Παρασκευή, 29 Μαρ.
16oC Αθήνα

Κολαστήριο η βόρεια Συρία – Αντιστέκονται οι Κούρδοι, στη Μανμπίτζ ο συριακός στρατός

Συρία

Ισχυρή αντίσταση από τους Κούρδους στην τουρκική εισβολή στη βόρεια Συρία.
Μάχη για τον έλεγχο της πόλης Ρας αλ Άιν.
Νύχτα κόλαση με σφοδρές μάχες και στη Μανμπίτζ! Ρωσία: Την ελέγχουν οι δυνάμεις του Άσαντ.
70 άμαχοι νεκροί από την ημέρα που ξεκίνησε η εισβολή, 275.000 οι εκτοπισμένοι!
Νεκρός κι άλλος Τούρκος στρατιώτης.
Αρνείται να αποχωρήσει ο Ερντογάν και υπόσχεται να… αιχμαλωτίσει στη Συρία τους τζιχαντιστές.

Ένας πόλεμος που μαίνεται κι αν πιστέψει κανείς τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δεν θα τελειώσει άμεσα. Επτά μέρες «μετρά» ήδη η επιχείρηση «Πηγή Ειρήνης» που εξαπέλυσε η Τουρκία στη Βόρεια Συρία και οι τουρκικές δυνάμεις (οι Σύροι αντάρτες που έγιναν σύμμαχοί τους περισσότερο) δέχονται σφοδρές επιθέσεις από τους Κούρδους μαχητές.

Η Μανμπίτζ, σύμφωνα με τη Daily Sabah που επικαλείται ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας της Ρωσίας, βρίσκεται πλέον υπό τον έλεγχο των δυνάμεων του Άσαντ (που εδώ και μέρες έχουν συμμαχήσει με τους Κούρδους). Σύμφωνα με την ίδια πηγή, στην πόλη αναπτύχθηκαν και Ρώσοι στρατιώτες, που βρίσκονται ήδη σε επαφή με τις τουρκικές δυνάμεις!

Νωρίτερα και συριακά κρατικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι ο συριακός στρατός μπήκε στη Μάνμπιτζ, αν και οι υποστηριζόμενοι από την Τουρκία Σύροι αντάρτες ισχυρίστηκαν ότι αυτοί που μπήκαν στην πόλη ήταν κυρίως Κούρδοι μαχητές.

Ο Γιούσεφ Χαμούντ, εκπρόσωπος του Συριακού Εθνικού Στρατού που υποστηρίζεται από την Άγκυρα, επεσήμανε ότι κάποιες δυνάμεις του συριακού στρατού έχουν μπει στη Μάνμπιτζ, όμως το μεγαλύτερο μέρος των μαχητών είναι Κούρδοι που προήλθαν από το Χαλέπι.

Οι κυρώσεις από τις ΗΠΑ, η διαφαινόμενη απόφαση της Volkswagen να «παγώσει» το εργοστάσιο στην Τουρκία, η απαίτηση του Ντόναλντ Τραμπ να αποχωρήσει η Τουρκία από την περιοχή, δεν «αγγίζουν» τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Από το Αζερμπαϊτζάν, όπου βρίσκεται, ο Τούρκος πρόεδρος επανέλαβε ότι οι τουρκικές δυνάμεις δεν θα αποχωρήσουν έως ότου «να επιτευχθούν οι στόχοι» που έχουν τεθεί. «Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας (…) μέχρι να επιτευχθούν οι στόχοι μας», είπε ο Ερντογάν.

«Μέχρι σήμερα το πρωί έχουμε απελευθερώσει μια ζώνη σχεδόν 1.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων από τα χέρια της τρομοκρατικής αυτονομιστικής οργάνωσης», πρόσθεσε ο Ερντογάν. «Θα διασφαλίσουμε γρήγορα την ασφάλεια της περιοχής από τη Μάνμπιτζ (βορειοδυτική Συρία) μέχρι τα σύνορά μας με το Ιράκ», δήλωσε ακόμη.

Κατά τον Ερντογάν, η ζώνη πρόκειται να υποδεχθεί «σε πρώτο χρόνο ένα εκατομμύριο, μετά δύο εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες», από τους περισσότερους από 3,5 εκατομμύρια που έχουν βρει καταφύγιο στην Τουρκία από το 2011 που ξέσπασε η σύγκρουση στη Συρία.

Ο Ερντογάν “κλείνει” τ’ αυτιά του στις διεθνείς πιέσεις και το θάνατο που σκορπά στη βόρεια Συρία. Δεν τον νοιάζει που στις επτά μέρες της επιχείρησης στη βόρεια Συρία, περισσότεροι από 275.000 άνθρωποι έχουν εκτοπισθεί, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσαν οι Κούρδοι που ελέγχουν την περιφέρεια. Ανάμεσα στους εκτοπισμένους περισσότερα από 70.000 παιδιά.

Δεν τον νοιάζουν ούτε οι θάνατοι. Από την περασμένη Τετάρτη, 9 Οκτωβρίου, όταν άρχισε η τουρκική εισβολή στη βόρεια Συρία, έχουν σκοτωθεί 70 άμαχοι και 135 Κούρδοι μαχητές (SDF), σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Από τις συγκρούσεις έχουν επίσης σκοτωθεί 120 φιλοτούρκοι μαχητές, αναφέρει η ίδια πηγή.

Click4more: Εγκλωβισμένος στη Μανμπίτζ ο Ερντογάν! Κρύβουν τις σφοδρές συγκρούσεις οι Τούρκοι – «Ταμπουρωμένοι» μάχονται οι Κούρδοι

Δεν τον νοιάζουν ούτε οι θάνατοι των Τούρκων πολιτών. Δυο Τούρκοι πολίτες σκοτώθηκαν κι άλλοι 12 τραυματίστηκαν στην επαρχία Μαρντίν, στα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία, σύμφωνα το πρακτορείο Anadolu, που κάνει λόγο για επίθεση των Κούρδων από τη Συρία με όλμους. Με τις σημερινές απώλειες ο αριθμός των Τούρκων αμάχων που σκοτώνονται από πυρά που προέρχονται από τη Συρία ανέρχεται σε 20, ενώ δεκάδες άλλοι έχουν τραυματιστεί.

Δεν τον νοιάζει ούτε ο θάνατος ενός δεύτερου Τούρκου στρατιώτη στην Μανμπίτζ. Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι ένας Τούρκος στρατιώτης σκοτώθηκε και άλλοι οκτώ τραυματίστηκαν όταν Κούρδοι μαχητές εξαπέλυσαν επίθεση με όλμους από τη Μάνμπιτζ, στην οποία απάντησαν οι τουρκικές δυνάμεις βομβαρδίζοντας θέσεις των Κούρδων. Το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας υποστηρίζει πως στην ίδια επίθεση έχασαν τη ζωή τους 15 Κούρδοι μαχητές.

Το μόνο που νοιάζει τον Ερντογάν είναι να κρύβει πως η αντίσταση που προβάλουν οι Κούρδοι είναι σθεναρή. Το κάνει επιστρατεύοντας την… γνωστή «μονταζιέρα» ή δίνοντας στη δημοσιότητα video από την πόλη Ταλ Αμπιάντ, όπου οι κάτοικοι επιστρέφουν στα σπίτια τους γιατί οι τουρκικές δυνάμεις… «καθάρισαν» την πόλη από τους Κούρδους!

Νύχτα κόλαση σε Ρας αλ Άιν και Μανμπίτζ

Η ανταπόκριση του Μανώλη Κωστίδη από τα σύνορα Συρίας – Τουρκίας είναι χαρακτηριστική της προπαγάνδας που στήνεται γύρω απ’ όσα γίνονται στη βόρεια Συρία. Πως η αντίσταση των Κούρδων είναι τόσο ισχυρή που οι δυνάμεις του Ερντογάν τα βρίσκουν κάτι περισσότερο από… σκούρα.

Click4more: Όλο και πιο… κοντά το πιο “ηχηρό” χαστούκι στον Ερντογάν – Γιατί «παγώνει» το εργοστάσιο στην Τουρκία η Volkswagen

Η επιχείρηση «Πηγή Ειρήνης» που ξεκίνησε στις 9 Οκτωβρίου από τις τουρκικές δυνάμεις (και Σύροι αντάρτες που μάχονται στο πλευρό τους) έχουν στόχο την κουρδική πολιτοφυλακή “Μονάδες Προστασίας του Λαού” (YPG). Από την έναρξη της επιχείρησης, οι τουρκικές δυνάμεις έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους μια περιοχή μήκους μεγαλύτερων των 100 χιλιομέτρων.

Οι τουρκικές δυνάμεις και οι σύμμαχοί τους έχουν μπει στη συνοριακή πόλη – κλειδί Ρας αλ Άιν και πλέον προσπαθούν να τη θέσουν πλήρως υπό τον έλεγχό τους. Όμως οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), μια αραβοκουρδική συμμαχία στην οποία κυριαρχούν οι YPG, «εξαπέλυσαν στη διάρκεια της νύκτας μεγάλη αντεπίθεση εναντίον των τουρκικών δυνάμεων και των Σύρων συμμάχων τους κοντά στη Ρας αλ Άιν», σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Οι Κούρδοι μαχητές και οι σύμμαχοί τους έχουν καταφέρει να καθυστερήσουν την προέλαση των τουρκικών δυνάμεων «χάρη σε οχυρωματικά έργα, δίκτυα υπόγειων σηράγγων και (…) ενισχύσεις». Μάλιστα κάποιες κουρδικές πηγές επισημαίνουν ότι πλέον οι SDF έχουν επανακτήσει τον πλήρη έλεγχο της πόλης.

Συγκρούσεις μαίνονταν κατά τη διάρκεια της νύχτας και πιο δυτικά, στην πόλη Μάνμπιτζ, όπου έχουν αναπτυχθεί συριακές κυβερνητικές δυνάμεις, σύμφωνα με τη συριακή κρατική τηλεόραση Ikhbariya.

Το τηλεοπτικό δίκτυο μετέδωσε εικόνες από κατοίκους της πόλης να γιορτάζουν την άφιξη των κυβερνητικών στρατευμάτων.

Ερντογάν: Δεν θα αφήσω τους τζιχαντιστές να φύγουν από τη Συρία!

Σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τις αντιδράσεις και τους φόβους πως η τουρκική επιχείρηση στη βόρεια Συρία μπορεί να αναγεννήσει τον ISIS, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «επιστράτευσε» τα… μεγάλα μέσα για να πείσει πως δεν θα επιτρέψει κάτι τέτοιο.

Καθώς εντείνονται οι φόβοι πως τζιχαντιστές που κρατούνται αιχμάλωτοι στη Συρία θα βρουν ευκαιρία να δραπετεύσουν, ο Ερντογάν, με άρθρο του στη Wall Street Journal, «υπόσχεται» ότι δεν θα αφήσει τους μαχητές του ISIS να φύγουν από την περιοχή!

«Θα εξασφαλίσουμε ότι κανένας μαχητής του Ισλαμικού Κράτους δεν θα μπορέσει να φύγει από τη βορειοανατολική Συρία», γράφει ο Ερντογάν. «Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με τις χώρες προέλευσης και τις διεθνείς οργανώσεις για την αποκατάσταση των γυναικών και των παιδιών ξένων τρομοκρατών μαχητών», σημειώνει.

Ο Ερντογάν επικρίνει τις δυτικές χώρες οι οποίες «δίνουν σήμερα μαθήματα στην Τουρκία για τις αρετές της καταπολέμησης του Ισλαμικού Κράτους αφού απέτυχαν να σταματήσουν τη ροή ξένων μαχητών το 2014 και το 2015».

Ο Τούρκος πρόεδρος υποστήριξε, εν είδει παραδείγματος, πως ο υπήκοος μιας ευρωπαϊκής χώρας, την οποία δεν κατονόμασε, είχε φθάσει το 2014 στην Κωνσταντινούπολη «με πυρομαχικά μέσα στην αποσκευή που είχε παραδώσει».

Επιτέθηκε στη Γαλλία επειδή ανέστειλε την πώληση στην Τουρκία όπλων που μπορεί να χρησιμοποιούνταν στο πλαίσιο της επίθεσης στη Συρία. «Η Γαλλία μπλόκαρε την πώληση όπλων στην Τουρκία, όμως γιατί είχε αγνοήσει τις επανειλημμένες ειδοποιήσεις μας για επικείμενες τρομοκρατικές επιθέσεις στο έδαφός της;», πρόσθεσε.

ΟΗΕ: Θα θεωρηθείτε υπεύθυνοι!

Η Τουρκία μπορεί «να θεωρηθεί υπεύθυνη» για συνοπτικές εκτελέσεις Κούρδων μαχητών και ενός πολιτικού από ένοπλη ομάδα που συνδέεται μ’ αυτή, ανακοίνωσε το γραφείο ανθρώπινων δικαιωμάτων του ΟΗΕ. Η αντίδραση του ΟΗΕ ήρθε μετά την ανάρτηση, το Σαββατοκύριακο, στα social media του σοκαριστικού βίντεο που καταγράφει τις εκτελέσεις αυτές.

Ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ για τα δικαιώματα του Ανθρώπου Ρούπερτ Κόλβιλ δήλωσε στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων στη Γενεύη πως έχει λάβει εικόνες από τους φόνους, οι οποίοι φαίνεται ότι πραγματοποιήθηκαν από μαχητές της Αχράρ αλ-Σαρκίγια κοντά στη Μάνμπιτζ.

«Η Τουρκία μπορεί να θεωρηθεί κράτος υπεύθυνο για παραβιάσεις από ομάδες που συνδέονται μ’ αυτό, από τη στιγμή που η Τουρκία ασκεί ουσιαστικό έλεγχο αυτών των ομάδων ή των επιχειρήσεων στην εξέλιξη των οποίων συνέβησαν αυτές οι παραβιάσεις», δήλωσε ο Κόλβιλ. «Καλούμε τις τουρκικές αρχές να αρχίσουν αμέσως αμερόληπτη, διάφανη και ανεξάρτητη έρευνα».

Με πληροφορίες και από dailysabah.com

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις