Σάββατο, 27 Απρ.
16oC Αθήνα

Κίνα: Καλλιτέχνης καταγράφει όλα τα τεστ ανίχνευσης κορονοϊού στα οποία υποβάλλεται με κάμερα στο στόμα του

Κίνα: Καλλιτέχνης καταγράφει όλα τα τεστ ανίχνευσης κορονοϊού στα οποία υποβάλλεται με κάμερα στο στόμα του

Ο Κινέζος καλλιτέχνης, Σιγουάν Ζουτζί επιχειρεί να μετατρέψει σε έργο τέχνης τα τεστ ανίχνευσης του κορονοϊού, που έχουν γίνει για πολλούς, καθημερινότητα. Από τον Μάρτιο, ο 33χρονος βιντεοσκοπεί τα τεστ στα οποία υποβάλλεται, έχοντας τοποθετήσει μια μικρή κάμερα…. μέσα στο στόμα του.

Τα βίντεο του δείχνουν μια οδοντοστοιχία, μια γλώσσα και έναν βαμβακοφόρο στυλεό να πλησιάζει. Σε κάποιες λήψεις, ένας υγειονομικός υπάλληλος ντυμένος με προστατευτικό εξοπλισμό, διακρίνεται μέσα από τα δόντια του καλλιτέχνη να τον υποβάλλει στο τεστ κορονοϊού.

«Έτσι είναι σήμερα η ζωή μας, αυτή η χρονική περίοδος περιλαμβάνει την τακτική πραγματοποίηση τεστ», είπε ο καλλιτέχνης σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Reuters από το στούντιό του. «Είναι ένας τρόπος ζωής μοναδικός για τις ημέρες μας», σημειώνει.

Όπως εξηγεί ο καλλιτέχνης, η ιδέα για τα βίντεο τού ήρθε όταν ξεκίνησε να αναλογίζεται το πόσο ευάλωτο είναι το στόμα του ως σημείο εισόδου του ιού.

Έχει καταγράψει περίπου 40 τεστ και λέει ότι θα συνεχίσει να καταγράφει με την κάμερά του, που έχει το μέγεθος του αντίχειρά του, όσο απαιτείται η διενέργεια τεστ.

Ο καλλιτέχνης σκοπεύει να προβάλλει τα βίντεο, τα οποία ονόμασε «COVID test», ταυτόχρονα σε μια γιγαντοοθόνη. «Αυτό το έργο θα μπορεί να αντιπροσωπεύει αυτή την εποχή. Αυτό είναι που θέλω να εκφράσω. Το να καταγράψω την ζωή του καθενός σήμερα», εξηγεί ο καλλιτέχνης.

Κλείνει την συνέντευξή του λίγο… μακάβρια λέγοντας ότι «Θα συνεχίσω να βιντεοσκοπώ μέχρι το τέλος της πανδημίας. Αν πεθάνω πριν τελειώσει η πανδημία, τότε θα συνεχίσω την βιντεοσκόπηση μέχρι τον θάνατό μου».

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις