Κόσμος

Κολομβία: Δολοφονήθηκαν 4 πρόσωπα σε επίσημη αποστολή για την επιστροφή γης

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Τέσσερις άνθρωποι, ανάμεσά τους τρεις γυναίκες, σε επίσημη αποστολή για την απόδοση γαιών σε εκτοπισμένους αγρότες, δολοφονήθηκαν στην περιφέρεια Μέτα, στην κεντρική Κολομβία, έκανε γνωστό χθες Παρασκευή ο κολομβιανός πρόεδρος Ιβάν Ντούκε μέσω Twitter.

Οι τέσσερις γυναίκες, ανάμεσά τους μια λειτουργός δημόσιου θεσμού που δημιουργήθηκε για να αποδοθούν γαίες σε αγρότες που εκτοπίστηκαν στη διάρκεια της ένοπλης σύρραξης στην Κολομβία, είχαν εξαφανιστεί από την 27η Μαΐου στην κοινότητα Μεσέτας, ανέφερε σε δελτίο της η Μονάδα Επιστροφής Γαιών.

Η Κάρεν Γκαράι, χαρτογράφος που ανήκε στη Μονάδα, εξαφανίστηκε μαζί με τον οδηγό της και δύο αδερφές, που ζητούσαν να τους αποδοθεί γη. Ο πατέρας τους είχε δολοφονηθεί το 1996, από μέλη της πρώην οργάνωσης ανταρτών Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC), και η ιδιοκτησία τους είχε καταληφθεί, σύμφωνα με τις αρχές.

Δεν υπάρχει καμία ένδειξη για το ποιοι ήταν οι δράστες της σφαγής στο αρχικό στάδιο της έρευνας που διενεργείται· ωστόσο στην περιοχή δρουν ακόμη αποστάτες των FARC, οι οποίοι απορρίπτουν τη συμφωνία ειρήνης του 2016 ανάμεσα στην τότε κυβέρνηση και την ηγεσία των ανταρτών.

Εξάλλου επτά αποστάτες των FARC σκοτώθηκαν χθες Παρασκευή στο βόρειο τμήμα της χώρας σε συγκρούσεις με τους αντάρτες του ELN, του Στρατού Εθνικής Απελευθέρωσης, που δεν ήταν μέρος της συμφωνίας ειρήνης.

Η Μονάδα Επιστροφής Γαιών δημιουργήθηκε το 2011 από τον τότε πρόεδρο Χουάν Μανουέλ Σάντος με αποστολή την απόδοση των γαιών τους σε αγρότες ή σε φυλές ιθαγενών που είχαν εκτοπιστεί στη διάρκεια της ένοπλης σύρραξης που μαίνεται στη χώρα για κάπου εξήντα χρόνια.

Ο πρόεδρος Ντούκε υποσχέθηκε χθες ότι το έργο της μονάδας θα συνεχιστεί και οι αρχές θα κάνουν το παν για να εντοπίσουν τους δράστες της σφαγής και να τους προσαγάγουν ενώπιον της δικαιοσύνης.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Εικόνες από τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ: Το δώρο – στυλό του Ερντογάν, τα λευκά sneakers του Ράμα και το δολοφονικό βλέμμα της Μελόνι στον Τραμπ
Τα «παρασκήνια» της οικογενειακής φωτογραφίας με τις θέσεις των ηγετών να έχουν ιδιαίτερο συμβολισμό, και τα καρέ που έκλεψαν τις εντυπώσεις
Σύνοδος ΝΑΤΟ
Ο Χέγκσεθ ακύρωσε το ταξίδι του στο Ισραήλ και τη συνάντησή του με τον Νετανιάχου για τα F-35 στην Τουρκία
Αρχικά το Reuters είχε μεταδώσει, επικαλούμενο ισραηλινές πηγές, ότι ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας θα συναντούσε τον Ισραηλινό πρωθυπουργό για την ενδεχόμενη πώληση αμερικανικών F-35 στην Τουρκία
Ο Πιτ Χέγκσεθ
Μαρίν Λε Πεν: Καταδικασμένη αλλά αποφασισμένη για το Ελιζέ, ξεκίνησε δυναμικά την προεκλογική εκστρατεία
Η Μαρίν Λε Πεν αιφνιδίασε αρκετούς χθες το βράδυ (07.07.2026), ανακοινώνοντας την υποψηφιότητά της στις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία το 2027 - Με τον Μπαρντελά επισκέφθηκαν σήμερα μια αγορά στη Λα Φλες
Μαρίν Λε Πεν και Ζορντάν Μπαρντελά αγορά στη Λα Φλες, βορειοδυτικά του Παρισιού
Ο Ερντογάν επιμένει για ένταξη της Τουρκίας στο SAFE: Να αρθούν οι περιορισμοί στην αμυντική βιομηχανία μεταξύ των συμμάχων
«Παρά τις απόπειρες σαμποτάζ, εκτιμώ την αποφασιστική ηγεσία του φίλου μου Προέδρου Τραμπ στην προσπάθεια να τεθεί η κρίση του Ιράν σε τροχιά επίλυσης»
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν