Πέμπτη, 28 Μαρ.
19oC Αθήνα

Κολομβία: Οι αντάρτες του ELN πίσω από την επίθεση στην αστυνομική ακαδημία

Κολομβία: Οι αντάρτες του ELN πίσω από την επίθεση στην αστυνομική ακαδημία
photo Reuters

Η αντάρτικη οργάνωση ELN ευθύνεται για την επίθεση στην αστυνομική ακαδημία στην Κολομβία.

Η επίθεση έγινε με παγιδευμένο αμάξι με εκρηκτικά και στοίχισε τη ζωή 21 ανθρώπων και τραυματισμό δεκάδων άλλων σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας στην Κολομβία.

Μάλιστα ο κ.Μποτέρα ανέφερε πως μετά από αυτή την επίθεση θεωρείται απίθανο η κυβέρνηση στην Κολομβία να επαναλάβει τις συνομιλίες για ειρήνευση με την συγκεκριμένη οργάνωση. «Μια τρομοκρατική ενέργεια του ELN πήρε τις ζωές αυτές», είπε ο Μποτέρο σε δημοσιογράφους στην Μπογκοτά.

Ο Εθνικός Απελευθερωτικός Στρατός (ELN), αποτελείται από περίπου 2.000 μαχητές και θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τον Φεβρουάριο του 2017 ξεκίνησε συνομιλίες για την επίτευξη ειρήνης με την κυβέρνηση του πρώην προέδρου Χουάν Μανουέλ Σάντος, όμως αυτές ανεστάλησαν από τον νέο πρόεδρο στην Κολομβία, Ιβάν Ντούκε μέχρι ο ELN να απελευθερώσει όλους τους ομήρους του και να σταματήσει τις επιθέσεις.

Το αυτοκίνητο, ένα γκρίζο SUV Nissan Patrol, ήταν παγιδευμένο με 80 κιλά της εκρηκτικής ύλης πεντολίτης, η οποία είχε στο παρελθόν χρησιμοποιηθεί από κολομβιανούς αντάρτες, δήλωσε σήμερα ο γενικός εισαγγελέας Νεστόι Ουμπέρτο Μαρτίνες.

Ο ELN, ο οποίος είχε ιδρυθεί από ριζοσπάστες ρωμαιοκαθολικούς ιερείς, πολέμησε εναντίον περισσότερων από δώδεκα κυβερνήσεων αφότου σχηματίσθηκε το 1964. Η μεγαλύτερη προηγούμενη επίθεση που είχε πραγματοποιήσει ήταν τον Ιανουάριο του 2018, όταν ανατίναξε μια βόμβα στο βόρειο λιμάνι Μπαρανκίγια, σκοτώνοντας πέντε αστυνομικούς και τραυματίζοντας δεκάδες.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις