Τρίτη, 23 Απρ.
21oC Αθήνα

Κίνα: «Εκτός» Κομμουνιστικού Κόμματος οι γυναίκες – Μετά από 25 χρόνια, ούτε μία δεν εξελέγη στο Πολιτικό Γραφείο

Κίνα: «Εκτός» Κομμουνιστικού Κόμματος οι γυναίκες – Μετά από 25 χρόνια, ούτε μία δεν εξελέγη στο Πολιτικό Γραφείο

Οι γυναίκες αποτελούν σήμερα το 48,8% του πληθυσμού στην Κίνα, στο ανώτερο όμως όργανο λήψης αποφάσεων του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος (ΚΚΚ) δεν υπάρχει ούτε μία. Όσον αφορά όμως την σύνθεση της Διαρκούς Επιτροπής δεν άλλαξε τίποτα καθώς στην κεφαλή του κόμματος παρέμειναν 7 άνδρες. 

Μετά από 25 χρόνια λοιπόν, και αφού ολοκληρώθηκε το 20ο Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας (ΚΚΚ), οι γυναίκες φαίνεται πως μάλλον έμειναν λίγο… εκτός! Στο Πολιτικό Γραφείο, που αριθμεί 24 μέλη, δεν υπάρχει ούτε μια γυναίκα. Η μοναδική γυναίκα που μέχρι σήμερα ήταν στο ανώτερο όργανο λήψης αποφάσεων του κόμματος, η Σουν Τσουνλάν, έφτασε τα 72 και… συνταξιοδοτήθηκε.

Ανησυχητικά όμως είναι και τα στοιχεία που προκύπτουν και από την Κεντρική Επιτροπή. Και σε αυτή την περίπτωση, η παρουσία των γυναικών έχει μειωθεί. Από το 5,4% έπεσε στο 4,9%, σήμερα δηλαδή στα 205 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής υπάρχουν μόνο 11 γυναίκες!

Σε ό,τι αφορά τη Διαρκή Επιτροπή, την 7μελή ομάδα που λαμβάνει τις περισσότερες αποφάσεις και κρατά στα χέρια της ουσιαστικά την εξουσία, όλα έμειναν ίδια. Στην κεφαλή του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος (ΚΚΚ) έμειναν άνδρες (Σι Τζινπίνγκ, Λι Τσιανγκ, Τσάο Λετζί, Ουάνγκ Χουνίνγκ, Κάι Τσι, Ντινγκ Σουεσιάνγκ, Λι Σι). 

Δείτε βίντεο με το Πολιτικό Γραφείο:

«Οι γυναίκες συνεχίζουν να υποεκπροσωπούνται σημαντικά στην κορυφή της κινεζικής πολιτικής», σημείωσε την Κυριακή (23.10.2022) το εξειδικευμένο site Neican China. «Για λόγους σύγκρισης, οι γυναίκες αποτελούν το 48,8% του κινεζικού πληθυσμού και το 29,4% των μελών του Κομμουνιστικού Κόμματος», αναφέρεται στο site. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι από το 1948, το Πολιτικό Γραφείο του ΚΚΚ δεν έχει περιλάβει παρά μόνο οκτώ γυναίκες, εκ των οποίων μόνο τρεις κατέλαβαν το αξίωμα του αντιπροέδρου της κυβέρνησης.

Συνταξιοδοτήθηκε η τελευταία… 

Η μοναδική γυναίκα που ήταν έως τώρα παρούσα στο Πολιτικό Γραφείο ήταν η Σουν Τσουνλάν. Ως αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπεύθυνη για τις υγειονομικές πολιτικές, ταξίδευε συχνά για να κάνει αυτοψία στις πόλεις που βρίσκονταν αντιμέτωπες με εξάρσεις της πανδημίας.

Η Σουν Τσουνλάν, πρώην επικεφαλής της κομματικής οργάνωσης στην επαρχία Φουτζιάν και της πόλης Τιαντζίν, κοντά στο Πεκίνο, έγινε γνωστή ως «Σιδηρά Κυρία» λόγω των αυστηρών μέτρων που επέβαλε. Σύμφωνα όμως με αναλυτές, αποτελούσε εξαίρεση στην κινεζική πολιτική σκηνή, στην οποία κυριαρχούν δίκτυα ανδρικής συναδελφικότητας και παγιωμένος σεξισμός. 

Και αφού η Σουν Τσουνλάν έφθασε τα 72, συνταξιοδοτήθηκε… Μέσα ενημέρωσης στην Κίνα και παρατηρητές ήλπιζαν ότι μια άλλη γυναίκα θα αντικαθιστούσε τη Σουν Τσουνλάν. Είτε η Σεν Γουεγουέ, επικεφαλής της Ομοσπονδίας Γυναικών Κίνας, είτε η Σεν Γιτσίν, επικεφαλής της κομματικής οργάνωσης στην επαρχία Γκουιτζόου. Αλλά καμία από τις δύο δεν προήχθη.

Οι γυναίκες «το μισό του ουρανού»

Πολλοί αναλυτές μάλιστα υποστηρίζουν ότι η θέση της γυναίκας στην πολιτική ζωή της Κίνας έρχεται σε αντίθεση με το σύνθημα της δεκαετίας του 1950 του ιδρυτή του καθεστώτος Μάο Τσετούνγκ: «Οι γυναίκες είναι το μισό του ουρανού».

«Δεν καταλαβαίνω πώς οι γυναίκες θεωρούνται ότι ‘είναι το μισό του ουρανού’ στην Κίνα, εάν δεν επιτρέπεται να συμμετέχουν στο Πολιτικό Γραφείο», ανέφερε σε ανάρτηση στο Twitter ο Τζέικομπ Γκάντερ, αναλυτής στο ινστιτούτο κινεζικών μελετών Merics.

Για την Μινγκλού Τσεν, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ, «η δέσμευση του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος στα δικαιώματα των γυναικών είναι περισσότερο μια δέσμευση για τη βελτίωση των οικονομικών τους δικαιωμάτων». Η ιδέα του κόμματος είναι «οι γυναίκες να ενταχθούν στην αγορά εργασίας», δήλωσε η ίδια. Αλλά, σε μια κοινωνία που είναι ακόμα πολύ συντηρητική, ακόμα και αυτό το βήμα είναι κάποιες φορές δύσκολο να γίνει: «Πολλές γυναίκες δηλώνουν ότι δυσκολεύονται να συνδυάσουν τους ρόλους της καλής μητέρας, συζύγου και εργαζομένης», σημείωσε η καθηγήτρια.

Το σύστημα ποσόστωσης και ο αστερίσκος για το Πολιτικό Γραφείο 

Αξιοσημείωτο είναι δε ότι αυτό ισχύει και για τις γυναίκες που ανήκουν στο περιβάλλον του Σι Τζινπίνγκ. «Η πλειονότητα των πρώην ανδρών συναδέλφων του Σι, στις επαρχίες Τζετζιάνγκ και Φουτζιάν, είναι πλέον μέλη του Πολιτικού Γραφείου», ανέφερε ο Βίκτορ Σιχ, καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Σαν Ντιέγκο. «Ωστόσο, καμία από τις πρώην γυναίκες συναδέλφους του δεν κατάφερε να εισέλθει στο Πολιτικό Γραφείο, ούτε καν να καταλάβει θέσεις εξουσίας σε επίπεδο επαρχιών», δήλωσε ο ίδιος. «Η διάκριση (την οποία βιώνουν οι γυναίκες) στα πιο χαμηλά επίπεδα (εξουσίας) τις εμποδίζει να καταλάβουν στη συνέχεια πιο υψηλές θέσεις», σημείωσε.

Η Κίνα έθεσε σε εφαρμογή ένα σύστημα ποσόστωσης το 2001, που προβλέπει την παρουσία τουλάχιστον μίας γυναίκας σε όλα τα επίπεδα κυβέρνησης και κόμματος, εκτός από το Πολιτικό Γραφείο. Αλλά καθώς δεν υπάρχει μηχανισμός ελέγχου, η πρόβλεψη αυτή δεν γίνεται πραγματικά σεβαστή.

«Εάν ετίθετο σε ισχύ ένα καλύτερο σύστημα ποσόστωσης και εφαρμοζόταν αυστηρά, τότε θα αρχίζαμε να βλέπουμε αποτελέσματα», δήλωσε η Μινγκλού Τσεν. Η σημερινή κατάσταση «είναι επίσης το αποτέλεσμα της κυριαρχίας ενός μόνο κόμματος», εκτίμησε η ίδια.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις