Παρασκευή, 29 Μαρ.
17oC Αθήνα

Κολοράντο: Τα χιόνια έσβησαν τις καταστροφικές πυρκαγιές

Κολοράντο: Τα χιόνια έσβησαν τις καταστροφικές πυρκαγιές

Οι καταστροφικές πυρκαγιές στο Κολοράντο άρχισαν να σβήνουν την Παρασκευή μετά τις σωτήριες για την περιοχή χιονοπτώσεις.

Τουλάχιστον 500 σπίτια απανθρακώθηκαν και δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, ωστόσο μέχρι τώρα δεν έχει καταγραφεί κανένας θάνατος, σύμφωνα με τον κυβερνήτη του Κολοράντο, Τζάρεντ Πόλις, που χαρακτήρισε «θαύμα» το γεγονός αυτό.

Το εύρος της καταστροφής είναι απίστευτο: αεροφωτογραφίες δείχνουν ολόκληρα τετράγωνα να έχουν μετατραπεί σε σωρούς από στάχτες που καπνίζουν. Η συγκεκριμένη πυρκαγιά, αντίθετα με προηγούμενες, χτύπησε πόλεις, όχι μόνο αγροτικές και δασικές περιοχές.

«Οι οικογένειες δεν είχαν στη διάθεσή τους παρά μόνο μερικά λεπτά για να βάλουν όλα όσα μπορούσαν –τα ζώα τους, τα παιδιά τους– στο αυτοκίνητο και να φύγουν», είπε ο Τζάρεντ Πόλις κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου χθες.

Όλα έγιναν αστραπιαία, όσο διαρκεί «ένα ανοιγοκλείσιμο του ματιού».

Εντυπωσιακές φλόγες έσχιζαν τον ουρανό, ενισχυμένες από σφοδρές ριπές ανέμων, ταχύτητας ως και 160 χιλιομέτρων την ώρα, την Πέμπτη. Θεωρείται ότι η φωτιά προκλήθηκε εξαιτίας της πτώσης ηλεκτροφόρων καλωδίων σε ξηρή βλάστηση.

Ο αριθμός των κατοικιών που καταστράφηκαν δεν είναι ακόμη γνωστός. Ο σερίφης της κομητείας Μπόλντερ, ο Τζο Πέλι, εκτίμησε χθες Παρασκευή ότι είναι περισσότερα από 500 και πρόσθεσε πως δεν θα τον «εξέπληττε» αν αποδειχθεί πως είναι «πάνω από 1.000».

Η φωτιά εξαπλωνόταν σαν «μωσαϊκό», αποφεύγοντας κάποιες συνοικίες αλλά καταστρέφοντας γειτονικές, είπε.

«Όταν βλέπεις την καταστροφή, είναι απίστευτο το ότι δεν έχουμε κατάλογο με 100 αγνοούμενους, όμως όντως, δεν έχουμε», πρόσθεσε ο σερίφης.

Κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξής του με τον κυβερνήτη Πόλις, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν υποσχέθηκε ότι θα γίνει «το παν για να προσφερθεί αμέσως βοήθεια στους πληγέντες», ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Χιονοπτώσεις

Χθες Παρασκευή οι στάχτες αυτών των καταστροφικών πυρκαγιών καλύφθηκαν από το χιόνι που έπεσε, δημιουργώντας εντυπωσιακή αντίθεση με τις εικόνες κόλασης της προηγουμένης.

Η αμερικανική μετεωρολογική υπηρεσία είχε προχωρήσει στην έκδοση έκτακτου προειδοποιητικού δελτίου για αυτή την ορεινή δυτική πολιτεία, καθώς προέβλεπε θύελλα με έντονες βροχοπτώσεις και χιονοπτώσεις τις επόμενες ημέρες.

Το χιόνι «θα μας βοηθήσει αληθινά», είπε ο σερίφης Πέλι, εκτιμώντας πως χάρη στη χιονόπτωση δεν θα εξαπλωθούν οι φλόγες.

Εν μέρει, οι εντολές εκκένωσης ήρθησαν τη νύχτα από τις τοπικές αρχές. Αλλά σε πόλεις όπως η Σουπίριορ –13.000 κάτοικοι– η πρόσβαση συνεχίζει να είναι απαγορευμένη.

Ο Πάτρικ Κίλμπραϊντ, 72 ετών, κάτοικος της Σουπίριορ, βρισκόταν στη δουλειά του όταν ενημερώθηκε για την εντολή εκκένωσης, σύμφωνα με την εφημερίδα Denver Post. Έσπευσε στο σπίτι του αλλά δεν μπόρεσε να σώσει τίποτε άλλο πέρα από το αυτοκίνητό του και μερικά ρούχα. Η γάτα του και ο σκύλος του χάθηκαν, πέθαναν εξαιτίας της πυρκαγιάς. «Δεν απέμειναν παρά μόνο στάχτες», είπε αναφερόμενος στο σπίτι όπου ζούσε για τρεις δεκαετίες.

Οι κάτοικοι της Σουπίριορ, όπως και οι περίπου 20.000 κάτοικοι της Λούιβιλ, έλαβαν εντολή να βράζουν το νερό της βρύσης ή να πίνουν από μπουκάλια, καθώς οι πόλεις χρησιμοποίησαν νερό που δεν είχε υποβληθεί σε κατεξεργασία για να αντιμετωπίσουν τις φωτιές.

Ιστορική ξηρασία

Όπως συμβαίνει σε μεγάλο μέρος των δυτικών ΗΠΑ, το Κολοράντο, πολιτεία που είχε ήδη ξηρό κλίμα, έχει βρεθεί αντιμέτωπη με ξηρασία η οποία κρατάει χρόνια, κάνοντας την περιοχή πολύ ευάλωτη στις πυρκαγιές.

Με την υπερθέρμανση του πλανήτη, η ένταση και η συχνότητα των ξηρασιών και των καυσώνων υπάρχει κίνδυνος να κλιμακωθούν, δημιουργώντας τις ιδανικές συνθήκες για να εκδηλώνονται πυρκαγιές σε δάση και εκτάσεις με βλάστηση. Τα τελευταία χρόνια η αμερικανική Δύση έχει γνωρίσει πυρκαγιές άνευ προηγουμένου, ειδικά οι πολιτείες Καλιφόρνια και Όρεγκον.

Για τον Ντάνιελ Σουέιν, μετεωρολόγο στο πανεπιστήμιο UCLA, είναι «δύσκολο να πιστέψει» το οξύμωρο να ξεσπούν πυρκαγιές Δεκέμβρη μήνα, κανονικά περίοδο που δεν καταγράφονται τέτοια φαινόμενα στην περιοχή.

«Όμως αν πάρετε το καλοκαίρι που καταγράφηκε ζέστη και ξηρασία ρεκόρ, το ότι έχουμε μόνο δυο εκατοστά χιόνι μέχρι τώρα αυτήν την εποχή, και προσθέσετε μια καταιγίδα με ανέμους τρομερά υψηλής ταχύτητας, με ριπές 160 χιλιομέτρων την ώρα και πάνω (…) το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικά επικίνδυνες πυρκαγιές που μετακινούνται πάρα πολύ γρήγορα», επισήμανε ο ερευνητής.

Πέρα από τις πυρκαγιές, οι ΗΠΑ υπέστησαν το τελευταίο διάστημα πλήγματα και από άλλα ακραία φαινόμενα, όπως η καταιγίδα Άιντα στη Νέα Υόρκη και στο Νιού Τζέρζι τον Σεπτέμβριο και οι φονικοί ανεμοστρόβιλοι τον Δεκέμβριο στο Κεντάκι. Για αυτούς τους τελευταίους, το εάν υπάρχει σχέση με την υπερθέρμανση του πλανήτη μένει ακόμη να μελετηθεί.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις