“Κόλαση” τα νησιά Κέιμαν: Βγήκαν από τη λίστα φορολογικών παραδείσων

Reuters

Άσχημα νέα για τα νησιά Κέιμαν, διάσημο φορολογικό παράδεισο. Πλέον, δεν περιλαμβάνονται στον κατάλογο, έπειτα από απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τα νησιά Κέιμαν, αλλά και το Ομάν βγήκαν εκτός λίστας, και τις θέσεις τους παίρνουν τα νησιά Ανγκίλα και τα Μπαρμπέιντος, όπως ανακοίνωσαν οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών, σήμερα, Τρίτη (06.10.2020).

Τα νησιά Κέιμαν, μία υπεράκτια βρετανική περιοχή, είχε μπει στον κατάλογο τον Φεβρουάριο. Όπως και για το Ομάν, το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης έκρινε πως “ενέκριναν τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις προκειμένου να βελτιώσουν τη δημοσιονομική ρύθμισή τους”, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Η ΜΚΟ Oxfam κατήγγειλε την απόφαση αυτή, λέγοντας πως η απόσυρση των νησιών Κέιμαν, “ενός από τους πιο διάσημους φορολογικούς παραδείσους στον κόσμο, από τον κατάλογο των φορολογικών παραδείσων της ΕΕ είναι μια νέα απόδειξη πως η διαδικασία αυτή δεν λειτουργεί”.

Τα νησιά Κέιμαν και άλλοι “παράδεισοι”

“Οι φορολογικοί παράδεισοι στερούν από τις πλούσιες χώρες όπως και από τις φτωχές χώρες εκατοντάδες δισεκατομμύρια έσοδα τον χρόνο, χρήματα που θα ήταν όσο ποτέ απαραίτητα στην πανδημία του κορονοϊού. Όμως αντί να απαιτήσει να λογοδοτήσουν, η ΕΕ επιτρέπει στις πιο επιθετικές χώρες να βγαίνουν από τον κατάλογο”, πρόσθεσε η Oxfam.

Μετά τις αλλαγές που ανακοινώθηκαν, ο κατάλογος των φορολογικών παραδείσων της ΕΕ εξακολουθεί να περιλαμβάνει 12 περιοχές, με την Ανγκίλα και τα Μπαρμπέιντος να προστίθενται στην Αμερικανική Σαμόα, στα Φίτζι, στο Γκουάμ, στο Παλάου, στον Παναμά, στη Σαμόα, στις Σεϊχέλλες, στο Τρινιδάδ και Τομπάγκο, στις αμερικανικές Παρθένες Νήσους και στο Βανουάτου.

Ο ευρωπαϊκός κατάλογος που καταρτίζεται με σκοπό την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής των πολυεθνικών και των μεγάλων περιουσιών, δημιουργήθηκε τον Δεκέμβριο του 2017 έπειτα από διάφορα σκάνδαλα όπως εκείνα των Panama Papers και των LuxLeaks.

Οι κυρώσεις σε βάρος των χωρών που περιλαμβάνονται στον κατάλογο είναι αρκετά περιορισμένες: προβλέπεται απλώς το πάγωμα των ευρωπαϊκών κεφαλαίων που θα μπορούσαν να λάβουν.

πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Μπόρις Τζόνσον για κορονοϊό: Η προοπτική ενός εμβολίου την Άνοιξη του 2021 δίνει λόγο για αισιοδοξία

Μπόρις Τζόνσον για κορονοϊό: Η προοπτική ενός εμβολίου την Άνοιξη του 2021 δίνει λόγο για αισιοδοξία

Η προοπτική ενός εμβολίου το πρώτο τρίμηνο του 2021, δίνει λόγο για αισιοδοξία ότι η Άνοιξη θα είναι καλύτερη, δήλωσε σήμερα ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις ... Διαβάστε περισσότερα
Μητρόπολη Γαλλίας για την επίθεση στον ελληνορθόδοξο ιερέα: Είχε λήξει η απόσπαση του και θα επέστρεφε στην Ελλάδα

Μητρόπολη Γαλλίας για την επίθεση στον ελληνορθόδοξο ιερέα: Είχε λήξει η απόσπαση του και θα επέστρεφε στην Ελλάδα

Με ανακοίνωσή της, η Ιερά Μητρόπολη Γαλλίας καταδικάζει την επίθεση στον ελληνορθόδοξο ιερέα, τονίζοντας ότι θα επέστρεφε σύντομα στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, για τον 52χρονο που ... Διαβάστε περισσότερα
Lockdown για ένα μήνα ανακοίνωσε ο Μπόρις Τζόνσον – Σκηνές πανικού στα σούπερ μάρκετ

Lockdown για ένα μήνα ανακοίνωσε ο Μπόρις Τζόνσον – Σκηνές πανικού στα σούπερ μάρκετ

Ζήτησε συγγνώμη ο Μπόρις Τζόνσον ανακοινώνοντας νέο lockdown στην Αγγλία. Δραματικό διάγγελμα από τον Βρετανό πρωθυπουργό. Έως τις 2 Δεκεμβρίου κλειστά όλα εκτός από σχολεία και πανεπιστήμια. Έκκληση στους πολίτες να βγαίνουν μόνο αν υπάρχει ανάγκη!
Συνελήφθη ένας άνδρας για την επίθεση στον ελληνορθόδοξο ιερέα στη Λιόν!

Συνελήφθη ένας άνδρας για την επίθεση στον ελληνορθόδοξο ιερέα στη Λιόν!

Η επίθεση έγινε νωρίς το απόγευμα και από εκείνη την ώρα, αστυνομία και στρατός έψαχναν τον άνδρα που πυροβόλησε και τραυμάτισε τον ελληνορθόδοξο ιερέα. Μέχρι στιγμής δεν έχουν διευκρινιστεί τα κίνητρα της επίθεσης.