Κόσμος

Κίνα: Τουλάχιστον 111 οι νεκροί από το σεισμό στην Γκανσού

Τουλάχιστον 111 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από τον σεισμό που έπληξε την επαρχία Γκανσού της βορειοδυτικής Κίνας.

Εκατοντάδες άλλοι τραυματίστηκαν στην επαρχία εξαιτίας του σεισμού, ενώ οι 11 νεκροί έχουν εντοπιστεί στην πόλη Χαϊντόνγκ, στη γειτονική επαρχία Τσινγκάι στην Κίνα.

Ο σεισμός, ισχύος 5,9 βαθμών σύμφωνα με το αμερικανικό ινστιτούτο γεωλογικών μελετών (USGS), προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές, ιδίως την κατάρρευση σπιτιών, ωθώντας κατοίκους να βγουν έντρομοι στους δρόμους, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα.

Βρίσκονται σε εξέλιξη επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, με τον πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπίνγκ να δίνει εντολή να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για να σωθούν ζωές.

Το επίκεντρο της σεισμικής δόνησης εντοπίστηκε κοντά στα σύνορα της επαρχίας Γκανσού και της επαρχίας Τσινγκάι.

Σε βίντεο που μεταφορτώθηκαν σε social media διακρίνονται συντρίμμια κτιρίων και σοβαρές υλικές ζημιές σε άλλα.

Η ύδρευση και η ηλεκτροδότηση διακόπηκαν σε κάποια χωριά, σύμφωνα με το Νέα Κίνα.

Οι αρχές έστειλαν μονάδες ειδικευμένες σε επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στην περιοχή αμέσως μόλις ειδοποιήθηκαν, ενώ ηγέτες της επαρχίας βρίσκονται καθ’ οδόν, πάντα κατά το πρακτορείο.

Η σεισμική δόνηση έγινε σε χαμηλό βάθος, 10 χιλιόμετρα από την επιφάνεια, στις 23:59 χθες Δευτέρα (τοπική ώρα· στις 17:59 ώρα Ελλάδας), κατά τα στοιχεία του USGS, που αναθεώρησε προς τα κάτω την εκτίμησή του για την ισχύ του — αρχικά ανέφερε πως έφθανε τους 6,0 βαθμούς.

Σύμφωνα με το USGS, ο σεισμός είχε επίκεντρο περιοχή κάπου εκατό χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Λαντσόου, της πρωτεύουσας της επαρχίας Γκανσού, και ακολουθήθηκε από αρκετές μετασεισμικές δονήσεις μικρότερης ισχύος.

Οι ισχυροί και καταστροφικοί σεισμοί είναι σχετικά συχνοί στην Κίνα.

Τον Αύγουστο, σεισμός ισχύος 5,4 βαθμών στην ανατολική Κίνα είχε αποτέλεσμα να τραυματιστούν 23 άνθρωποι και να καταστραφούν δεκάδες κτίρια.

Τον Σεπτέμβριο του 2022, σεισμός 6,6 βαθμών στην επαρχία Σετσουάν στοίχιζε τη ζωή σε τουλάχιστον εκατό ανθρώπους.

Ενώ σεισμός 7,9 βαθμών το 2008 είχε αφήσει πίσω πάνω από 87.000 νεκρούς ή αγνοούμενους, ανάμεσά τους 5.335 μαθητές και μαθήτριες σχολείων.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Νεκροί θεωρούνται 42 μετανάστες μετά από ναυάγιο πλοίου ανοιχτά της Λιβυής, διασώθηκαν μόνο επτά
Το φουσκωτό σκάφος αναχώρησε από την Ζουγουάρα λόγω της κακοκαιρίας, η μηχανή του έπαθε βλάβη με αποτέλεσμα να ανατραπεί και όλοι οι επιβαίνοντες να βρεθούν στη θάλασσα
Ναυάγιο με μετανάστες στη Λιβυή
12 οι νεκροί από την έκρηξη αυτοκίνητου στο Νέο Δελχί της Ινδίας - Ερευνάται η σύνδεση με συλλήψεις που είχαν γίνει στο Κασμίρ
Επτά άνδρες, ανάμεσά τους δύο γιατροί, συνελήφθησαν σε μία αντιτρομοκρατική έρευνα με εφόδους στο Κασμίρ και θεωρείται ότι συνδέονται με την έκρηξη
ινδία
Η εξομολόγηση του «Βρικόλακα του Παρισιού» Νίκο Κλο που έτρωγε νεκρούς: Λήστευε τάφους για να συλλέγει υπολείμματα σορών
Τρεις δεκαετίες μετά τη σύλληξή του για δολοφονία και κανιβαλισμό, ο Κλο περιγράφει πώς ξεκίνησαν οι φαντασιώσεις που τον οδήγησαν στο έγκλημα
Ο Νίκο Κλο
5