Κόσμος

Κολομβία: Δολοφονήθηκε ραδιοφωνικός παραγωγός και δημοσιογράφος

Πληρωμένοι εκτελεστές σε εμπόλεμη ζώνη στη νοτιοδυτική Κολομβία δολοφόνησαν δημοσιογράφο που εργαζόταν σε κοινοτικό ραδιόφωνο. Οι δράστες κινούνταν με μοτοσικλέτα, όπως ανακοίνωσαν οι αρχές.
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Ο δημοσιογράφος που δολοφονήθηκε στην Κολομβία είναι ο Λιμπάρδο Μοντενέγκρο, 42 ετών. Επεσε νεκρός το βράδυ της Δευτέρας καθώς πήγαινε με τα πόδια στο σπίτι της αρραβωνιαστικιάς του στην κοινότητα Σαμανιέγο (Ναρίνιο), διευκρίνισε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί πηγή προσκείμενη στις αρχές σε αυτή την επαρχία, που γειτονεύει με τον Ισημερινό.

Σύμφωνα με τον διοικητή της αστυνομίας της Ναρίνιο, τον Ουίλιαμ Πένια, ο δημοσιογράφος δέχθηκε πολλές σφαίρες.

Οι αρχές δεν έχουν διατυπώσει καμία εκτίμηση για το ποιος βρισκόταν πίσω από τη δολοφονία ή το εάν η ενέργεια συνδεόταν με τη δουλειά του θύματος.

Ο Λιμπάρδο Μοντενέγκρο, που σύμφωνα με την αστυνομία δεν είχε δεχθεί απειλές, ήταν παραγωγός της ειδησεογραφικής εκπομπής El Despertador, που μεταδιδόταν από ραδιοφωνικό δίκτυο Samaniego Estereo, μέλος του δικτύου των Κοινοτικών Ραδιοφωνικών Σταθμών για την Ειρήνη και τη Συνύπαρξη, που υποστηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ).

Η πρεσβεύτρια της ΕΕ στην Κολομβία, η Πατρίσια Γιομπάρτ, καταδίκασε τη δολοφονία. «Ελπίζουμε ότι μαζί με τη φωνή του δεν θα χαθεί η προσπάθεια μιας κοινότητας που αγωνίζεται για την οικοδόμηση της ειρήνης και της συνύπαρξης», τόνισε η διπλωμάτισσα μέσω Twitter.

Η κοινότητα Σαμανιέγο ουσιαστικά ελεγχόταν από τη FARC ως την υπογραφή της συμφωνίας ειρήνης το 2016, που οδήγησε στον αφοπλισμό της ισχυρής οργάνωσης ανταρτών και τον μετασχηματισμό των Επαναστατικών Ένοπλων Δυνάμεων της Κολομβίας σε πολιτικό κόμμα.

Έξι δολοφονίες δημοσιογράφων από το 2017

Όμως έκτοτε το κράτος δεν έχει εδραιώσει τον έλεγχό του στην επαρχία, όπου συγκρούονται πλέον μέλη του Στρατού Εθνικής Απελευθέρωσης (ELN) με αποστάτες των FARC, που δεν αποδέχονται τη συμφωνία ειρήνης.

Από τη αρχή της χρονιάς έχουν δολοφονηθεί 14 άνθρωποι στη Σαμανιέγο, ανάμεσά τους την 20ή Μαΐου η Πάουλα Ροσέρο, τοπική αντιπρόσωπος του Συνηγόρου του Λαού, δημόσιας αρχής αρμόδιας για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σύμφωνα με τις αρχές της Ναρίνιο. Στην επαρχία αυτή βρίσκεται η μεγαλύτερη επιφάνεια καλλιεργειών κόκας —του φυτού τα φύλλα του οποίου αποτελούν την πρώτη ύλη στη διαδικασία παρασκευής κοκαΐνης— στον πλανήτη.

Το Ίδρυμα για την Ελευθεροτυπία (FLIP) επίσης καταδίκασε τη δολοφονία του Λιμπάρδο Μοντενέγκρο με ανακοίνωσή της και κάλεσε την εισαγγελία να ερευνήσει αν η δουλειά του ήταν «το κίνητρο» των ανθρώπων που διέταξαν την εκτέλεσή του.

Από το 2017 έχουν δολοφονηθεί έξι δημοσιογράφοι κι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ στην Κολομβία, συμπεριλαμβανομένων των τριών μελών μιας δημοσιογραφικής αποστολής από τον Ισημερινό που απήχθησαν από αποστάτες των FARC που δρούσαν στη Ναρίνιο, υπενθύμισε το FLIP.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Κραν Μοντανά: Συγκλονίζει 16χρονος επιζών της τραγωδίας – «Είδα τη ζωή μου να χάνεται σε μια νύχτα»
Ο 16χρονος Λεονάρντο ήταν μεταξύ των Ιταλών που τραυματίστηκαν σοβαρά στη φονική πυρκαγιά της Πρωτοχρονιάς στο νυχτερινό κέντρο «Le Constellation», στο θέρετρο Κραν Μοντανά της Ελβετίας
Η στιγμή που ξεσπά η φωτιά στο μπαρ στο Κραν Μοντανά
Ο πρίγκιπας Χάρι και η Μέγκαν Μαρκλ έφτασαν στη Βρετανία με τον 7χρονο Άρτσι και την 5χρονη Λίλιμπετ
Μέχρι στιγμής δεν υπήρξε επίσημη επιβεβαίωση από εκπροσώπους του Χάρι και της Μέγκαν για την άφιξή τους - Η επιστροφή τους πραγματοποιείται έξι χρόνια μετά την απόφασή τους να εγκαταλείψουν τη Βρετανία και να μετακομίσουν στην Καλιφόρνια
Πρίγκιπας Χάρι και Μέγκαν Μαρκλ