Κόσμος

Κολομβία: Σχέδιο για εκκένωση των χωριών κοντά στο ηφαίστειο Νεβάδο ντελ Ρουίς που ενδέχεται να εκραγεί

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκονται οι αρχές της Κολομβίας και έχουν αρχίσει να καταρτίζουν ένα σχέδιο εκκένωσης των χωριών που βρίσκονται σε ακτίνα 15 χιλιομέτρων γύρω από το ηφαίστειο Νεβάδο ντελ Ρουίς, το οποίο οι επιστήμονες εκτιμούν ότι ενδέχεται να εκραγεί σύντομα.

Την προηγούμενη εβδομάδα η κυβέρνηση της Κολομβίας αύξησε το επίπεδο συναγερμού σε πορτοκαλί, λόγω της έξαρσης της σεισμικής δραστηριότητας που υποδηλώνει αυξημένη πιθανότητα έκρηξης του ηφαιστείου το προσεχές διάστημα.

«Υποστηρίζουμε την απόφαση τοπικών επιτροπών για την απομάκρυνση ορισμένων κατοίκων», δήλωσε ο Λουίς Φερνάντο Βελάσκο, εκτελών χρέη διευθυντή της UNGRD (της εθνικής υπηρεσίας διαχείρισης του κινδύνου καταστροφής), ύστερα από σύσκεψη που είχε χθες Δευτέρα με περιφερειακούς αξιωματούχους. «Ενδέχεται τις επόμενες ημέρες να κριθεί σκόπιμη η απομάκρυνση περισσότερων κατοίκων», συμπλήρωσε.

Η επιχείρηση εκκένωσης έχει προληπτικό χαρακτήρα, τόνισε ο Βελάσκο, εξηγώντας πως η επικοινωνία με τις συγκεκριμένες κοινότητες θα είναι δυσχερής σε ενδεχόμενη έκρηξη του ηφαιστείου.

colombia volcano

Σύμφωνα με το σχέδιο εκκένωσης, θα απομακρυνθούν αρχικά 40 οικογένειες από κοινότητες της επαρχίας Κάλδας, ενώ εξετάζεται η απομάκρυνση άλλων 500 οικογενειών. Η απομάκρυνση των παιδιών είναι υποχρεωτική σε περίπτωση που οι γονείς επιλέξουν να μη συμμορφωθούν με την εντολή εκκένωσης, υπογράμμισε ο Βελάσκο.

Το Νεβάδο ντελ Ρουίς είναι ένα στρωματοηφαίστειο που βρίσκεται μεταξύ των επαρχιών Τολίμα και Κάλδας, στην κεντρική Κολομβία. Η έκρηξη του ηφαιστείου το 1985 αποτέλεσε την χειρότερη φυσική καταστροφή στην ιστορία της χώρας, με απολογισμό περισσότερους από 25.000 νεκρούς.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Λέκκας για διπλό σεισμό στη Βενεζουέλα: «Η ενέργεια που απελευθερώθηκε ήταν ίση με 2 εκατομμύρια τόνους δυναμίτιδας ή 180 ατομικές βόμβες Χιροσίμα»
«Οι δύο αυτοί τεράστιοι σεισμοί συμπλήρωσαν ο ένας τον άλλον, ως προς την καταστροφή των κτιρίων» είπε ακόμη ο καθηγητής
Βενεζουέλα, καταστροφές μετά τους σεισμούς 8
Καύσωνας σοκ στην Ευρώπη: Βρετανοί για ώρες στην ουρά για ένα κλιματιστικό – Αδιανόητες θερμοκρασίες και νεκροί σε Γαλλία, Ισπανία
Στη Γαλλία, η νύχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη ήταν η πιο ζεστή που έχει καταγραφεί ποτέ, με 3.500 σχολεία να παραμένουν κλειστά - Η Βρετανία κατέρριψε το ρεκόρ ζέστης για τον Ιούνιο με 35,7 βαθμούς Κελσίου, ενώ η Αυστρία και η Δανία βρίσκονται σε συναγερμό για καύσωνα - Ρεκόρ ζέστης και στο Βέλγιο
Βρετανία καύσωνας
Ανανεώθηκε πριν 5 ώρες