Τρίτη, 16 Απρ.
22oC Αθήνα

Κομισιόν: Πιο αυστηρές διαδικασίες ένταξης μετά το βέτο της Γαλλίας σε Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία

Κομισιόν: Πιο αυστηρές διαδικασίες ένταξης μετά το βέτο της Γαλλίας σε Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία

Αυστηρότερες θα γίνουν οι προϋποθέσεις ένταξης κρατών στην Ευρωπαϊκή Ένωση σύμφωνα με πρόταση της Κομισιόν μετά το θέμα που δημιουργήθηκε με το βέτο της Γαλλίας.

Η διαδικασία που προτείνει η Κομισιόν θα είναι αναστρέψιμη βάσει ρύθμισης που θα επιτρέπει την επανέναρξη εξέτασης ήδη ολοκληρωμένων τμημάτων της διαπραγμάτευσης, αν η υποψήφια χώρα δεν τηρεί τις δεσμεύσεις της.

Σύμφωνα με το σχέδιο που επεξεργάζεται η Κομισιόν, οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις θα μπορούν «να ανασταλούν σε ορισμένους τομείς, ή να διακοπούν τελείως, εάν τα προβλήματα που αναφύονται είναι σοβαρά». Τα κεφάλαια που έχουν ήδη κλείσει μπορούν «να ξανανοίξουν» ή «να επανεκκινήσουν εξ αρχής».

Το σχέδιο έχει στόχο να άρει τις αντιρρήσεις της Γαλλίας, η οποία είχε θέσει βέτο στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αλβανία και την Βόρεια Μακεδονία αν και οι δύο χώρες πληρούσαν τα ισχύοντα κριτήρια.

Εκτός από τη Βόρεια Μακεδονία και Αλβανία, ακόμη τέσσερις χώρες των δυτικών Βαλκανίων (Σερβία, Βοσνία, Μαυροβούνιο και Κόσοβο) ελπίζουν σε ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η πρόταση της Κομισιόν δεν τροποποιεί τους κανόνες ένταξης όμως το κεντρικό σημείο του σχεδίου, που φέρει τον τίτλο «Ενίσχυση της διαδικασίας ένταξης: μία αξιόπιστη ευρωπαϊκή προοπτική για τα δυτικά Βαλκάνια» είναι μία ένταξη που βασίζεται στην αξία και υπόκειται σε όρους.

Μία υποψήφια χώρα θα πρέπει να αποδεικνύει ότι η υποψηφιότητά της «δεν μπαίνει στον αυτόματο πιλότο» και θα πρέπει να αντανακλά μία κοινωνική επιλογή εκ μέρους της για την «πλήρωση και τήρηση των υψηλότερων ευρωπαϊκών κανόνων και αξιών», αναφέρεται στο κείμενο.

Η δέσμευση των χωρών μελών να συμμερισθούν ένα κοινό μέλλον με τα δυτικά Βαλκάνια ως πλήρη μέλη της Ένωσης αποτελεί ένα «σημαντικό πολιτικό και όχι μόνο τεχνικό εγχείρημα», τονίζεται στο κείμενο.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ως στόχο την διεύρυνση προς τις έξι βαλκανικές χώρες δήλωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για την Διεύρυνση Όλιβερ Βαρέλι.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις