Πέμπτη, 2 Μαΐ
16oC Αθήνα

Κίνα: Ξυλοκοπήθηκε διαδηλωτής στο προξενείο της στην Αγγλία – Το Πεκίνο «του ρίχνει» το φταίξιμο

Κίνα: Ξυλοκοπήθηκε διαδηλωτής στο προξενείο της στην Αγγλία – Το Πεκίνο «του ρίχνει» το φταίξιμο
Φωτογραφία Αρχείου / Reuters

Η Κίνα κατηγόρησε σήμερα (18.10.2022) τους διαδηλωτές για τα επεισόδια που ξέσπασαν στο προξενείο της στο Μάντσεστερ της Αγγλίας, ότι «εισήλθαν παράνομα», όταν ένας ακτιβιστής υπέρ της δημοκρατίας στο Χονγκ Κονγκ ξυλοκοπήθηκε την περασμένη Κυριακή, μέσα στον περίβολο της διπλωματικής αποστολής.

Την Κυριακή ξεκινούσε το συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας στο Πεκίνο, κατά τη διάρκεια του οποίου ο Σι Τζινπίνγκ αναμένεται να κερδίσει την τρίτη του θητεία. Παράλληλα, έγινε διαδήλωση 30-40 ατόμων στο κινεζικό προξενείο στο Μάντσεστερ της Αγγλίας για τη δημοκρατία στο Χονγκ Κονγκ, με έναν άνδρα να δέχεται ξυλοδαρμό μέσα στον περίβολο.

Μάλιστα, αστυνομικοί εισήλθαν στον περίβολο του προξενείου για να σώσουν τον άνδρα τον οποίο, όπως δήλωσαν, αρκετοί άνδρες «έσυραν μέσα» για να τον χτυπήσουν. Αυτό φαίνεται και σε ένα βίντεο του BBC, που δείχνει κάποιους να τραβάνε έναν άνδρα με μαύρο καπέλο μπέιζμπολ και αλογοουρά από την πύλη μέσα στον περίβολο του προξενείου. Εκεί πέντε άνδρες τον κλωτσούν και του ρίχνουν μπουνιές την ώρα που αυτός κείτεται στο έδαφος.

Το βίντεο αυτό δείχνει αρκετούς άνδρες από το προξενείο, κάποιοι από τους οποίους φορούσαν κράνη και προστατευτικά γιλέκα, να βγαίνουν από την περίμετρο της διπλωματικής αποστολής για να καταστρέψουν τα πανό των διαδηλωτών και, στη διάρκεια αντιπαράθεσης με αυτούς, να αρπάζουν έναν άνδρα και να τον τραβούν μέσα στον περίβολο του προξενείου.

Ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Ουάνγκ Ουενμπίν σχολίασε σήμερα στη διάρκεια τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων ότι «ταραξίες εισήλθαν παράνομα στο γενικό προξενείο της Κίνας στο Μάντσεστερ και έθεσαν σε κίνδυνο την ασφάλεια του χώρου της κινεζικής διπλωματικής αποστολής».

«Οι διπλωματικοί θεσμοί οποιασδήποτε χώρας έχουν το δικαίωμα να λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα για να εγγυηθούν την ειρήνη και το σεβασμό των χώρων τους», πρόσθεσε.

Ο Ουάνγκ κάλεσε επίσης τη Βρετανία «να υιοθετήσει αποτελεσματικά μέτρα για να ενισχύσει την προστασία του προξενείου της Κίνας και του προσωπικού του».

Στο νοσοκομείο το θύμα της επίθεσης – «Είναι σαν γκάνγκστερ»

Η αστυνομία στο Μάντσεστερ έχει ξεκινήσει έρευνα και επεσήμανε ότι «λόγω των ανησυχιών μας για την ασφάλεια του άνδρα, αστυνομικοί επενέβησαν και απομάκρυναν το θύμα από τον χώρο του προξενείου», το οποίο πέρασε τη νύχτα στο νοσοκομείο.

Ο άνδρας, το μικρό όνομα του οποίου είναι Μπομπ, είναι περίπου 30 ετών και μετανάστευσε στη Βρετανία από το Χονγκ Κονγκ πρόσφατα, σύμφωνα με φίλο του. Ο ίδιος μίλησε στο Sky News και δήλωσε ότι ανησυχεί για τη ζωή του ενώ έδειξε τους μώλωπες και τις αμυχές στο πρόσωπο και το σώμα του.

«Είναι σαν γκάνγκστερ, ξέρετε, ενεργούν σαν γκάνγκστερ. Δεν θα έπρεπε να είναι έτσι. Δεν βρισκόμαστε στην Κίνα, εδώ είναι το Ηνωμένο Βασίλειο», πρόσθεσε.

Τα επεισόδια αυτά προκάλεσαν την έντονη αντίδραση της Βρετανία.

«Οι πληροφορίες αυτές είναι, φυσικά, πολύ ανησυχητικές», ανακοίνωσε χθες Δευτέρα η Ντάουνινγκ Στριτ, επισημαίνοντας ότι είναι «ανάρμοστο» να κάνει άλλα σχόλια, καθώς συνεχίζεται η έρευνα της αστυνομίας.

Η πρόεδρος της βρετανικής κοινοβουλευτικής επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων Αλίσια Κερνς ζήτησε από την υπουργό Εσωτερικών Σουέλα Μπρέιβερμαν και τον υπουργό Εξωτερικών Τζέιμς Κλέβερλι «να ερευνήσουν» το συμβάν «επειγόντως».

Οι περισσότεροι ακτιβιστές υπέρ της δημοκρατίας στο Χονγκ Κονγκ βρίσκονται πλέον στη φυλακή ή έχουν αποχωρήσει από την πολιτική. Άλλοι διέφυγαν στο εξωτερικό μετά την επιβολή το 2020 από το Πεκίνο δρακόντειου νόμου για τη διαφύλαξη της εθνικής ασφάλειας, ένα χρόνο μετά τις τεράστιες διαδηλώσεις που σημειώθηκαν στην περιοχή.

Διαμαρτύρεται το Λονδίνο

Το Λονδίνο κάλεσε τον επιτετραμμένο της Κίνας για επίθεση σε διαδηλωτή που ξυλοκοπήθηκε αφού σύρθηκε μέσα στο προαύλιο χώρο του κινεζικού προξενείου στο Μάντσεστερ, δήλωσε σήμερα ο υφυπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Τζέσι Νόρμαν.

«Ο υφυπουργός Εξωτερικών κάλεσε τον Επιτετραμμένο της Κίνας στην κινεζική πρεσβεία στο Λονδίνο για να εκφράσει τη βαθιά ανησυχία της βρετανικής κυβέρνησης για αυτό το περιστατικό και να ζητήσει εξηγήσεις για τις ενέργειες του προσωπικού του προξενείου», δήλωσε ο Νόρμαν στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις