Κόσμος

Κίνδυνος στην Ευρώπη! Η Αυστρία εκλέγει τον πρώτο ακροδεξιό αρχηγό κράτους – μέλους της ΕΕ!

Η Αυστρία ενδεχομένως να εκλέξει σήμερα τον πρώτο ακροδεξιό αρχηγό κράτους–μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με την υποστήριξη στον υποψήφιο του ακροδεξιού Κόμματος των Ελευθέρων (FPÖ) Νόρμπερτ Χόφερ να αυξάνεται εξαιτίας της προσφυγικής κρίσης που ενέτεινε τους φόβους για την ανεργία και την ασφάλεια.

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Ο Χόφερ κέρδισε τον πρώτο γύρο των εκλογών, στις 24 Απριλίου, με ποσοστό 35%. Οι Σοσιαλδημοκράτες και οι συντηρητικοί, που συγκυβερνούν στην Αυστρία από το 2007, υπέστησαν βαριά ήττα στον πρώτο γύρο, αφού αποκλείστηκαν και οι δύο υποψήφιοί τους. Στον δεύτερο γύρο ο Χόφερ θα βρεθεί αντιμέτωπος με τον πρώην ηγέτη των Πρασίνων, τον Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν, που στον πρώτο γύρο συγκέντρωσε ποσοστό 21,3%, καταλαμβάνοντας την δεύτερη θέση.

Θρίλερ δείχνουν οι δημοσκοπήσεις!

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, το εκλογικό αποτέλεσμα θα κριθεί με μικρή διαφορά. Μια νίκη της ακροδεξιάς όμως μπορεί να έχει απήχηση ανάμεσα στα 28 κράτη–μέλη της ΕΕ, όπου η μετανάστευση έχει αναδειχθεί σε κορυφαίο πολιτικό ζήτημα.

Ο πρόεδρος της χώρας παραδοσιακά διαδραματίζει κυρίως τελετουργικό ρόλο, αλλά ορκίζει τον καγκελάριο της χώρας, μπορεί να απολύσει τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου και είναι επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων

Η Αυστρία–βασική πύλη των μεταναστών και των προσφύγων που θέλουν να φθάσουν στη Γερμανία– δέχτηκε 90.000 αιτούντες άσυλο τον περασμένο χρόνο, αριθμός που αντιστοιχεί σε περισσότερο από το 1% του πληθυσμού της χώρας. Τον Ιανουάριο η κυβέρνηση αποφάσισε ότι φέτος θα δεχτεί 37.500 αιτούντες άσυλο, ενώ ανακοίνωσε την επιβολή ημερήσιας ποσόστωσης για την είσοδο αιτούντων άσυλο στο έδαφος της χώρας.

Όποιος και αν αναδειχθεί νικητής στις σημερινές επαναληπτικές προεδρικές εκλογές, το αποτέλεσμα πιθανώς να αποτελέσει ένα νέο υψηλό για την ακροδεξιά της Ευρώπης, όντως ακόμα πιο αξιοσημείωτο, δεδομένου ότι θα καταγραφεί σε μια σχετικά εύπορη χώρα με συγκριτικά χαμηλή, αν και αυξανόμενη, ανεργία.

Η ιστορική ήττα του SPÖ στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών οδήγησε στην παραίτηση από όλες τις θέσεις που κατείχε του καγκελάριου Βέρνερ Φάιμαν και ηγέτη του SPÖ, με τον Σοσιαλδημοκράτη Κρίστιαν Κερν να ορκίζεται την προηγούμενη εβδομάδα νέος καγκελάριος της Αυστρίας.

Οι επόμενες κοινοβουλευτικές εκλογές είναι προγραμματισμένο να διεξαχθούν το 2018, αλλά με το FPÖ να εμφανίζεται πρώτο στις δημοσκοπήσεις, συγκεντρώνοντας παραπάνω από το 30% των ψήφων, δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.

Σε εξέλιξη η εκλογική διαδικασία

Τα εκλογικά τμήματα στην Αυστρία άνοιξαν στις 08.00 ώρα Ελλάδος για τον δεύτερο γύρο των εκλογών για την ανάδειξη του νέου προέδρου δημοκρατίας.

Περίπου 6,4 εκατ. ψηφοφόροι καλούνται να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Τα τμήματα θα μείνουν ανοικτά έως τις 18.00, ώρα Ελλάδος, ενώ το 14% του εκλογικού σώματος θα ψηφίσει μέσω επιστολικών ψήφων. Με τη λήξη της ψηφοφορίας θα δημοσιευθούν και οι πρώτες εκτιμήσεις έξω από τα εκλογικά τμήματα (exit polls), όμως η καταμέτρηση των ψηφοδελτίων δεν αναμένεται να ξεκινήσει πριν τη Δευτέρα, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε καθυστέρηση ανάδειξης του νικητή σε περίπτωση που το αποτέλεσμα κριθεί σε λίγες ψήφους.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Χτύπημα σε στρατιωτική εγκατάσταση στο Ιράν, κοντά στην Μπουσέρ όπου βρίσκεται πυρηνικός σταθμός - Προειδοποίηση Αραγτσί για νέα «στρατιωτική επιχείρηση»
Δύο εκρήξεις ακούστηκαν κοντά στην πόλη Μπουσέρ και την κοντινή πόλη Τσογκαντάκ στο νότιο Ιράν, τρεις στην πόλη Κοναράκ, καθώς και στην πόλη-λιμάνι Μπαντάρ Αμπάς
Ιράν
Ανανεώθηκε πριν 9 λεπτά
Εικόνες καταστροφής από το σπίτι του Χαμενεΐ μετά τις φονικές επιθέσεις από ΗΠΑ και Ισραήλ - Θρήνος στην κηδεία του πρώην Ιρανού ηγέτη
Η ταφή στην πατρίδα του Χαμενεΐ έρχεται μετά από μια εβδομάδα συγκεντρώσεων και τελετών πένθους για τον δολοφονημένο ηγέτη που πραγματοποιήθηκαν σε όλο το Ιράν
Πενθούντες συγκεντρώνονται την ημέρα της ταφής του εκλιπόντος Ανώτατου Ηγέτη του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, ο οποίος σκοτώθηκε στις 28 Φεβρουαρίου κατά τη διάρκεια αεροπορικών επιδρομών του Ισραήλ και των ΗΠΑ, στο Μασχάντ
Αυτά είναι τα όπλα που έδωσε ως δώρα ο Ερντογάν στους ηγέτες του ΝΑΤΟ
Ευρωπαίοι ηγέτες, μεταξύ των οποίων ο απερχόμενος πρωθυπουργός της Βρετανίας Κίρ Στάρμερ και ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Ρομπ Τζέτεν δήλωσαν δημοσίως ότι θα αφήσουν τα πιστόλια τους στην Τουρκία
Lithuanian President's Office