Παρασκευή, 26 Απρ.
16oC Αθήνα

“Κινηματογραφικό” dabate Βίλντερς – Ρούτε: Ο όμηρος του Ερντογάν και η αστυνομία του Κορανίου [pics]

Φωτο από reuters
Φωτο από reuters

Ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον χωρίς ξεκάθαρο νικητή ήταν το debate ανάμεσα στον Μαρκ Ρούτε και τον Γκερτ Βίλντερς. Τα καρφιά έπεφταν βροχή στο πρώτο debate με εθνική τηλεοπτική κάλυψη στην Ολλανδία, πριν από τις εκλογές της Τετάρτης. Φυσικά, ασχολίαστο δεν πέρασε ούτε το διπλωματικό επεισόδιο ανάμεσα στην Άγκυρα και τη Χάγη.

 

Ο ακροδεξιός Βίλντερς χαρακτήρισε αναξιόπιστο τον πρωθυπουργό της χώρας. με τον Ρούτε να του απαντάει πως ο αντίπαλος του θα βύθιζε την Ολλανδία σε χάος.

Τότε ο Βίλντερς πήρε τον λόγο και μίλησε για την κρίση ανάμεσα στην Ολλανδία και την Τουρκία τονίζοντας ότι θα έπρεπε “τουλάχιστον να πετάξει από τη χώρα τον Τούρκο πρέσβη και το προσωπικό της πρεσβείας”.

Ο Ρούτε όμως τον περίμενε στην γωνία και κατάφερε να τον σφάξει με το γάντι, πατώντας στην αδυναμία του ακροδεξίου πολιτικού στο Twitter. “Αυτή είναι η διαφορά ανάμεσα στο να τουιτάρεις από τον καναπέ και να κυβερνάς την χώρα. Αν κάνεις το δεύτερο, πρέπει να παίρνεις λογικές αποφάσεις” τόνισε.

Ο Ολλανδός πρωθυπουργός δήλωσε ότι δεν μετανιώνει για τους χειρισμούς του στην υπόθεση, προσθέτοντας ότι το 80% των Τούρκων έχουν ενσωματωθεί στην ολλανδική κοινωνία, ενώ ξεκαθάρισε ότι οι διαδηλώσεις είναι απαράδεκτες.

Τότε ο Βίλντερς, φανερά ενοχλημένος, τον κατηγόρησε ότι τον κρατά “όμηρο” ο Ερντογάν, και ότι τον απειλεί με την συμφωνία για την αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος.

“Αυτό που πρέπει να κάνουμε για να προστατεύσουμε τα σύνορά μας δεν είναι συμφωνίες με ανθρώπους σαν τον Ερντογάν. Αντί για αυτό, η κυβέρνηση πρέπει να κλείσει τα ολλανδικά σύνορα”, υποστήριξε. Μάλιστα κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι δεν τήρησε τις προεκλογικές του δεσμεύσεις και υποσχέθηκε πως εκείνος θα βγάλει την Ολλανδία από την Ευρωπαϊκή Ένωση, κάτι που “θα επιτρέψει στους Ολλανδούς να γίνουν ξανά το αφεντικό της χώρας μας”.

Και τότε ήρθε η σειρά του Ρούτε να τον στριμώξει. Ο πρωθυπουργός τον κορόιδεψε για τη δέσμευση να απαγορεύσει το Κοράνι, ρωτώντας τον αν σκοπεύει να δημιουργήσει την “αστυνομία Κορανίου” ή να πηγαίνει πόρτα- πόρτα προκειμένου να κατάσχεται το ιερό βιβλίο του Ισλάμ.

Οι δύο πολιτικοί θα τεθούν αντιμέτωποι ξανά, σε νέο debate, το βράδυ της Τρίτης.

*ΦΩΤΟ ΑΠΟ REUTERS

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε