Κόσμος

Κίνα εναντίον ΗΠΑ για τα πυρηνικά όπλα: Αναλάβετε πρώτα τις ευθύνες σας και μετά μιλήστε για αφοπλισμό

Τα αποθέματα πυρηνικών κεφαλών της Κίνας ήταν ακόμη περίπου 600 το 2024 όμως οι Αμερικανοί εκτιμούν κατέχουν περίπου 5.177 πυρηνικές κεφαλές

Για υποκρισία κατηγόρησε σήμερα (23.12.2025) η Κίνα τις ΗΠΑ σχετικά με το ακανθώδες ζήτημα του πυρηνικού αφοπλισμού μετά από έκθεση του αμερικανικού Πενταγώνου ότι το Πεκίνο αναπτύσσει ολοένα και περισσότερα πυρηνικά όπλα.

Ειδικότερα, οι ΗΠΑ ισχυρίζονται ότι η Κίνα είναι πιθανό να έχει αναπτύξει περισσότερους από 100 διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους κοντά στη σύνορα με τη Μογγολία και δεν δείχνει καμία επιθυμία για συνομιλίες για να ελέγχονται τα πυρηνικά όπλα.

«Ως πυρηνική υπερδύναμη με το μεγαλύτερο πυρηνικό οπλοστάσιο, η πιο επείγουσα αποστολή των ΗΠΑ είναι να εκπληρώσουν ειλικρινά την ειδική και κατά προτεραιότητα ευθύνη για πυρηνικό αφοπλισμό», δήλωσε ο Λιν Τζιάν, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, στην τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων στο Πεκινο.

«Οι ΗΠΑ θα πρέπει να μειώσουν σημαντικά το πυρηνικό οπλοστάσιό τους προκειμένου να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για άλλες χώρες που κατέχουν πυρηνικά όπλα να συμμετάσχουν στη διαδικασία πυρηνικού αφοπλισμού», πρόσθεσε ο Λιν.

Η έκθεση του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας

Σε προσχέδιο έκθεσης που είδε το Reuters, το Πεντάγωνο ανέφερε πως η Κίνα εγκατέστησε πιθανόν περισσότερους από 100 διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους στερεών καυσίμων DF-31 στα τρία πεδία σιλό κοντά στη Μογγολία.

\Η μη κυβερνητική οργάνωση με έδρα το Σικάγο Bulletin of the Atomic Scientists έχει πει πως η Κίνα διευρύνει και εκσυγχρονίζει το απόθεμα όπλων της πιο γρήγορα από οποιαδήποτε άλλη πυρηνική δύναμη.

«Συνεχίζουμε να μη βλέπουμε καμία διάθεση από το Πεκίνο να επιδιώξει τέτοια μέτρα ούτε περισσότερες συζητήσεις για συνολικό έλεγχο των εξοπλισμών», αναφέρει η έκθεση.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, άφησε να εννοηθεί τον περασμένο μήνα ότι ενδέχεται να εργάζεται για ένα σχέδιο αποπυρηνικοποίησης με την Κίνα και τη Ρωσία.

Η απάντηση της Κίνας

Ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι δεν γνωρίζει σχετικά με την έκθεση του Πενταγώνου, είπε όμως ότι παρόμοιοι ισχυρισμοί έχουν υπάρξει από τις ΗΠΑ στο παρελθόν.

«Ο στόχος είναι να βρουν δικαιολογίες για επιτάχυνση του εκσυγχρονισμού των δικών τους πυρηνικών δυνάμεων και για ενέργειες που διαταράσσουν την παγκόσμια στρατηγική σταθερότητα», πρόσθεσε.

Το Πεκίνο έχει αποδυθεί σε γρήγορη και σταθερή αύξηση του μεγέθους και της ικανότητας των πυρηνικών δυνάμεών του, σύμφωνα με Αμερικανούς αναλυτές.

Τα αποθέματα πυρηνικών κεφαλών της Κίνας ήταν ακόμη περίπου 600 το 2024, κάτι που δείχνει έναν «πιο αργό ρυθμό παραγωγής σε σύγκριση με προηγούμενα χρόνια», σύμφωνα με την έκθεση του Πενταγώνου.

Όμως η Κίνα είναι καθ’ οδόν προς την απόκτηση τουλάχιστον 1.000 κεφαλών μέχρι το 2030, προσθέτει. Οι ΗΠΑ εκτιμάται ότι κατέχουν περίπου 5.177 πυρηνικές κεφαλές.

«Η Κίνα ακολουθεί σταθερά μια πολιτική μη πρώτης χρήσης πυρηνικών όπλων και διατηρεί μια πυρηνική στρατηγική αυτοάμυνας», είπε ο Λιν. Η Κίνα «δεν εμπλέκεται σε αγώνες δρόμου [για την απόκτηση] πυρηνικών όπλων με οποιαδήποτε χώρα».

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Υπόθεση Επστάιν: Έκκληση στον βασιλιά Κάρολο να δεχθεί θύματα του σεξουαλικού εγκληματία απευθύνει η οικογένεια της Βιρτζίνια Τζιουφρέ
Η Τζιουφρέ, η οποία αυτοκτόνησε, είχε αποκαλύψει ότι ο Τζέφρι Επστάιν την εξέδιδε στον μικρότερο αδελφό του βασιλιά Καρόλου, τον πρώην, πλέον, πρίγκιπα Άντριου, όταν εκείνη ήταν 17 ετών
Βιρτζίνια Τζιουφρέ
Bloomberg: Οι ΗΠΑ στέλνουν το μεγαλύτερο μέρος των stealth πυραύλων τους στο Ιράν – Τους προόριζαν για την Κίνα
Η χρήση τόσων πολλών JASSM-ER στον πόλεμο του Ιράν δεν σημαίνει ότι θα χρησιμοποιηθούν όλοι, μέχρι στιγμής έχουν εκτοξευθεί από βομβαρδιστικά B-52 και B-1B, καθώς και από μαχητικά κρούσης
Πύραυλοι
Το Ιράν απαντά στο 48ωρο τελεσίγραφο Τραμπ: «Όλη η περιοχή θα μετατραπεί σε κόλαση» για τις ΗΠΑ και το Ισραήλ – Περιμένουμε το «πράσινο φως» για να επιτεθούμε σε ενεργειακές εγκαταστάσεις λέει ο IDF
Αγνοούμενος παραμένει ο Αμερικανός πιλότος του αεροσκάφους F-15 που καταρρίφθηκε στο Ιράν την Παρασκευή, με τις δύο χώρες να εντείνουν τις έρευνές τους για το δεύτερο μέλος του πληρώματος
Πύραυλοι
8