Παρασκευή, 19 Απρ.
16oC Αθήνα

Κινέζος ΥΠΟΙΚ: Ο Τραμπ είναι ένας παράλογος τύπος!

Κινέζος ΥΠΟΙΚ: Ο Τραμπ είναι ένας παράλογος τύπος!

Ο Κινέζος υπουργός Οικονομικών Λου Τζιουέι άσκησε κριτική στον Ντόναλντ Τραμπ υποψήφιο των Ρεπουμπλικάνων για το προεδρικό χρίσμα, αποκαλώντας τον “παράλογο τύπο.”

Αφορμή για τον χαρακτηρισμό αυτό, που του απηύθυνε ο Κινέζος ΥΠΟΙΚ, στάθηκε η εξαγγελία του Τραμπ για την αύξηση των δασμών στα κινεζικά προϊόντα που εισάγονται στις ΗΠΑ, κατά ποσοστό μεγαλύτερο του 45%.

Σε συνέντευξη του Λου που δημοσιεύτηκε χθες στην εφημερίδα “The Wall Street Journal,” ο ίδιος είπε: “Ο Τραμπ είναι ένας παράλογος τύπος. Αν θέλει να το κάνει αυτό, τότε, θα παραβιαστούν οι κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.” Παράλληλα τόνισε, ότι αν οι ΗΠΑ εφαρμόσουν την πρόταση του Τραμπ τότε, στην ουσία “δε θα τους ανήκει ο τίτλος της παγκόσμιας υπερδύναμης. Οι ΗΠΑ είναι απαραίτητο ν’ αναγνωρίσουν ότι η Ουάσιγκτον και το Πεκίνο, έχουν αμοιβαία εξάρτηση, καθώς η αμερικανική και η κινεζική οικονομία είναι αλληλένδετες,” τόνισε.

Ο Κινέζος αξιωματούχος αναγνώρισε ότι η ρητορική στη διάρκεια της αμερικανικής προεκλογικής εκστρατείας, μπορεί να είναι πομπώδης, ενώ από την άλλη μεριά, η Κίνα αποτελεί τον μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο για τις ΗΠΑ.

Η κινεζική κυβέρνηση έχει αποφύγει τον άμεσο σχολιασμό των δηλώσεων και εξαγγελιών που έχει κάνει ο Τραμπ, ενώ Κινέζοι αξιωματούχοι έχουν ασκήσει έμμεση κριτική για την πρότασή του ν’ απαγορευτεί η είσοδος των μουσουλμάνων στις ΗΠΑ, αλλά και για τον ισχυρισμό του, ότι η Κίνα “κλέβει δουλειές” από τις ΗΠΑ. Επίσης, τα κρατικά κινεζικά μέσα ενημέρωσης αποφεύγουν να σχολιάζουν δηλώσεις του Τραμπ, με ελάχιστές εξαιρέσεις.
Τον περασμένο μήνα, η ταμπλόιτ “Global Times” που ασκεί πολλαπλή επιρροή κατηγόρησε τον Τραμπ για ρατσισμό, προειδοποιώντας ότι κι άλλοι εξτρεμιστές, όπως ο Μπενίτο Μουσολίνι, αλλά και ο Αδόλφος Χίτλερ, είχαν επίσης, εκλεγεί στην εξουσία.

Ο Τραμπ από την πλευρά του υποστήριξε χθες ότι η Κίνα έχει κηρύξει “οικονομικό πόλεμο” στις ΗΠΑ. “Παίρνουν τις δουλειές μας και τα χρήματά μας. Δε μπορεί να συνεχιστεί αυτό και να μας ληστεύουν” τόνισε ο εκκεντρικός δισεκατομμυριούχος στη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης στη Νέα Υόρκη. Στη διάρκεια προεκλογικής συζήτησης τον προηγούμενο μήνα, ο Τραμπ είχε δηλώσει ότι η Κίνα δε θα επιτρέψει το ελεύθερο εμπόριο ή τον ελεύθερο ανταγωνισμό μεταξύ των Αμερικανών επιχειρηματιών και επιχειρήσεων.

“Η επιβολή δασμών σε ποσοστό 45% είναι η απειλή προκειμένου να συμμορφωθούν. Αν δεν ακολουθήσουν τους κανόνες ώστε να υπάρχει αμοιβαία αντιμετώπιση και στις δύο πλευρές, τότε θα επιβάλουμε τους δασμούς,” τόνισε.

Ο συνυποψήφιος του Τραμπ Τεντ Κρουζ έχει ασκήσει έντονη κριτική στην επιβολή δασμών, τονίζοντας ότι μια τέτοια κίνηση θα πλήξει την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών στις ΗΠΑ.

Στο διμερές εμπορικό ισοζύγιο ΗΠΑ-Κίνας, το αμερικανικό έλλειμμα καταγράφηκε στα 366 δισ δολάρια το 2015, έναν 343 δισ δολάρια το 2014. Πρόκειται για το μεγαλύτερο εμπορικό έλλειμμα που έχουν ΗΠΑ με άλλο κράτος. Η πορεία του αμερικανικού εμπορικού ελλείμματος έναντι της Κίνας είναι ανοδική, με αυτό να καταγράφεται στα 57 δισ δολάρια το πρώτο δίμηνο του 2016.

πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε