόναλντ Τραμπ.

Η «στροφή» του Κιμ Γιονγκ Ουν

Μέχρι που μια μέρα, εντελώς ξαφνικά, ο Κιμ Γιονγκ Ουν ταξίδεψε στην Κίνα. Ήταν το πρώτο του ταξίδι εκτός Βόρειας Κορέας απ’ όταν ανέλαβε την εξουσία. Και ακολούθησε η ιστορική συνάντησή του στην αποστρατικοποιημένη ζώνη με τον πρόεδρο της Νότιας Κορέας Μουν Τζε-Ιν.

«Πιστεύω ότι θα συνεννοηθούν καλά», προέβλεψε ο Τζον Ντελούρι καθηγητής του πανεπιστημίου Yonsei της Σεούλ. «Αντίθετα με τα όσα πιστεύει ο κόσμος, πιστεύω ότι θα ακούσει ο ένας τον άλλο», πρόσθεσε.

Ο Κιμ, που δεν είχε πραγματοποιήσει μέχρι φέτος επίσημες επισκέψεις στο εξωτερικό, φαίνεται να είναι σε θέση να ακούσει: Συνομίλησε για ώρα με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ σε μια παραλία της Νταλιάν στη βορειοανατολική Κίνα (σ.σ. στη δεύτερη επίσκεψη στην Κίνα).

Κιμ Γιονγκ Ουν Κίνα Τραμπ
Αντιμετώπισε με σεβασμό τον Μουν στην αποστρατικοποιημένη ζώνη μεταξύ Βόρειας και Νότιας Κορέας.

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν με τον πρόεδρο της Νότιας Κορέας Μουν τζε Ιν – Φωτογραφία EPA

«Θα μπουν στο δωμάτιο και θα θέσουν σωστές ερωτήσεις, ανοικτές ερωτήσεις. Ο Τραμπ δεν θα εισέλθει λέγοντας: “Δώσε μου τις βόμβες σου”. Όπως το έχει πει, πρόκειται για μια σχέση: “χτίζουμε μια σχέση”», εξηγεί ο Ντελούρι.

Οι ομοιότητες Τραμπ – Κιμ

Οι δύο ηγέτες φαίνεται να έχουν ομοιότητες στον τρόπο που κυβερνούν αλλά και στο γεγονός ότι εμπιστεύονται την οικογένειά τους. Η αδελφή του Κιμ, η Κιμ Γιο Γιονγκ, εμφανίζεται ως μία από τις πιο στενές του συμβούλους. Ήταν απεσταλμένη του στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες στη Σεούλ και στο πλευρό του στη συνάντησή του με τον Μουν και τον Σι.

Η αδερφή του Κιμ Γιονγκ Ουν με τον πρόεδρο της Νότιας Κορέας – Φωτογραφία EPA

Η Ιβάνκα Τραμπ είναι μία από τους συμβούλους του πατέρα της, όπως και ο σύζυγός της Τζάρεντ Κούσνερ. Ο Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ είχε σημαντικό ρόλο στην προεκλογική εκστρατεία του Αμερικανού προέδρου.

Απαιτούν πλήρη αφοσίωση

Σε διάστημα ενός μήνα από τις 28 Φεβρουαρίου ο Τραμπ απέπεμψε ή είδε να αποχωρούν υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της κυβέρνησής του, όπως η Χόουπ Χικς, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Χ.Ρ. Μακμάστερ και ο υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον (σ.σ. αυτόν τον απέλυσε μέσω twitter), μεταξύ άλλων.

Τα μέσα ενημέρωσης έκαναν λόγο για σημαντικές ανακατατάξεις και στη Βόρεια Κορέα, με την αντικατάσταση του επικεφαλής του γενικού επιτελείου στρατού και του υπουργού Άμυνας.

Σύμφωνα με τους ανθρώπους που έχουν συναντηθεί με τον Κιμ, αναφέρει ο Ντελούρι, ο Βορειοκορεάτης ηγέτης είναι «πολύ προετοιμασμένος». «Γνωρίζει τις υποθέσεις, έχει σημειώσεις αλλά δεν τις κοιτά. Δεν είναι κάποιος που θέλει απλώς να δίνει μαθήματα ή να κοιτά με κενό βλέμμα», εξηγεί.

Οι παρατηρητές θα παρακολουθήσουν στενά τη χειραψία μεταξύ των δύο ηγετών, οι οποίοι είναι διαβόητοι για τον τρόπο που χαιρετούν τους συνομιλητές τους, είτε πρόκειται για τον Τραμπ με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, είτε για τον Κιμ με τον Μουν.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις