Κόσμος

Κολομβία: Αγωνία για 11 εργάτες που εγκλωβίστηκαν σε χρυσωρυχείο (pics)

Οι υπηρεσίες διάσωσης είχαν αποδυθεί χθες Δευτέρα σε κούρσα με τον χρόνο για να σώσουν 11 εργάτες αποκλεισμένους επί τρεις ημέρες εξαιτίας πλημμύρας σε παράνομο χρυσωρυχείο στη Νέιρα, στη βορειοδυτική Κολομβία. «Ελπίζουμε ότι σε λιγότερες από 48 ώρες θα έχουν διασωθεί», δήλωσε στον Τύπο ο περιφερειάρχης.

Οι χρυσωρύχοι αποκλείστηκαν σε στοά βάθους 17 μέτρων, που πλημμύρισε την Παρασκευή, έπειτα από ισχυρές βροχοπτώσεις. Σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Μεταλλείων και Ορυχείων (ANM), τα σωστικά συνεργεία χρησιμοποιούν αντλίες για να απομακρύνουν το νερό. «Έχουμε προβλήματα, η επικοινωνία είναι πολύ δύσκολη, η πρόσβαση στο σημείο επίσης», αναγνώρισε ο υπουργός Μεταλλείων, Ορυχείων και Ενέργειας, ο Διέγο Μέσα, διευκρινίζοντας πως το χρυσωρυχείο αυτό λειτουργούσε «χωρίς άδεια».

Δείτε εδώ φωτογραφίες:

Τα δυστυχήματα του είδους είναι συχνά στην Κολομβία, όπου πλέον τα έσοδα από την παράνομη εξόρυξη πολύτιμων μετάλλων, ιδίως χρυσού, ξεπερνούν αυτά από τη διακίνηση ναρκωτικών, κατά τις εισαγγελικές αρχές.

Διάφορες ένοπλες οργανώσεις στη χώρα, που μαστίζεται τα τελευταία σχεδόν εξήντα χρόνια από έναν εξαιρετικά περίπλοκο εμφύλιο πόλεμο, χρηματοδοτούνται πρωτίστως από αυτές τις δύο δραστηριότητες.

Από την αρχή της χρονιάς, σε δυστυχήματα του τύπου έχουν ήδη χάσει τη ζωή τους 33 άνθρωποι, κατά την ANM. Το 2020, ο απολογισμός των θυμάτων τέτοιων συμβάντων ανήλθε σε 171 νεκρούς, το 2019 σε 82.

Τα μέταλλα που εξορύσσονται νόμιμα αποτελούν, μαζί με το πετρέλαιο, τους κύριους εξαγωγικούς πόρους της Κολομβίας, της 4ης μεγαλύτερης οικονομίας της Λατινικής Αμερικής. 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Τραμπ: Οι ΗΠΑ «πρέπει να ολοκληρώσουν το έργο τους» στο Ιράν, ήθελαν να ρίξουν λίγες νάρκες και τους καταστρέψαμε 54 πλοία
Ο Τραμπ αστειεύτηκε ότι «κοιμόταν βαθιά» όταν οι αξιωματούχοι πρότειναν ονόματα, μέχρι που πρότειναν το «Επιχείρηση Epic Fury» για τον πόλεμο με το Ιράν
Ντόναλντ Τραμπ
«Το φεγγάρι είναι ασφαλές», επιβεβαιώνουν οι επιστήμονες της NASA: Ο αστεροειδής 2024 YR4 δεν είναι σε τροχιά σύγκρουσης
Ο αστεροειδής θεωρήθηκε για λίγο ο «πιο επικίνδυνος αστεροειδής» των τελευταίων δεκαετιών, αφού οι επιστήμονες αρχικά υπολόγισαν ότι είχε 3,1% πιθανότητα να συγκρουστεί ακόμη και με τη Γη το 2032
Φεγγάρι
Ερντογάν: Έκκληση για κατάπαυση πυρός στο Ιράν - «Ο Νετανιάχου είναι η μεγαλύτερη καταστροφή μετά το Ολοκαύτωμα για τον ισραηλινό λαό»
Ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε ότι η Άγκυρα καταβάλλει διπλωματικές προσπάθειες για την αποκλιμάκωση της έντασης και την επιστροφή των εμπλεκομένων στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων
Turkey's President Recep Tayyip Erdogan listens as Somalia's President Hassan Sheikh Mohamud speaks during a joint news conference in Istanbul, Turkey, Tuesday, Dec. 30, 2025. (AP Photo/Khalil Hamra)