Πέμπτη, 9 Μαΐ
19oC Αθήνα

Κίνα: Τέλος η καραντίνα για τους ξένους ταξιδιώτες την ώρα που χώρες… παίρνουν μέτρα για την Κίνα

Κίνα: Τέλος η καραντίνα για τους ξένους ταξιδιώτες την ώρα που χώρες… παίρνουν μέτρα για την Κίνα

Την ώρα που η μια χώρα μετά την άλλη παίρνουν μέτρα για τους ταξιδιώτες από την Κίνα λόγω της έξαρσης του κορονοϊού, το Πεκίνο αίρει την υποχρεωτική καραντίνα για τους ταξιδιώτες από το εξωτερικο.

Έπειτα από τρία χρόνια η Κίνα έδωσε τέλος στον συγκεκριμένο περιορισμό, την ώρα που η πανδημία του κορονοϊό έχει πάρει και πάλι την «ανιούσα» στη χώρα.  

Πλέον οι ταξιδιώτες δε θα υποχρεούνται να μένουν σε ξενοδοχεία καραντίνας, όπως γινόταν από τον Μάρτιο του 2020. 

Διάρκειας αρχικά τριών εβδομάδων, η καραντίνα μειώθηκε σε μία εβδομάδα το καλοκαίρι και σε πέντε ημέρες τον Νοέμβριο.

Η ανακοίνωση τον Δεκέμβριο της κατάργησης της καραντίνας οδήγησε τους Κινέζους να κάνουν πολλά σχέδια για ταξίδια στο εξωτερικό, με θεαματική αύξηση της κυκλοφορίας στους ιστοτόπους κρατήσεων.

Στο διεθνές αεροδρόμιο του Πουντόνγκ, στη Σανγκάη, μια γυναίκα, η Πανγκ, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως χάρηκε με τη χαλάρωση των κανονισμών.

«Πιστεύω πως είναι πραγματικά καλό που η πολιτική άλλαξε τώρα», είπε.

«Είναι ένα απαραίτητο στάδιο, πιστεύω. Ο κορονοϊός έχει ομαλοποιηθεί τώρα και έπειτα από αυτό το εμπόδιο, όλα θα πάνε καλά», πρόσθεσε.

Περιορισμοί από 10 χώρες

Όμως η προοπτική μιας μαζικής άφιξης Κινέζων τουριστών οδήγησε 10 χώρες να επιβάλουν τεστ ανίχνευσης του κορονοϊού στους ταξιδιώτες από την Κίνα, όπου ο αριθμός των μολύνσεων εκτινάχθηκε μετά το βίαιο τέλος της πολιτικής τής “μηδενικής Cοvid” που ακολουθήθηκε χωρίς διακοπή επί τρία χρόνια.

Το Πεκίνο καταδίκασε τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς που επιβλήθηκαν στους Κινέζους υπηκόους χαρακτηρίζοντάς τους “απαράδεκτους”, αν και η ίδια η Κίνα παρέμεινε εν πολλοίς κλειστή από το 2020 στους ξένους τουρίστες και φοιτητές.

Έπειτα από μια έκτακτη συνάντηση ειδικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης την Τετάρτη, οι χώρες μέλη συνέστησαν τη διενέργεια διαγνωστικών τεστ σε επισκέπτες από τη χώρα με τον μεγαλύτερο πληθυσμό στον κόσμο. Και η Ολλανδία και η Πορτογαλία έγιναν προχθές, Παρασκευή, οι τελευταίες μέχρι σήμερα χώρες που απαιτούν από τους επιβάτες με προέλευση την Κίνα να παρουσιάζουν αρνητικό τεστ για τον κορονοϊό κατά την άφιξή τους.

Η πανδημία αναμένεται να επιδεινωθεί καθώς θα πλησιάζουν οι διακοπές του κινεζικού Νέου Έτους, στα τέλη Ιανουαρίου, στην διάρκεια των οποίων εκατομμύρια άνθρωποι αναμένεται να φύγουν από τις μεγαλουπόλεις για να πάνε στην επαρχία και να επισκεφθούν τους συχνά ηλικιωμένους και ευάλωτους γονείς τους.

Απομακρύνθηκαν οι μπάρες

Σήμερα, στο αεροδρόμιο του Πεκίνου, οι μπάρες που χώριζαν τις διεθνείς αφίξεις από τις αφίξεις από το εσωτερικό είχαν απομακρυνθεί, όπως και το προσωπικό με την προστατευτική στολή, ένα απαραίτητο στοιχείο της ζωής στην Κίνα της “μηδενικής Covid”.

Και στο αεροδρόμιο της Σανγκάης, ένας άνδρας, ο Γιανγκ, που έφθασε από τις Ηνωμένες Πολιτείες δήλωσε πως δεν είχε ενημερωθεί πως οι κανόνες είχαν αλλάξει.

“Δεν είχα ιδέα”, δήλωσε στο AFP.

“Θεωρώ ότι είμαι πολύ τυχερός που δεν χρειάστηκε να μπω σε καραντίνα για δύο ημέρες, αλλά φαίνεται πως δεν χρειάζεται καθόλου να μπω σε καραντίνα, ούτε χαρτούρα, βγήκαμε έτσι απλά, όπως και πριν”, πρόσθεσε.

Που αναμένεται να ταξιδέψουν περισσότερο οι Κινέζοι

Οι κυριότεροι ασιατικοί προορισμοί αναμένουν μια συρροή Κινέζων επισκεπτών.

Στη Σεούλ, ο Σον Κιούνγκ-ρακ ετοιμάζεται ήδη να υποδεχθεί ένα κύμα Κινέζων επισκεπτών. “Προσπαθούμε να αυξήσουμε τα αποθέματα”, λέει από τον πάγκο της κρεπερί του που βρίσκεται στη συνοικία Μιεονγκντόνγκ. “Οι Κινέζοι τουρίστες είναι οι πρώτοι μας πελάτες”.

Στο Τόκιο, ο πλανόδιος ζωγράφος Masashi Higashitani φρεσκάρει τις γνώσεις του στα μανδαρίνικα για την επιστροφή των Κινέζων πελατών του.

Αν και ανυπομονεί να τους ξανασυναντήσει, λέει πως φοβάται επίσης ότι “θα πρέπει να είμαστε πιο προσεκτικοί σε σχέση με τα μέτρα κατά του ιού”.

Στο Χονγκ Κονγκ, οι αυστηροί περιορισμοί στις μετακινήσεις από και προς την υπόλοιπη Κίνα χαλάρωσαν επίσης από σήμερα.

Η οικονομία του Χονγκ Κονγκ, που επλήγη από την ύφεση, προσπαθεί απεγνωσμένα να ξαναβρεθεί σε θετικό έδαφος και οι οικογένειες περιμένουν με ανυπομονησία τις συναθροίσεις για το κινεζικό Νέο Έτος.

Έως 50.000 κάτοικοι του Χονγκ Κονγκ μπορούν στο εξής να διασχίζουν καθημερινά τα σύνορα σε τρία σημεία χερσαία σημεία ελέγχου αφού εγγραφούν διαδικτυακά.

Επιπλέον, άλλα 10.000 άτομα επιτρέπεται να εισέλθουν διά θαλάσσης, αεροπορικώς ή από τη γέφυρα χωρίς να χρειάζεται να εγγραφούν εκ των προτέρων, δήλωσε ο κυβερνήτης Τζον Λι.

Σήμερα, στο σημείο ελέγχου Λοκ Μα Τσάου, κοντά στην πόλη Σενζέν, ένας φοιτητής από την ηπειρωτική Κίνα, ο Ζενγκ, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως είναι ευτυχής που μπορεί να περάσει χωρίς περιορισμούς.

“Είμαι ευτυχής όσο δεν χρειάζεται να μπω σε καραντίνα, ήταν ανυπόφορο”, τονίζει.

Αφηγείται στο πρακτορείο τον περιορισμό του σε ένα δωμάτιο καραντίνας, με αδύναμο σήμα για το ίντερνετ, επί 21 ημέρες, την τελευταία φορά που πήγε στην ηπειρωτική χώρα στις αρχές του 2022.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις