Παρασκευή, 29 Μαρ.
23oC Αθήνα

Κιργιστάν: Ουκρανική σημαία στην “Κορυφή Πούτιν” αντικαταστάθηκε από σημαία της χώρας

Κιργιστάν: Ουκρανική σημαία στην “Κορυφή Πούτιν” αντικαταστάθηκε από σημαία της χώρας

Μια ουκρανική σημαία που είχε τοποθετηθεί στην κορυφή ενός βουνού στο Κιργιστάν που φέρει τιμητικά το όνομα του Βλαντίμιρ Πούτιν, αφαιρέθηκε από τους ορειβάτες της ομοσπονδίας αναρρίχησης του Κιργιστάν και στη θέση της μπήκε μια σημαία της χώρας.

Ο επικεφαλής της ομοσπονδίας ‘Εντουαρντ Κουμπάτοφ δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι αφαίρεσε τη σημαία με δική του πρωτοβουλία και χωρίς “καμιά πολιτική (πρόσθεση)”. Την Πέμπτη η σημαία αντικαταστάθηκε από σημαία του Κιργιστάν.

“Λυπάμαι που ενεπλάκην στην πολιτική… αλλά είμαι σίγουρος για ένα πράγμα: η σημαία του Κιργιστάν πρέπει να κυματίζει στα βουνά του Κιργιστάν”, δήλωσε τηλεφωνικά.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, χρήστρια του διαδικτύου, που παρουσιαζόταν ως ορειβάτισσα, είχε αναρτήσει στο Twitter ένα βίντεο που έδειχνε μια ουκρανική σημαία να κυματίζει δίπλα σε πινακίδα που προσδιόριζε μια κορυφή ως την “Κορυφή Πούτιν”, σε ύψος 4.446 μέτρων.

Η γυναίκα αυτή δήλωσε ότι εξετάστηκε από την αστυνομία μαζί με τον σύντροφό της στην αναρρίχηση, αλλά δεν της ασκήθηκε δίωξη. Στο Twitter, η γυναίκα είχε αποδώσει την ενέργεια σε “βάνδαλους”, σε μια ανάρτηση με χιουμοριστικό τόνο. Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι οι ένοχοι μπορεί να τιμωρηθούν με πρόστιμο.

Το Κιργιστάν είναι πιστός σύμμαχος της Ρωσίας αλλά η ρωσο-ουκρανική σύγκρουση μοιάζει να διχάζει την κοινωνία της φτωχής και ορεινής χώρας της κεντρικής Ασίας. Αρκετές μικρές συγκεντρώσεις υπέρ και κατά της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία πραγματοποιήθηκαν στη χώρα αυτή όπου υπάρχει ρωσική στρατιωτική βάση.

Η εν λόγω κορυφή, που παλαιοτέρα δεν είχε κάποιο όνομα, ονομάστηκε “Πούτιν” προς τιμήν του Ρώσου προέδρου το 2011, κατά τη διάρκειας μιας ενίσχυσης των σχέσεων με τη Μόσχα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ




Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις