Παρασκευή, 26 Απρ.
16oC Αθήνα

Κιμ Γιονγκ Ουν: Ξήλωσε τον “αρχικατάσκοπο” και εκτέλεσε στελέχη των μυστικών υπηρεσιών

Κιμ Γιονγκ Ουν: Ξήλωσε τον “αρχικατάσκοπο” και εκτέλεσε στελέχη των μυστικών υπηρεσιών

Ο ηγέτης της βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν απέλυσε τον επικεφαλής κατάσκοπο για κατάχρηση εξουσίας και εκτέλεσε αρκετούς αξιωματούχους της κρατικής υπηρεσίας ασφάλειας σύμφωνα με την κυβέρνηση της Νότιας Κορέας.

Ο υπουργός κρατικής ασφάλειας Kim Won-Hong απολύθηκε στα μέσα Ιανουαρίου και ο οργανισμός τέθηκε υπό έλεγχο για κατάχρηση εξουσίας και διαφθορά τόνισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου της Σεούλ Jeong Joon-Hee.

“Ο Kim Jong-Un απέλυσε τον Kim Won-Hong, έναν από τους στενούς του συνεργάτες, που υποστήριξαν τη βασιλεία του τρόμου”, υποστήριξε, προσθέοντας ότι υποβιβάστηκε από τα 4 αστέρια στο ένα. Αξιωματούχος του υπουργείου Ενοποίησης, που ζήτησε να μην κατονομαστεί, δήλωσε ότι η Βόρεια Κορέα εκτέλεσε επίσης έναν αριθμό αξιωματικών.

Η ξαφνική απόλυση ενός κορυφαίου αξιωματικού, όπως συμπλήρωσε, μπορεί να προκαλέσει αστάθεια στα βόρεια, αυξάνοντας το άγχος στην ελίτ. Ο Kim Won-Hong είχε επιβιώσει από τις επανειλημμένες εκκαθαρίσεις από τότε που ο Kim Jong-Un ανέλαβε την εξουσία το 2011. Το αποτέλεσμα των εκκαθαρίσεων ήταν η απομάκρυνση τεσσάρων εκ των πέντε πιο υψηλόβαθμων αξιωματικών του στρατού.

Ο επικεφαλής κατάσκοπος, που βρισκόταν στη θέση από το 2012, διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στη σύλληψη του θείου του Kim Jong-Un, Jang Song-Thaek, που ήταν γνωστός ως το νούμερο δύο την ανάληψη εξουσίας. Εκτελέστηκε το 2013 με την κατηγορία της προδοσίας.

Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας φέρεται να έχει σκοτώσει πάνω από 100 στρατιωτικούς, κομματικούς και κυβερνητικούς αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένου του πρώην επικεφαλής Άμυνας που εκτελέστηκε το 2015.

Το υπουργείο Ασφάλειας διατηρεί την εποπτεία στο ευρύ κοινό, διώκει τους διαφωνούντες και λειτουργεί στρατόπεδα για πολιτικούς κρατουμένους. Δεν υπήρξε επιβεβαίωση της απόλυσης στα επίσημα μέσα ενημέρωσης της Βόρειας Κορέας. Ήταν στην ομιλία της Πρωτοχρονιάς που ο Κιμ Γιονγκ Ουν ζήτησε συγγνώμη για την αποτυχία του να υπηρετεί καλύτερα τον λαό.

“Είναι πιθανό να κάνει πολλές εκκαθαρίσεις, μεταθέτοντας την ευθύνη για τις κακές επιδόσεις στη γραφειοκρατία”, τόνισε το Ινστιτούτο της Νότιας Κορέας για την Εθνική Στρατηγική Ασφάλεια.

Πηγή: Dailysabah

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε