Πέμπτη, 28 Μαρ.
18oC Αθήνα

Κιργιστάν: Βέτο του φιλορώσου προέδρου στην εκλογή του νέου πρωθυπουργού

Κιργιστάν: Βέτο του φιλορώσου προέδρου στην εκλογή του νέου πρωθυπουργού
Reuters

Στο Κιργιστάν βαθαίνει η πολιτική κρίση. Ο πρόεδρος της χώρας, τον οποίο στηρίζει η Μόσχα, θεώρησε άκυρη την εκλογή του νέου πρωθυπουργού από το κοινοβούλιο, το οποίο ενέκρινε την επιβολή κατάστασης εκτάκτου ανάγκης στην χώρα.

Ο πρόεδρος του Κιργιστάν Σοορονμπάι Ζεενμπέκοφ θεώρησε άκυρη την απόφαση της Βουλής να ορίσει στη θέση του πρωθυπουργού τον Σαντίρ Ζαπάροφ, καθώς δεν υπήρξε κατά την ψηφοφορία η απαιτούμενη απαρτία. Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η προεδρία του Κιργιστάν κατά την ψηφοφορία εκλογής πρωθυπουργού, ανακοινώθηκε επίσημα ότι παρευρίσκονταν 51 βουλευτές και 10 είχαν κοινοποιήσει την ψήφο τους με επιστολή, ενώ ο κανονισμός απαιτεί την παρουσία τουλάχιστον 61 βουλευτών από τους 120 που έχει το κοινοβούλιο.

Την υποψηφιότητα του Ζαπάροφ για το αξίωμα του πρωθυπουργού πρότεινε το κόμμα “Μεκντσίλ”(“Πατριώτης”) μετά την αμφισβήτηση των αποτελεσμάτων των βουλευτικών εκλογών και τις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας που άρχισαν στην πρωτεύουσα στις 5 Οκτωβρίου.

Στο μεταξύ, ο αναπληρωτής επικεφαλής της διοίκησης της ρωσικής προεδρίας Ντμίτρι Κόζακ, στις συνομιλίες που είχε χθες, Δευτέρα (12.10.2020) με τον πρόεδρο του Κιργιστάν Σοορονμπάι Ζεενμπέκοφ, υπογράμμισε τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει ο συγκεκριμένος στη δημιουργία προϋποθέσεων για την εξασφάλιση της σταθερότητας στη χώρα. Αυτό αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε η ρωσική πρεσβεία στην πρωτεύουσα του Κιργιστάν, Μπισκέκ.

πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις