Κόσμος

Κλιματική αλλαγή: Ρεκόρ θερμότητας τα τελευταία 7 χρόνια– «Σε αχαρτογράφητο έδαφος» βαδίζει ο πλανήτης

Ως τα επτά θερμότερα χρόνια που έχουν καταγραφεί από τότε που ξεκίνησαν να υπάρχουν αρχεία είναι τα χρόνια από το 2015 ως το 2021, ανακοίνωσε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Μετεωρολογίας (WMO) και προειδοποίησε ότι ο πλανήτης οδεύει προς ένα «αχαρτογράφητο έδαφος».

Η προκαταρκτική έκθεση του WMO για την κατάσταση του κλίματος, η οποία παρουσιάζεται καθώς ξεκινάει η σύνοδος του ΟΗΕ για το κλίμα COP26, γράφει ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη εξαιτίας των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου απειλεί με «μακροπρόθεσμες συνέπειες τις σημερινές και τις μελλοντικές γενιές».

Βασισμένη σε στοιχεία από τους πρώτους 9 μήνες του χρόνου η έκθεση αναφέρει ότι το 2021 ήταν πιθανόν μεταξύ της πέμπτης και έβδομης θερμότερης χρονιάς που έχει καταγραφεί παρά τις ψυχρές επιπτώσεις από το φαινόμενο Λα Νίνια που προκάλεσε πτώση θερμοκρασιών στις αρχές του χρόνου.

«Από τα βάθη των ωκεανών μέχρι τις κορυφές των βουνών, από τους παγετώνες που λιώνουν μέχρι τα ασταμάτητα ακραία καιρικά φαινόμενα, τα οικοσυστήματα και οι κοινότητες σε όλο τον κόσμο καταστρέφονται», αναφέρει ο γγ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες σχετικά με την έκθεση.

Ο ίδιος τονίζει ότι η COP26 που θα διαρκέσει δύο εβδομάδες θα «πρέπει να αποτελέσει ένα σημείο καμπής για τους ανθρώπους και για τον πλανήτη».

Ο WMO διαπίστωσε ότι η μέση θερμοκρασία για το 2021 ήταν περίπου 1,09 βαθμοί Κελσίου υψηλότερη σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα.

Και η μέση θερμοκρασία κατά την τελευταία 20ετία (2002-2021) για πρώτη φορά ξεπέρασε το συμβολικό ανώτατο όριο του ενός βαθμού Κελσίου πάνω από τα επίπεδα του 19ου αιώνα όταν οι άνθρωποι ξεκίνησαν να καίνε ορυκτά καύσιμα σε βιομηχανική κλίμακα.

Αυτό «θα επικεντρώσει το μυαλό των συμμετεχόντων στην COP26 στο να επιδιώξουν να περιοριστεί η άνοδος της παγκόσμιας θερμοκρασίας εντός των ορίων που συμφωνήθηκαν στο Παρίσι πριν από έξι χρόνια», λέει ο Στίβεν Μπέλτσερ, επικεφαλής επιστήμονας στη Βρετανική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Στη Συμφωνία του Παρισιού του 2015 οι χώρες συμφώνησαν να περιοριστεί η υπερθέρμανση «αρκετά κάτω» από τους δύο βαθμούς Κελσίου σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα και -ει δυνατόν- στον 1,5 βαθμό Κελσίου.

Έκτοτε ο κόσμος έχει βιώσει τεράστιες καιρικές καταστροφές, περιλαμβανομένων των δασικών πυρκαγιών στη Σιβηρία και την Αυστραλία, στον σφοδρότερο καύσωνα των τελευταίων χιλίων ετών στη Βόρειο Αμερική, στις ακραίες βροχοπτώσεις που προκάλεσαν εκτεταμμένες πλημμύρες στην Ασία, την Αφρική, τις ΗΠΑ και την Ευρώπη.

«Η νέα συνθήκη είναι τα ακραία φαινόμενα. Υπάρχουν όλο και περισσότερες επιστημονικές ενδείξεις ότι κάποια από αυτά φέρουν τη σφραγίδα της προκληθείσας από τον άνθρωπο κλιματικής αλλαγής», λέει ο γγ του WMO Πέτερι Τάλας.

Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Έκρηξη σε υπερμεγέθη μαύρη τρύπα προκαλεί «διαστημική καταιγίδα» με ανέμους 60.000 χιλιόμετρα το δευτερόλεπτο
Μια έκρηξη άνευ προηγουμένου, εκατομμύρια έτη φωτός μακριά, που ανιχνεύθηκε από τα τηλεσκόπια XMM-Newton και XRISM, εκτόξευσε ύλη με ταχύτητα 60.000 χιλιομέτρων το δευτερόλεπτο
Μαύρη τρύπα
Ξεκινά στην Αυστραλία η απαγόρευση των social media για νέους κάτω των 16 ετών - «Πονοκέφαλος» η επαλήθευσης ηλικίας
Οι κύριες μέθοδοι στις οποίες στρέφονται οι εταιρείες για την επαλήθευση της ηλικίας των χρηστών, αποτελούνται από προσωπικά έγγραφα, selfie, ανάλυση συμπεριφοράς και «πλημμυρίδα» τεχνικών
Οι εφαρμογές Instagram, TikTok, Snapchat, YouTube, Facebook, Twitch και Reddit εμφανίζονται σε ένα κινητό τηλέφωνο πριν από την εφαρμογή του νέου νόμου που απαγορεύει τη χρήση των κοινωνικών μέσων σε χρήστες κάτω των 16 ετών στην Αυστραλία
Το Ισραήλ ανοίγει ξανά το πέρασμα Άλενμπι με την Ιορδανία για την επανεκκίνηση της ανθρωπιστικής βοήθειας
Κλειστό από μια θανατηφόρα επίθεση τον Σεπτέμβριο, το στρατηγικό αυτό πέρασμα αναμένεται να επαναλειτουργήσει αύριο για τη διέλευση ανθρωπιστικών κομβόι και εμπορευμάτων
Το πέρασμα Άλενμπι, στα σύνορα μεταξύ της Δυτικής Όχθης και της Ιορδανίας