Τρίτη, 23 Απρ.
20oC Αθήνα

Κίνα: Αυξάνονται οι νεκροί και τα κρούσματα από τον κοροναϊό!

Κίνα: Αυξάνονται οι νεκροί και τα κρούσματα από τον κοροναϊό!

Ο μυστηριώδης κοροναϊός συνεχίζει να προκαλεί πανικό στην Κίνα. Τρεις άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους ήδη, ενώ τα νέα κρούσματα ανέρχονται σε 140!

Ο νέος θάνατος στην Κίνα από τον νέο, μυστηριώδη κοροναϊό, παρόμοιο με αυτόν που προκαλεί το Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο (ΣΟΑΣ), ανακοινώθηκε σήμερα (20.01.2020) μαζί με σχεδόν 140 νέα κρούσματα, εντείνοντας περαιτέρω τις ανησυχίες των τελευταίων ημερών ενόψει των μαζικών μετακινήσεων για το κινεζικό σεληνιακό νέο έτος.

Click4more Παγκόσμιος συναγερμός για μυστηριώδη ιό: Πολλά τα ενδεχόμενα κρούσματα, τι λένε οι επιστήμονες

Στη Βουχάν, την πόλη της κεντρικής Κίνας όπου εμφανίστηκε για πρώτη φορά ο νέος κοροναϊός, καταγράφηκαν το Σαββατοκύριακο 136 κρούσματα, άλλα δύο εντοπίστηκαν στο Πεκίνο, για πρώτη φορά, και ένα στη Σεντζέν, στην επαρχία Γκουανγκντόνγκ.

Ο εορτασμός για το κινεζικό σεληνιακό νέο έτος, που συνοδεύεται από μία εβδομάδα αργίας, ξεκινά την 24η Ιανουαρίου και πολλοί Κινέζοι ταξιδεύουν με την ευκαιρία στις ιδιαίτερες πατρίδες τους ή στο εξωτερικό.

Ως χθες βράδυ, στη Βουχάν είχαν καταγραφεί με βάση τα δεδομένα των υγειονομικών αρχών συνολικά 198 κρούσματα, συμπεριλαμβανομένων των τριών θανατηφόρων. 170 από τους ασθενείς νοσηλεύονται, ενώ 25 θεραπεύτηκαν, σύμφωνα με τη δημοτική επιτροπή υγείας της Βουχάν.

Κρούσματα κι εκτός Κίνας – Σε καραντίνα πέντε ασθενείς

Εκτός Κίνας, έχουν εντοπιστεί δύο κρούσματα στην Ταϊλάνδη, ένα στην Ιαπωνία κι ένα στη Νότια Κορέα. Στις τρεις πρώτες περιπτώσεις, πρόκειται για ανθρώπους που είτε είναι από τη Βουχάν είτε επισκέφθηκαν την πόλη.

Στη Νότια Κορέα, σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν από τα Κορεατικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών, η ασθενής είναι μια 35χρονη Κινέζα η οποία έφτασε στο διεθνές αεροδρόμιο της Ιντσόν την Κυριακή. Τέθηκε σε απομόνωση με την άφιξή της στη Νότια Κορέα διότι εμφάνιζε συμπτώματα, ιδίως υψηλό πυρετό.

Οι υγειονομικές αρχές της ανατολικής επαρχίας Τζετζιάνγκ στην Κίνα ανακοίνωσαν, στο μεταξύ, ότι πέντε ασθενείς έχουν τεθεί σε καραντίνα εξαιτίας λοίμωξης του αναπνευστικού, επισήμαναν ωστόσο πως δεν υπάρχει ακόμη διάγνωση που να επιβεβαιώνει ότι έχουν προσβληθεί από τον νέο κοροναϊό.

Οι αρχές της επαρχίας εντόπισαν πέντε ταξιδιώτες από την πόλη Βουχάν με συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού από τη 17η Ιανουαρίου (την Παρασκευή), ανέφερε η επιτροπή υγείας της Τζετζιάνγκ σε ανακοίνωση. Σύμφωνα με το κείμενο, οι ασθενείς βρίσκονται σε σταθερή κατάσταση και οι άνθρωποι με τους οποίους ήλθαν σε επαφή τέθηκαν υπό ιατρική παρακολούθηση.

Οι αρχές του Πεκίνου ανακοίνωσαν χθες ότι θα εντείνουν τις προσπάθειές τους για να περιοριστεί η εξάπλωση του νέου ιού. Οι υγειονομικές αρχές σε πολλές άλλες χώρες του κόσμου ανακοινώνουν τη λήψη προληπτικών μέτρων.

Με… εντολή Σι

Ο πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, έδωσε εντολή να καταβληθούν αποφασιστικές προσπάθειες προκειμένου να ανακοπεί η εξάπλωση του νέου κοροναϊού που έχει προκαλέσει κρούσματα πνευμονίας.

Δίνοντας οδηγίες για τις ενέργειες που αφορούν το ζήτημα της πνευμονίας, ο Σι τόνισε ότι η ασφάλεια και η υγεία των πολιτών πρέπει να αποτελούν την κορυφαία προτεραιότητα.

Έως σήμερα, στην Κίνα είχαν καταγραφεί 224 κρούσματα πνευμονίας που προκλήθηκαν από τον νέο κοροναϊό. Από αυτά έχουν επιβεβαιωθεί 217 και 7 παραμένουν ύποπτα κρούσματα.

Το ξέσπασμα της επιδημίας στη Βουχάν ανακαλεί μνήμες της κρίσης του Σοβαρού Οξέος Αναπνευστικού Συνδρόμου (ΣΟΑΣ) από το 2002 ως το 2003, όταν ο κοροναϊός που το προκαλούσε εξαπλώθηκε από την Κίνα σε 37 χώρες και στοίχισε τη ζωή σε συνολικά 774 ανθρώπους.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) δεν θεωρεί το νέο στέλεχος εξίσου φονικό με αυτό που προκαλεί το ΣΟΑΣ, ωστόσο η έρευνα για τον ιό είναι ακόμη στο αρχικό της στάδιο και υπάρχουν αρκετές αδιευκρίνιστες παράμετροι, ιδίως το εάν μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο, πώς και πόσο εύκολα.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις